Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pragne3

krótki cykl

Polecane posty

Gość pragne3

dostałam okres już w 23 dc :/ okres co 3 tyg- oszaleję. A jeszcze kilka miesięcy temu mój cykl trwał 29 a potem 27 dni. Nie przyjmuję żadnych leków. Wiecie skąd może być takie skrócenie cyklu? Jestem po 2 porodach. W dwie poprzednie ciąże zaszłam w 1 cyklu starań, teraz staram się od 3.

Gość gość
przedwczesna menopauza

Gość gość
Mam 32 lata i normalny okrę. Tyle, że za często.

Gość gość
widzocznie jeden jajnik ci nie pracuje normalnie i masz menopauze

Gość gość
Nie sluchaj bzdur o menopauzie. Przy tak krótkich cyklach owulacja moze być naprawdę różnie, musicie sie starać tez w te niestandardowe dni zeby utrafić, niektóre nawet zachodzą w trakcie miesiączki. Powodzenia

Gość gość
Może coś nie tak z hormonami. Zbadaj prolaktynę i tsh.

Gość gość
Dziękuję za odpowiedzi. Zbadam hormony i zacznę mierzyć temperaturę. Z moich obserwacji (śluz i chętka) wynika, że mam owulację ok 14 dni przed końcem cyklu (w tym miesiącu wydaje mi się, że 10 dc). Czy komuś też się skrócił cykl a mimo to okazało się, że to nie menopauza?

Gość gość
To nie może być menopauza w tym wieku

Gość Cleo1976
Jeśli masz cykle około 21 dni, spróbuj rozpocząć starania o dziecko od 3 do 14 dnia cyklu.Może masz krótką fazę lutealną (poowulacyjną).Zapytaj lekarza, czy po 14 dniu cyklu nie powinnaś przyjmować luteiny, by ją przedłużyć.

Gość gość
Slucham? Przeciez coraz krotsze cykle sa oznaka wczesnej menopauzy. I to ci kazdy lekarz powie :) Jak nie wierzysz to tu masz pierwszy link z gory ktory jasno poswiadcza. Ksiazek medycznych ci podsylac nie bede bo dla madek to za ciezka literatura, wiec masz link :) http://www.edziecko.pl/przed_ciaza/1,87842,14865080,Coraz_krotsze_cykle_menstruacyjne__To_moze_byc_poczatek.html A tu cytat "Dlaczego niewydolność fazy lutealnej jest często problemem kobiet po trzydziestce? - Okres okołomenopauzalny, czyli kilka lat przed ostatnią miesiączką w życiu kobiety, charakteryzuje się zaburzeniami hormonalnymi. Książkowym sygnałem rozpoczynającej się menopauzy jest niewydolność fazy lutealnej. Związane jest to z tym, że cykle są coraz częściej bezowulacyjne, rezerwa jajnikowa pomału wygasa. Zdarza się, że występuje owulacja, ale już niewłaściwa, wówczas powstające ciałko żółte nie spełnia swojej roli, nie wydziela tak dużej ilości progesteronu jak trzeba i stąd faza lutealna jest krótsza. Niewydolność ciałka żółtego u kobiet w okresie okołomenopauzalnym objawia się krótszym cyklem, a także napięciem przedmiesiączkowym"

Gość pragne3
Dziękuję za sugestię odnośnie menopauzy. Chciałam podpytać kobiet a później skonsultować się z lekarzem. Artykuły z Internetu są dla mnie mało wiarygodnym źródłem wiedzy, dlatego nie szukam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania u Wujka Google. Mimo to dziękuję za podesłane linki, może jeszcze komuś się przydadzą.

Gość gość
17.21 - a pani to myśli, że tutaj to tylko młodociane matki po zawodówce się wypowiadają?

Gość gość
Już nie zgrywaj mądrali autoreczko.

Gość gość
patrzac po waszych wypowiedziach tak, a juz na pewno nie po ukonczonym lekarskim jak ja :)

Gość gość
pragne3 dziś Artykuly z internetu (pisane przez lekarzy) są dla niej niewiarygodne dlatego pyta na forum gdzie 99% osob tutaj nie jest lekarzami :D f**k MILFlogic xD

Gość gość
Idę się dokształcać. Ukończyłam tylko zwykły UEP. Wstyd. Przynajmniej się nie wywyższam jak niektóre osoby po "lekarskich". Pozdrawiam Was wszystkie, równie niedouczone jak ja!

Gość gość
Ależ się uczepiły, przecież ona pyta ludzi, którzy być może mają podobne doświadczenia a nie szuka tu porady lekarskiej ;) ps. Nie wiem czy lekarze mają czas i chęci na pisanie takich artykułów. No chyba, że im aż tak mało płacą, że muszą w ten sposób dorabiać. Sama współtworzę pewien znany parentingowy portal (nie, nie blog) i jakoś kokosów z tego nie ma. A ja ukończyłam tylko bibliotekoznawstwo :) a mimo to są tam porady niby wysokich lotów; )

Gość pragne3
Raz jeszcze dziękuję za odpowiedzi, na pewno skorzystam z rad.

Gość gość
no patrz, a ja mimo rezydentury i studiow 3 st mam czas na posiedzenie na internecie. szkoda, ze mimo obeznania ksiazkach nie jestes w stanie zajrzec do slownika i pojac co znaczy zorganizowanie :) a za wywiad z prof nauk med na strone internetową płaci sie słono :) czytaj nawet do 3 razy wiecej niz twoja roczna pensja :)

Gość gość
Już Ci ulżyło? Co się takiego stało, że zniżyłaś się do naszego poziomu i zaczęłaś udzielać się na forum dla niewykształconych kobiet? (...bo rozumiem, że każdy nie-medyczny kierunek jest wart tyle co pdrzędna zawodówka? )

Gość gość
Juz lepiej zeby ktos dowiedzial sie prawdy niz czytał i o losie stosowal do waszych pseudo rad :)

Gość gość
Autorko, u mnie tak było. Skróciła się 1 faza cyklu i owulację miałam 8dc. I tak przez rok. Potem zapragnęłam dziecka i zaszłam w ciążę w 2 cyklu starań bez leków. Po porodzie cykl się wydłużył. Powodzenia.

Gość gość
A jesteś pewna, że to co masz teraz to okres? Może tylko takie podobne krwawienie. ..

Gość gość
"Posiedzenie na internecie " a wy jak zwykle łykacie jak pelikany

Gość gość
Mam podobnie, też się bałam, że menopauza, ale lekarz rozwiał moje wątpliwości. Dzięki Bogu. .. i mam bobo

Gość gość
"bobo" - niedorozwiniecie umyslowe czy jakiś egzotyczny wirus?

Gość gość
To tylko "nasze" zrobienienie od Bogusława. Miłego wieczoru i zdrowia życzę!

Gość gość
autorki już tu dawno nie ma, bo jakaś nawiedzona Paniusia zdecydowała się zepsuć temat :) niech zgadnę- 2 poronienia na koncie, czy może mąż poszedł w bok? Z jakiego powodu się wyżywasz i dowalasz komuś o menopauzie nie mając pojęcia o jej stanie zdrowia?

Gość gość
Tutaj o menopauzie to pisaly ze 4 osoby :D i ja tez sie podpisuje pod tym. moja mam po 3 latach po urodzeniu mnie weszla w stan okolomenopauzalny. Miala wtedy niecałe 33 lata :)

Gość gość
Ale to nie jest pewnik. To tylko jedna z możliwości.