Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

SOR to miejsce, gdzie ratuje się życie i zdrowie, nie przychodnia.

Polecane posty

Gość gość

SOR to Szpitalny Oddział Ratunkowy. Niestety nie wszyscy to rozumieją. Z zaskoczeniem zauważyłam, jak wielu ludzi tego nie pojmuje. Wciąż trafiają się ludzie, którzy traktują SOR jak przychodnie i jeszcze mają pretensje, że jest segregacja pacjentów, że każdy na wstępie otrzymuje numer priorytetu (w zależności od ciężkości swojego stanu) i nie ma znaczenia, kto przyszedł pierwszy, tylko kto jest w cięższym stanie. Na własne oczy widziałam mamuśkę, która awanturowała się, że wszyscy są przyjmowani przed jej synem i nie docierało do niej, że jej synowi nic się nie działo, a w pierwszej kolejności przyjmowano dzieci w poważnym stanie. W końcu w czasie pyskówki na korytarzu lekarz nie wytrzymał i jej powiedział: "powiem pani wprost, przyjechała pani na SOR z pierdołą, którą mogła pani załatwić w przychodni". I dalej do niej nic nie docierało! Poczytałam fora w internecie i takich ludzi jak ta mamuśka jest więcej! Oczywiście, że przychodnie słabo funkcjonują, do specjalistów czeka się miesiącami. Jasne. Ale zostawmy SOR dla nagłych spraw i wypadków, nie czepiajmy się segregacji. Musi być segregacja. Trudno, żeby ktoś z zawałem był w kolejce za kimś ze skręconą kostką, lub krwawiąca ciężarna za kimś, kto przyjechał z wrośniętym paznokciem. Bądź też ktoś z nagłym, ostrym bólem brzucha czy też dziecko z tętnem powyżej 150 uderzeń na minutę za kimś, kto spokojnie mógłby poczekać ze swoją sprawą na termin w rejonowej przychodni. Gdy trafiłam z dzieckiem na SOR wyglądało to tak, że na wstępie każdemu sprawdzano podstawowe parametry, tętno itp, robiono wstępny wywiad, a następnie przydzielano numer priorytetu. Każdy był przyjmowany zgodnie ze swoim priorytetem, w pierwszej kolejności dzieci z zagrożeniem życia. A mimo tego awantury, bo ktoś kto przyjechał później, został przyjęty wcześniej i nie ważne, że ledwo duch się w nim plątał :( Jak wielu ludzi wciąż widzi tylko czubek własnego nosa :-( SOR -Szpitalny Oddział Ratujący Życie !!! I niech tak pozostanie.

Gość gość
Dobrze, że mówisz bo bym nie wiedziała

Gość gość
Mówię, bo jednak wielu ludzi niestety tego nie rozumie.