Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jaki gatunek papugi wybrać? Wybierzcie swój :p

Polecane posty

Gość gość

W przyszłości kupię duża papugę, ale mam mętlik w głowie. Mam 2 papużki faliste i nimfę, ale chciałabym mieć coś większego, od zawsze marzyłam o oswojonej papudze. Jako ze nie wszyscy stad znają się na papugach, podam wam ich cechy, w odpowiedziach piszcie swoje typy :) Na forach nie ma czego szukać, każdy poleca faliste i nimfy i kiedy ktoś wyskoczy z dużą papugą, od razu jest sprowadzanie do parteru. Żako: + chyba najlepsze z papug zdolności naśladowania + żako to klasa sama w sobie, coś jak markowy produkt, ma w sobie to coś ze chce się je mieć + cena nie jest aż taka wysoka - ogólnie wredna - trudna w zrozumieniu - nie akceptuje zmian(a chciałabym jeździć z papugą na wakacje) Ara: + ara, podobnie jak żako, to jak produkt sygnowany jakąś nazwą, to już nie jest jakaś papuga, tylko taka klasa sama w sobie :p + ma bardzo fajny charakter, zwykle nie jest wredna, a przyjacielska + oprócz tych olbrzymich ar są jeszcze miniaturowe, wyglada to śmiesznie, taka papuga wysyła sprzeczne sygnały pt ara czy nie ara, coś jak żywy trup i dzięki temu jest po prostu fajna - nie ma bardzo dobrych zdolności naśladowczych - ma długi ogon(żako, amazonki i kakadu krótki), więc potrzebuje dłuższych klatek z większą podstawą, natomiast papugi z krótkimi ogonami potrzebują klatek wysokich, a takie wyglądają lepiej i zajmują mniej miejsca - ponoc hałaśliwość(ale to zależy od wychowania papugi) Amazonka: + to taka wersja żako bez wad żako - nie jest wredna, tylko przyjazna, nie jest szara a kolorowa, a umiejętności powtarzania są podobne + akceptuje zmiany lepiej niż żako + ma krótki ogon więc klatka zajmie mniej miejsca - dieta(wymaga bardzo lekkiej diety) - cena(te najfajniejsze gatunki kosztują 5-6 tys) - wydaje się być szarą myszką wśród papug, taka zwyczajna, nie ma w sobie nic co wyglądem wyróżnia ją od innych papug, to po prostu JAKAŚ papuga Kakadu: + bardzo żywiołowa, wszędzie jej pełno, energiczna, wydaje z siebie dziwaczne dźwięki i jest po prostu przekomiczna + milusińska, uwielbia się przytulać, kocha swojego opiekuna i pozwala na bardzo bliskie relacje + inteligentna, można ją nauczyć skomplikowanych akrobacji, a poza tym to jedyna papuga z poczuciem rytmu, na yt jest masa filmików gdzie kakadu tańczą - wygląd, jest piękna, ale za bardzo 'nimfia', nimfę już mam wiec fajnie byłoby spróbować czegos innego - hałaśliwość(ale tak jak u ary można to wyciszyć wychowaniem) - tak jak nimfa ma pióra pudrowe, dzięki czemu obok klatki będzie warstewka białego pyłu

Gość gość
up, odpowie ktoś? :)