Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Do mam i kobiet w ciąży na własnej DG

Polecane posty

Gość gość

Witam Może na tym dziale ktoś mi podpowie. Mam własny osiedlowy sklep, prowadzę go 1,5 roku, jestem jeszcze na preferencyjnym Z-usie. Właśnie dowiedziałam się, że jestem w drugiej ciąży. Pierwszą prawie całą przeleżałam, teraz czuję się dobrze, a to już 11 tc. Lekarz mówi, że wszystko dobrze, chcę pracować ile będę mogła ale co jeśli będę musiała iść na L4? Mam dwie panie zatrudnione ale one nie poprowadzą sklepu same. W kwestii zamówień i dostaw pomoże mąż i moja siostra. Może jakoś damy radę. Ale zupełnie nie wiem co mi przysługuje na L4 i jakie macierzyńskie. Podpowie ktoś?

Gość gość
Jeśli chodzi o L4 to dostajesz normalny zasiłek za kazdy dzień choroby, zależny od wysokości składek jakie płacisz (w Twoim wypadku niestety bardzo niski), nie musisz też płacić składek społecznych za dni, kiedy jesteś chora. Za zwolnienie w ciąży przysługuje Ci zasiłek w wysokości 100 proc podstawy, a nie 80. Trochę inaczej jest w przypadku zasiłku macierzyńskiego. Wychodziloby Ci mniej niż 1000 zł, ale zgodnie z ustawą jest to niemożliwe, dostaniesz więc 1000 zł Kosiniakowego. Przez okres pobierania zasiłku macierzyńskiego nie płacisz składek ZUS oprócz składki zdrowotnej. Możesz też normalnie prowadzić działalność i z tego tytułu pobierać dochody.

Gość gość
Dziękuję bardzo za jasną i pełną odpowiedź. Nie spodziewałam się jakichś "kokosów" na macierzyńskim ale to mało istotne. Sklep daje mi spore dochody i mam nadzieję, że forma się rozwinie. Dziecko nie planowane troszkę ale mąż mnie namawiał już od dawna i dobrze, że tak się stało bo pewnie zwlekałabym do czterdziestki bo brak czasu, a tak będzie dwoje.

Gość gość
No i super, zdrowia życzę :)