Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

opłata notarialna czy ktoś może pomóc?

Polecane posty

Gość gość

Hej dziwna sprawa po 10 latach od sprzedazy domu, moi rodzice dostali list od notariusza, że nie została uiszczona opłata. I trzeba to zapłacić plus odsetki, łącznie 12tys. W akcie notarialnym jest napisane, że wszystkie opłaty ponosi nabywca nieruchomości. Wiem, że z ustawy o notariacie zapis mówi o tym iż opłata ciąży po obu stronach, ale jeśli on zastrzegł w akcie kto ponosi opłatę to czy to nadal należy do dwóch stron?? Oczywiście opłata została uiszczona, pan po 10 latach robiła porządki i nagle zauważyła brak opłaty. Mama rozmawiała z nabywcami i oni też ten list dostali, byli u prawnika i powiedział, że to jest już przedawnienie. Oni płacili gotówką ale po tylu latach nie mogą znaleźć potwierdzenia zapłaty. Dla mnie to jest przekręt notariusza, dziwna sprawa. Gdy mama z nim rozmawiała to był agresywny, straszyl mame prokuraturą, więzieniem i KRD. Powiedzial ze mama jest oszustka i wyludzila pieniadze i ze mimo iz minelo 10 lat to sie to nie przedawnilo. A prawnik mowil co innego. Co robic? Pomoze ktos?

Gość gość
Dziwna sprawa. Najczesciej taksę notarialna ponosi kupujący. A opłaty dokonuje sie zwykle w kancelarii, po sporządzeniu i odczytaniu aktu. Moim zdaniem nic nie płaćcie, a jesli sie obawiasz to rowniez zasięgnij porady prawnika. Jesli tamten orzekł przedawnienie, plus czuje nieuczciwość notariusza to nie przejmujcie sie. Ja sama bym nie płaciła. Na akcie, na ostatniej stronie, gdzie widnieją podpisy, jest rowniez wpisana kwota taksy i, ze została uiszczona przez jedna ze stron.

Gość gość
Wydaje mi się, że notariusz musi odprowadzic podatek do US i to powinno byc zrobione natychmiast po spisaniu aktu a nie on sobie przypomnial po 10 latach. Dziwne to bardzo, nawet jesli by nie zaplacili to chyba powinien zareagowac wczesniej...obawiam ze ze w tym kraju to niestety zwykly obywatel nawet jak ma racje to notariusz jest gora. Moja mama sie zalamie gdy bedzie musiala zaplacic 12tys...

Gość gość
żaden notariusz nie wydał by ci ważnego, opieczętowanego i podpisanego przez notariusza aktu notarialnego, jesli ten byłby nieopłacony! ktoś próbuje wyłudzić od ciebie pieniądze. jeśli notariusz do ciebie zadzwoni lub znów skontaktuje się listownie, odpowiedz mu, że zglosisz próbę wyłudzenia pieniędzy.

Gość gość
Tez uwazam ze to jest przekręt. Notariusz rozlicza sie uslug to jak sie rozliczyl gdy rzekomo nie dostal pieniedzy. Jak dokonal wpisu w ksiedze wieczystej?

Gość gość
dokładnie, to bardzo dziwna sprawa i coś jest w niej nie tak. Jak ja załatwiałam podobną sprawę u notariusza http://notariuszagatabanasik.pl to wszyustko na bieżąco było regulowane.

Gość wioletta89
Zadzwoń do nich https://www.notariusz-brzesko.pl/ udzielą ci fachowej odpowiedzi. Wszystkie sprawy spadkowe są bardzo trudne i z tego co wiem niestety przepisy dają bardzo duże pole do interpretacji.