Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mamuśka 12

Dziecko, Brak chrztu a religia

Polecane posty

Gość Mamuśka 12

Witam. Chciałam was mamy dzieci nie ochrzczonych i chcących aby to wasze dzieci same podjęły taka decyzje zapytac czy puszczacie wasze dzieci na religie w szkole ? Tym bardziej w 3 klasie kiedy są komunie ? Jak postępujecie w takim przypadku? My nie ochrzciliśmy naszego dziecka ale od 2 lat chodzi na religie aby poznać zwyczaje itp, teraz zaczął 3 klasę w której będą komunie św. I zastanawiam się czy powinien chodzić w tej klasie.

Gość gość
hmm. troche głupio teraz puszczać na religie. jak nie ma chrztu. brak konswekncji jak na mój gust

Gość Mamuśka 12
No tak ale ja go nie chce ograniczać i chciałabym aby poznał wszystko , obawiam się nieco reakcji katechetki i w ogole jak to będzie wyglądało

Gość gość
Nie puszczam, dla mnie to tak jakbym go brała do kościoła na mszę. Po co? O zwyczajach i wierzeniach można opowiedzieć, na religii w zerowce mojego dzieci się modlą o uczą nowych modlitw, opowiadają o zwyczajach u siebie w domu, mają masę umoralniajacych pogadanek, forma jest łagodna i dzieci które chodza- lubią te zajęcia, ale nie po to nie chrzciny dziecka żeby potem stawało z grupą innych maluchów o bezmyślnie klepalo pacierze. Nie uważam też ze takie lekcje są miejscem na podkreślanie tego ze się myśli inaczej i nie bierze w tym udziału, samo dziecko też pewnie by się czuło mało komfortowo odsunięty od grupy. Czyli albo zmuszanie do izolacji, albo do praktyk których nie popieram..

Gość gość
Jakby chciała to by chodziła, ale w domu uczyliśmy ją o różnych religiach i światopoglądach i chyba nie czuje potrzeby, żeby jakiekolwiek bardziej zgłębiać. Przynajmniej na razie, a właśnie zaczęła klasę "komunijną".

Gość gość
Szczerze mowiac, wiele sie z tych lekcji na temat religii nie dowie, to racej idndoktrynacja, a poziom bardzo słaby.

Gość gość
Mój nie jest ochrzczony i chodzi i na religię juz w zerówce zaczął opowiadać o lekcjach religii o Bogu czyli zaciekawiło go .Bo chodził tez w Norwegii do zerówki oni tam mają religie świata nie był zainteresowany wcale .Przyjdzie czas jak zechce to pójdzie do chrztu.Zresztą tak samo było z moim starszym synem tez nie chrzcilam a poszedł do komunii i chrztu sam zdecydował ze jednak chce bo podoba mu się na religii chce chodzić na mszę . Może dziecko jest małe ale ma ponad 6 lat ale wie co lubi czego nie ,pytam podoba ci się korekcyjne odpowiada co mu się podoba co nie ,a religia ,angielski .Podobają mu się zarówno pani i Angielski jak i Ksiądz i religia moje dziecko młodsze potrafi madrze opowiadac jak cos go interesuje .Mi nie dano wyboru tylko mnie ochrzczono nie mam do nikogo pretensji bo to mi nic w życiu nie utrudniało ani nie ułatwiło ,zresztą wychowana juz zostałam bez Boga i kościoła bo ochrzcili mnie rodzice a babcia wychowala która nigdy pobożna nie była.

Gość gość
Autorko twoje dziecko może zostać ochrzczone w dniu komunii to nie jest problem przychodzicie wcześniej. Wiem bo mojej matki siostry syn był tak ochrzczony (w dniu komunii) Albo teraz możecie iść do proboszza w tym wieku dziecko już parę formulek ponoć nauczyć się musi ale to proste jest. U mnie jest jeszcze ten problem ze chrzestnych na próżno szukać w moim otoczeniu .Wiec kiedy zdecyduje z chce być ochrzczony to będzie tylko jeden chrzestny czy świadek chrztu nie wiem jak to poprawnie się nazywa w przypadku gdy jest tylko jedna osoba.

Gość gość
gość dziś przecież ona nie o to pyta!!! :O

Gość gość
Nie rozumiem dlaczego twoje dziecko chodzi na religie. Ty nie wierzysz w Boga, nie ochrzciłaś dziecka, ok twój wybór. Kilkuletnie dziecko raczej świadomie nie podejmie decyzji czy wierzy, czy nie. Brak konsekwencji z twojej strony, albo wierzysz i wychowujesz dziecko w wierze albo nie. Jak dziecko dorośnie może wtedy świadomie podjąć decyzję czy chce należeć do kościoła czy nie. A ty to traktujesz trochę jak zabawę. Nie rozumiem Twojego postępowania. Nie mam nic przeciwko ateistą ale albo masz jakiś światopogląd albo nie.

Gość Mamuśka12
Do Osoby wyżej : nie rozumiem za to Twojego podejścia, a jakim cudem dziecko czy już jako dorosly miałby wybrać kościół skoro nic nie wie na ten temat ? Właśnie dlatego chodzi na religie aby się dowiedzieć a nie siedzieć w szkolnej świetlicy i nic nie robić przez godzinę, wydaje mi się ze chyba lepiej przez ten czas przyswoić jaka wiedzę. Ja nie chce żeby on teraz podejmował jakaś decyzje, ma na to całe życie ;)

Gość gość
To jest własnie hipokryzja w najczystszej postaci . Slub kościelny blee , chrzest bleee ale na religie chodzi bo "co ludzie powiedzą"

Gość gość
9:01 większej głupoty nie słyszałam, gdyby chodziło o to co ludzie powiedzą to dziecko byłoby ochrzczone to chyba logiczne

Gość gość
Jaka głupota ? a co to niby jest ? hipokryzja dziecko nie jest ochrzczone to po co chodzi na religie ? po co do komunii ? pani gość wczoraj ma 100 % racji .

Gość gość
Nie będzie przystępował do komunii nauczcie się czytać :/

Gość gość
10.41 Tym bardziej nie powinnaś go podsyłać na religię. Nauczy się modlitw, bo tam powtarzają się modlitwy.czasem rymowanki. do tego jakieś piosenki religijne w formie zabawy, i nagle on będzie chciał iść do komuni, bo koledzy idą, bo na religi jest fajnie, a czemu inni idą a ja nie idę. I co wtedy zrobisz?

Gość gość
Co ludzie powiedza to raczej odnosi chrztu nie religii a mnie akurat ludzie jeść nie dają i mam ich gdzieś .Moje dziecko nie jest ochrzczone a chodzi na religię bo mu się spodobała religia, jest ostatnia mogłabym go zabierać ale on chce tam być,drugie dziecko po paru lekcjach zrezygnowało i ok nie bronie.