Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nienawiść jest przeciwieństwem miłości

Polecane posty

Gość gość

jak potrafisz kochać to nie masz w sobie nienawiści. jak nienawidzisz to nie potrafisz kochać Nienawiść to negatywne uczucie która zaburza normalne myślenie Nienawidzisz kogoś choć ta osoba ma tylko jedną malutką wadę ,czasem nawet już pozbyła się tej ułomności. Ale przez nienawiść skreślasz całą osobę nawet wtedy kiedy ta osoba pozbyła się już tej wady. Właśnie dlatego nie można mieć w sobie nienawiści. Ślepa może być tylko miłość.

Gość gość
Nienawiść pochodzi od słowa staropolskiego/słowiańskiego nie na widzieć co oznaczało nie chcieć się spotykać z daną osobą lub nie lubić jej, tak przynajmniej w Internecie jest napisane. Racja - jest wtedy kiedy rzeczywiście odrzucamy brata, który ma "trond", mimo to, że mamy sami "trond" jak w Biblii, kiedy rzeczywiście nienawiść jest utożsamiana z nie opanowaną agresją i zemstą to rzeczywiście pomniejszamy miłość drugiego człowieka i Boga. Cokolwiek uczyliście tym najmniejszym mnie żeście uczynili. Co nieznaczy jednak że trzeba sobie pozwalać na wchodzenie nam w życie ich wad aby nas tym zarażali. Bo grzech lubi zarażać. Człowiek jest dobry, a zło i złe decyzje nasze istnieją nie dla tego że my jesteśmy źli a zło jest nas co się przekłada np. Na złość wobec innych(przykład). To i tak tylko część prawdy bo jestem tylko człowiekiem. Jeden ksiądz mówił na yt że do piekła idzie się za konsekwencje grzechów(ktoś potracil kogoś niechcący chcacy np. A posypało się 5 rodzin np) to nie do końca prawda, ponieważ gdybyśmy szli do piekla sa same konsekwencje grzechu to Adam I Ewa wg tego nigdy by nie byli zbawieni bo życie trwa a to tez nie prawda bo oni z punktu czasu mają od poczatk najwięcej czasu na nauczenie się miłości. To zagmatwanie tylko Bóg może zrozumieć bo życie pochodzi ze stworzenia Jego zamysłu, Pana Boga miłości.

Gość gość
Prosiłbym o odpowiedź na powyższy komentarz

Gość gość
mylisz pojecia grzech masz wybaczony a konsekwencje grzechu pozostają czasem i nie do końca da sie je wyczyścić np. dziewczyna uprawia sex przygodny z nieznana osobą zachodzi w ciąze rodzi dziecko ojciec nieznany idzie do spowiedzi otrzymuje rozgrzeszenie ma odpuszczone jest juz czysta ale konsekwencje grzechu pozostają dziecko nie ma ojca i ma życie pod górkę ale czasem tak sie wszystko ułoży ze nie ma konsekwencji grzechu w dlaszym życiu oczywiście po szczerej spowiedzi i odbyciu pokuty

Gość gość
złodziej kradnie milion przepija ,przegrywa idzie siedziec na 5 lat wychodzi z wiezienia idzie do spowiedzi spowiada sie dostaje rozgrzeszenie grzech ma odpuszczony ale konsekwencje tego grzechu ponosi dopóki nie spłaci długów jak dostanie łaski to zarobi i spłaci

Gość gość
Wiem, podałeś ekstremalny przykład gdzie bardzo długo trzeba prosić Boga i czynić by oczyścić konsekwencje grzechu. Prosiłbym o zacytowanie części komentarza gdzie uczyniłem błąd mylenia pojęć. A także prosiłbym o odniesienie się do mojej części komentarza z Adamem i Ewą. Dziękuję.

Gość gość
Ewa ma grzech odpuszczony ale konsekwencje jej grzechu ponoszą wszystkie kobiety do dzisiaj miesiączka i bóle przy porodzie około 30 lat każda kobieta ma PMS co miesiąc to są konsekwencje grzechu Ewy

Gość gość
Myślisz, że nie pamiętam jak te twoje ciepłe i dobre drwiły ze mnie, gdy próbowaliście mnie zhańbić? Co do nienawiści - jesteś jej specjalistą, pewnie dlatego nie potrafisz kochać, często zmieniasz obiekty seksualne a kobieta jest tylko dodatkiem wg ciebie do waginy, nie ważne jaka jest, nadadaż jej wymagane cechy charakteru i osobowości

Gość gość
Wiem gdzie pomyliłem pojęcia. Czasem grzech staję się wadą(doczesność życia) do czasu tej wady się nie zlikwiduje.

Gość gość
17.12 To prawosławna teologia głosi dziedziczenie skutków grzechu pierworodnego, watykański mówi o dziedziczeniu grzechu, dlatego w XIX W wprowadzono dogmat niepokojącego poczęcia MB, by nie miała grzechy aby stać się Matką Chrystusa. Skąd ją znasz?

Gość gość
17.12 To prawosławna teologia głosi dziedziczenie skutków grzechu pierworodnego, watykański mówi o dziedziczeniu grzechu, dlatego w XIX W wprowadzono dogmat niepokojącego poczęcia MB, by nie miała grzechy aby stać się Matką Chrystusa. Skąd ją znasz?

Gość gość
nie znam prawosławnych teorii

Gość gość
17:18 Jak widzisz - Prawosławie i Katolicyzm w tym się różnią(ja o tym nie wiedziałem, może poczytam) czyli musiało być coś łączącego to i to za nim była wielka schizma. Jak mówiłem. To jest bardzo skomplikowane i tylko ten co to wszystko stworzył jest w stanie to w pełni widzieć

Gość gość
znowu mylisz pojecia grzechów sie nie dziedziczy skutki grzechów sie dziedziczy jezeli twoj ojciec albo matka była łajzą ,alkoholikiem, złodziejem to nie oznacza ze ty też będziesz i jesteś skazany na grzeszenie to tylko oznacza ze skutki ich grzechów uderzają w ciebie trudniejsze masz dziecinstwo, start masz gorszy ale ważne jest co ty robisz od 18 roku życia jest wiele przykładów ze dzieci wyrastają na porządnych ludzi

Gość gość
Ten komentarz nie ja pisałem więc niczego nie pomyliłem.

Gość gość
17.26 czytaj uważnie i potem odpowiadaj

Gość gość
Podoba mi się autorze to zdanie z Twojej wypowiedzi: "Nienawidzisz kogoś choć ta osoba ma tylko jedną malutką wadę, czasem nawet już pozbyła się tej ułomności. Ale przez nienawiść skreślasz całą osobę nawet wtedy kiedy ta osoba pozbyła się już tej wady " XXX Jak to jest być idealnym, nawet bez jednej malutkiej wady ? Jak można na zawsze pozbyć się wady ?

Gość gość
zalezy jakiwalczyc z kazda inaczej trzeba walczyc

Gość gość
porody sa bolesne po to zeby kobiety nie rodzily.