Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nieznamsienapradzie

Którą żarówkę wybrać?

Polecane posty

Gość nieznamsienapradzie

Niedawno wynajęłam mieszkanie ale prąd płacę oddzielnie, poza czynszem (koniec życia studenckiego). Postanowiłam dużo oszczędzac, i zakupić żarówkę energooszczędną. Zakupiłam taką, ale później dowiedziałam się, że jeszcze lepsze są żarówki LED. Zakupiłam więc taką, z szerokim gwintem, która świeci mocą 1500 Lumenów, pobiera 100Wat (stare 16 Wat). Pytanie, czy pomimo, że jest to LED, to będzie mi czerpać dużo prądu? Bo jednak te 100wat... no i teraz mam dylemat, czy zainstalować w pokoju starą żarówkę, czy tą nową...

Gość EleBoy
Jest parę nieścisłości w Twoim opisie, ale jeśli dobrze wszystko zrozumiałem, to powinienem Ci pomóc. Na początek trochę teorii, LED w porównaniu do zwykłych żarówek (czy swietlówek) opiera się na bardzo wydajnym sposobie wytwarzania światła, a przez to jest uważany za energooszczędny. W uproszczeniu jeśli do LED i do żarówki dostarczymy tą samą moc, to LED będzie jaśniej świecił. Ilość zużytej energii elektrycznej wiąże się jednak z mocą danego odbiornika a nie z technologią jaką sobą prezentuje, czyli to czy masz 100W żarówke czy 100W LED nie zmniejszy Ci rachunków za prąd. Zatem jeśli chcesz być bardziej energooszczędna (a różnica w oswietleniu Ci nie przeszkadza) to weź lampę z mniejszą mocą. Tutaj jest jednak jeden myk, bo 100W na Twojej lampie LED oznacza pewnie, że jest to ekwiwalent 100W żarówki, a jej moc jest znacznie mniejsza ;)

Gość EleBoy
A i na przyszłość jak wybierasz LED to pamiętaj by sprawdzać oprócz mocy (wyrażonej w Watach) i strumienia świetlnego (lumeny) także wskaźnik oddawania barw - Ra (jak jest niższy niż 80 to możesz sobie odpuścić taką oprawę, chyba, że będzie przeznaczona do magazynku czy jakiegoś innego mało reprezantywnego pomieszczenia)

Gość gość
A może zapytaj kogoś w sklepie oświetleniowym? Tam powinni Ci rozwiać wszelkie wątpliwości. Albo np. zamów na sklepie internetowym i tam Ci dobiorą od razu. Z tego co kojarzę sklep mlamp ogłasza się, że pomaga dobrać odpowiednie lampy i żarówki, więc może tam spróbuj.