Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Waga i długość noworodka.

Polecane posty

Gość gość

Dzisiaj rano zostałem tatą. Nasz synek urodził się w 38 tygodniu ciąży ważąc 2,7 kg oraz ma 49 cm długości. Moja żona w ciąży przytuła malutko czy to może być wina niskiej wagi małego? Dodam zaniepokoiła mnie babacia, która uważa, że waga jest za niska oraz jest za mały. Popytałem mame i teściową. Miałem 59 cm i włączyłem 4,1kg, żona miała 54 cm i ważył 3,2 kg. Syn dostał 10 punktów i według lekarzy jest zdrowy.

Gość gość
Ile macie wzrostu ?

Gość gość
Ja 186, a żona ok 165-167.

Gość gość
Jest w porządku. Dzieci z mniejsza waga donoszone do końca waza czasem mniej i to jest w normie. Nie szukaj dziury w całym.

Gość gość
On ma takie drobne rączki, nóżki chude.

Gość gość
Na pewno jest maleńki, ale zaraz zacznie przybierać na wadze. Nie słuchaj gadania starych bab, niestety, ale starsi ludzie to beton i im nic nie przetłumaczysz. Nie cierpię takiego straszenia:/

Gość gość
Zreszta, co z tego gadania babki ze za mały i za lekki?:/ mnie by tylko wpienila. Dostał 10 pkt, jest zdrowy, to najważniejsze. Twoja żona jesli jest drobnej postury, to nic dziwnego, ze urodziła małe dzieciątko. To, ze mało przytyła tez mogło sie na to złożyć. Ale powtarzam- nie szukaj dziury w całym. Babcia miech spada ze swoimi mądrościami. Moze by go chciała włożyć z powrotem do łona, zeby przytył i dopiero sie urodził?:O puste gadanie tej kobiety wrrrr

Gość gość
Słuchaj mamusi to daleko zajdziesz. co za babsko widać że się do wszystkiego wtrąca a po tobie widać że mamicycek

Gość gość
Nigdy nie miałem bliższego kontaktu z noworodkami. Jestem świeżakiem dlatego postawiłem poszukać porady. Nie wiem ile powinien ważyć noworodek. Nawet nie spytałem czy waga jest prawidłowa. Byłem w szoku, lekarz powiedział mi, że małego mogę zobaczyć, a żona jest wybudzana.

Gość gość
To moja babcia, nie mama. Mama stwierdziła, że każde dziecko jest inne. Według niej nie mogę porównywać .

Gość gość
moja corka urodzona na poczatku 38 tygodnia: waga 2830, 51 cm, ma sie bardzo dobrze, tez dostala 10 punktow, nie szukaj problemow na sile, ciesz sie dzieckiem

Gość gość
To poucz babcię żeby przy żonie nie wyskakiwała z takimi rewelacjami, bo tylko ją zdenerwuje. Dziecko drobniutkie, ale zobaczysz jaką będziesz miał małą kluskę za 4 czy 5 miesięcy... lekarz uznał że zdrowe, wszystko w normie, więc chyba ma więcej wiedzy w tej kwestii niż babcia.

Gość gość
Każde dziecko czy to 2.5 kg czy 4 kg jeśli jest zdrowe to pije mleko jak szalone i za 2 miesiące będzie wyglądał jak mały michelin;) Norma wagi noworodków jest bardzo szeroka. Najważniejsze że zdrowy a waga się wyrówna. A dziecko miało stwierdzoną hipotrofie jak żona była w ciąży?

Gość gość
Nie martw sie absolutnie, lepiej dla twojej zony ze urodzil sie mniejszy. Nadrobi szybciutko. Ja z mezem oboje jestesmy wysocy, on 192 a ja 170. Nasza coreczka urodzila sie z 48 cm. Donoszona u zdrowa. Tez siz zastanawialam czemu taka malutka skoro my wysocy, a teraz ma 3.5 miesiaca i nadrobila do 65 cm. To absolutnie nie ma znaczenia. Moja kolezanka urodzila sie 57cm i 4 kg a jako dorosla kobieta ma 155 wzrostu jak nie mniej. Ja sie urodzilam z 52cm. Olej glupie gadanie, ciesz sie zdrowym synkiem! Gratuluje!

Gość gość
Aha i dodam ze ja 22 kg w ciazy przytylam. Wiec waga zony w ciazy to tez male znaczenie ma.

Gość gość
Jejunoi jaki malec. Moj urodził sie z waga 5,6 kg.

Gość gość
Jeju normalnie waży. Przecież to 38tc. Moje dzieci ważyły 3,760 i 3,860 ale rodziłam w 42tc w obydwu przypadkach. A Twoja matka autorze to pewnie jadła za dwoje w ciąży bo tak dawniej uważano. P.s. powyżej 2,500 waga noworodka jest prawidłowa.

Gość gość
Nic się nie martw. Ja też urodzilam w 38 tyg dziecko 2700 teraz ma 3 mies i wazy 7kg karmimy piersia.

Gość gość
Dziecko mieści się w normach, nie ma mowy o żadnej hiportofii. Gdyby ważył poniżej 2,5 kg to wtedy byś miał się czym martwić ale najpierw to by się martwili lekarze.

Gość gość
Moja córka 3600i 55cm w 41tyg urodzona. Twój maluch jest w sam raz. Urośnie szybko tylko się porządnie dostanie do "paśnika" cycus najlepszy. Niczym się nie martw i nie słuchaj matki. Wspieraj swoją żonę i nawet jej nie mów że kochana teściowa mówi takie bzdury. Mój bratanek w 34tyg 1700 a jak zaczął doić mleko to wyglądał jak małe sumo. Faceci przestańcie słuchać swoich mamus i wkoncu bądźcie mężami.

Gość gość
Mój ważył 2.900 i miał. 53 cm wzrostu w 39 tygodniu. Byl taki chudziutki. W ciągu miesiąca utyl 1.5 kg na piesi. Jadł no stop. Teraz ma 16 miesięcy ma 82 cm wzrostu waży co prawda ledwie 10 kg bo idą zęby i jest problem z jedzeniem. Ale jest zdrowy i radosny. Głowa do góry synek urośnie, a Ty nie słuchaj lamentów tylko ciesz cie ojcostwem.

Gość mamix3
Gratulacje autorze.To że żona mało przybrała nic nie ma wspólnego z tym że mały ma taką wagę , do miesiąca nadrobi znam przenoszone dzieci z wagą 2800 i wszystko z nimi dobrze.Cieszcie się soba i rodzicielstwem

Gość Mamagość
Witam urodziłam śliczna córeczkę waga 2700 38 tydzien ciazy długość około 50cm(nie wiem dokładnie bo tu nie mierzą noworodków) ale pierwsze ubranka nosiła na 50cm. Dostała 9 pkt i wg lekarzy jest zdrowa. Teraz Ma 4 tygodnie i 1kg do przodu od wagi spadkowej. Czy autor tematu jeszcze tu zaglada ? Czy któraś mamusia tez urodziła taka kruszyne?

Gość gość
Moja córka urodziła się w 40 tygodniu, wazyla 2950 i miała tylko 50cm (a mi się wydaje że nawet mniej). Ciążę miałam niepowiklana. Dzisiaj ma ponad roczek i nadal jest bardzo niska, według moich obliczeń cały czas między 3 a 10 centylem, wagowo jakoś 10-25 centyl. Oprócz tego rozwija się super, jest żywa bystra i zdrowa. Nie panikuję ze wzrostem, ale trzymam rękę na pulsie i jak spadnie z siatki będę reagować. My z mężem jesteśmy sredniego wzrostu, ja mam 165, on 175.

Gość Cooliberek
Każde dziecko jest inne i nie przejmój sie tym co wasi rodzice mówią . Maluszek po miesiącu nabierze ciałka że sam sie zdziwisz

Gość gość k
Syn urodzony w 38t2d 3450g i 56cm ;)

Gość gość
Urodziło się przed 40 tygodniem dlatego tak waży i mierzy, mi na USG na początku 37 tygodnia wyszło 2560g pewnie jak przed 40 tygodniem się urodzi też do 3 kg nie dobije a wszystko jest oki i wszystkie parametry w normie

Gość Mamagość
Czy takie maluszki rozwijają sie i rosną gorzej niż większe noworodki?

Gość gość
Wydaje mi się że nie , urodzilam się 3tygodnie przed terminem ważyłam 2200 i miałam 50cm wzrostu, teraz mam ponad 170cm , tylko drobniejsza jestem nigdy pewnie gruba nie będę , z rozwojem też nie było problemu, jeszcze jako dziecko wogle nie chorowałam, drobniejsze kości mam i tyle , podobno bali się mnie kąpać po urodzeniu bo mala byłam , w szkole czy gdzieś nigdzie nie było problemu wręcz przeciwnie , nie każde dziecko musi się urodzić duże

Gość Mamagość
Cóż chyba panuje przekonanie ze noworodki powinny ważyć po 4 lub 5kg od razu. A tu komentarze ojej „jaka malutka.. No tak jakby urodziła sie 4 kg to już 5 by miała”...