Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PAULINA 1236

Niska Prolaktyna po obciążeniu

Polecane posty

Gość PAULINA 1236

Cześć Wszystkim. Mam pytanie i mam nadzieję, ze rozwiejecie moje wątpliwości bo już nie mam siły. Razem z mężem staramy się o dzidziusia. Udało mi się zajść w ciążę w drugim cyklu ale w 5 tyg poronilam. Następnie zaczęłam wykonywać różne badania by odnaleźć przyczynę poronienia. Oprócz nieznacznie zwiększonego poziomu prolaktyny 29,4 ( Normy: 4,79-23,3 ng/ml )nie znalazlam nic. Zaczęłam brać Bromergon. Po 1,5 msc okazało się, że poziom PRL wzrósł do 38,6 ! Lekarz przepisał mi inny lek Dostinex i zlecił wykonanie badania PRL z obciążeniem. Oto moje wyniki: PRL- 18,7 ng/ml PRL po obciazeniu 31,2 ng/ml Wygląda na to ze Dostinex zbil mi PRL natomiast martwi mnie zbyt maly przyrost po obciazeniu. Czytałam ze powinien być przynajmniej 3-6 krotny. Zbyt mały przyrost może świadczyć o Gruczolaku przysadki mózgowej :(:(:( Idę do endo w przyszłym tygodniu ale odchodzę od zmysłów więc chcialabym poradzić się Was. Może któraś z Was Dziewczyny miała podobną sytuację. Czyli zamiast martwić się zbyt dużym przyrostem PRL po obciążeniu, martwilyscie się jak ja zbyt malym?? Zaznaczam, że cykle mam regularne i mam owulacje potwierdzoną poprzez monitoring tak więc gdyby nie badania z krwi to w ogóle nie przypuszczalabym, że mogę mieć jakikolwiek problem z PRL. Poradzicie coś??

Gość gość
Prolaktyna jest potocznie zwana hormonem stresu, nieznacznie podwyzszona mogła być wynikiem stresu. Ważne jest aby do jego badania dobrze się przygotować tzn nie współżyć, być wyspanym itp wykonuje się je między 2 a bodajże 5 lub 4 dniem cyklu. Wynik prolaktyny po obciążeniu nie powinien przekraczać 6cio krotnosci i twój niski poziom nie świadczy o niczym złym. Spokojnie poczekaj do wizyty u endo. Nie masz się co denerwować tym wynikiem

Gość PAULINA 1236
Bardzo dziękuję za odpowiedź :-)

Gość gość
Przepraszam ze sie wtracilam w wątek. Moj wynik to 7.91 a po godzinie 5.71. Nie wiem co mam myśleć. Spadek to nie za dobrze. Może jest tu dobra dusza która mi odpowie co jest nie tak.