Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

angina...od miesiaca POMOCY!!!

Polecane posty

Gość gość

Zaczelo sie prawie miesiac temu,silnym bolem gardla, miesni, nabrzmialymi czerwonymi migdalkami z bialym nalotem bardzo bolesnymi przy polykaniu sliny, jednodniową gorączką. Przez 7 dni był antybiotyk bioracef i kilka dni glimbax (3- dni) do plukania, przeszlo, migaldki sie zmniejszyly, bialy nalot zszedł. Po trzech dniach jednak wszystko wrocilo, lekarz ogolny dał mi skierowanie do laryngologa, ktory przepisal Augmentin (7 dni), Metronidazol (3 dni), Glimbax (3-4 dni). Tym razem pomimo ze migdalki sie zmniejszyly to bialy nalot nie zszedl. Na wizycie kontrolnej pani laryngolog stwierdzila ze to są resztki jedzenia i slina ktore weszly w "dziury" po anginie. Przepisala mi jeszcze "zapobiegawczo" antybiotyk na 3 dni, oraz polecila na gardlo neoangin. Ostatnia tabletka augmentinubyla zazyta w zeszly piątek, a juz dwa dni temu tj. wtorek powrocil bol gardla. Nie wiem co robic. Musze dodac ze mam alergie na pylki traw (maj-wrzesien zazywam co roku allegre) o czym wie lekarz. Czuje sie zle, czuje znuzenie i duze oslabienie po tej antybiotykoterapii. Od miesiaca tez sie oszczedzam, wczesniej dosc intensyny tryb, duzo ruchu od wiosny, zwlaszcza latem prawie co dzien rower 20km. Od wiosny nie zazywam tez zadnych suplementow, wczesniej byl tran, wit. D, magnez, i jakis rutinoscorbin. Ale to i tak nie pomagalo, bo zeszlej jesieni i zimy bylo przziebienie z gardlem ("zwykłe" czerwone, bez bialego nalotu) 2 razy. Ogolnie czesto choruje na gardlo i przeziebienia, ale anginy nie pamietam od 10 lat Co to moze byc? :(

Gość gość
Angina wirusowa, po cholerę te antybiotyki? Przejrzeć gardło, wyczyścić kamienie migdałkowe jak są (może być potrzeba kilka podejść) kolejny stan zapalny leczyć objawowo. Poza tym zbadać poziom wit. D i w razie potrzeby suplementacja na receptę (jak są niedobory to ogólnie dostępne preparaty nie wystaczą, są dużo za słabe).

Gość gość
Kup naturalny miod.