Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jakiego rzedu trzeba miec oszczednosci zeby planowac ciaze?

Polecane posty

Gość gość
To nie jest materializm, tylko babki z kafe mają takich cudownych facetów, że muszą mieć te kilkadziesiąt tysi, bo inaczej nie miałyby z czego przez te dwa lata na wychowawczym kupić sobie podpasek oraz pieluch dla dziecka.. Takie czasy..

Gość gość
18:50 zawsze trzeba liczyc sie z choroba i miec kase nie tylko na te przyslowiowe podpaski.

Gość gość
Przy poważnej chorobie 50 tys to i tak jest nic, zwlaszcza oszczędności ciułane latami czy w podrzędnej pracy za granicą. Rozejdzie się w mig, a człowiek nadal nie ma potencjału do zarabiania normalnych pieniędzy. Już lepiej się ubezpieczyć chyba, od utraty pracy, zdrowia, na życie, dodatkowe ubezpieczenie medyczne. A w ogóle to nie słyszałam jeszcze, żeby facet oszczedzal na dziecko. Te rozważania przypominaja mi moją koleżankę singielkę, która ma poważną sumę odłożoną, ale ona planuje mieć dziecko sama. Ciekawe po co Wam faceci, bo wygląda, że po to aby mieć kogo obsługiwać.. I tyle z nich pożytku..

Gość gość
no tak, ale 50 tys a 0 na koncie robi roznice, prawda?

Gość gość
ludzie zawsze warto mieć jakieś oszczędności. Nie ma jakiejś konkretnej kwoty. Po prostu warto mieć jakaś kasę na wszelki wypadek.

Gość gość
Robi różnicę, ale jeżeli ludzie są biedni, to nie zmienia faktu, że będą żyć biednie. Ja bym się nie zdecydowała na dziecko mając uciułane z wielkim trudem pieniądze i pracę za minimum bez perspektyw na poprawę tego stanu rzeczy. I nie uważam, że dzieci są tylko dla zamożnych, ale ja osobiście bym nie chciała być w takiej sytuacji

Gość gość
Właśnie my mieliśmy słabe prace (2 x średnia krajowa), więc naturalne było, że ciułaliśmy te 100 tysięcy by mieć na pierwsze dziecko (np. sprzedaliśmy działkę)

Gość gość
Co to znaczy ciulanie ? odmawianie sobie wszystkiego? wyjscia do resto, wakacji itp?

Gość gość
Ciułanie? Przykłady: kino owszem, ale w środy bo są zniżki. A jak film był dostępny online to kompletnie rezygnowaliśmy z wyjścia. Sport: mąż miał kartę benefitową i chodził na siłownie, kolejna (dla mnie) to już koszt 150 zł, więc wolałam pobiegać 3 razy na tydzień w plenerze. Do restauracji raczej nie chodziliśmy, kojarzyło nam się jedynie z brakiem czasu na przygotowanie posiłków w domu, więc jak nie było obiadu braliśmy kupony rabatowe i odwiedzaliśmy takie KFC. W okresie letnim głównie przemieszczaliśmy się do pracy, rodziny na rowerze by zaoszczędzić na benzynie. Itd

Gość gość
A no i wakacje: stać może byłoby nas na Dominikanę, Tajlandię, ale w okresie zimowym wybieraliśmy tańsze Kanary, Maderę. W lato natomiast działkę z domkiem letniskowym należącym do dziadków nad jeziorem na Mazurach

Gość gość
ja bym powiedziala bardziej, ze to oszczedny tryb a nie ciulanie.

Gość gość
Żadnych.Kase dostajesz po urodzeniu .

Gość gość
Kanary zamiast Dominikany, to nie jest żadne ciułanie. Co do restauracji, to też dla większości ludzi żadna strata aczkolwiek ja lubię i bym tego nie poświęciła.

Gość gość
ile czasu zajelo wam odlozenie 50 tys?

Gość gość
gość dziś Kanary zamiast Dominikany, to nie jest żadne ciułanie. Co do restauracji, to też dla większości ludzi żadna strata aczkolwiek ja lubię i bym tego nie poświęciła. xxx no ale na Kanary możesz polecieć na tydzień już za 2500 zł w okresie zimowym, a na Dominikanę płacisz minimum 5000 zł.

Gość gość
gość dziś Żadnych.Kase dostajesz po urodzeniu . xxx od kogo? i ile? 500+ nie żartuj, to jałmużna.

Gość gość
10 lat mi zajelo odlozenie (odkladalam sama) maz nie wie o tych pieniadzach. przed slubem mialam 40tys

Gość gość
gość dziś 10 lat mi zajelo odlozenie (odkladalam sama) maz nie wie o tych pieniadzach. przed slubem mialam 40tys xxx Dlaczego zataiłaś przed nim tą informację?

Gość gość
Oszczędności trzeba mieć zawsze, niezależnie od tego czy planuje się ciążę czy nie. Normalna rodzina powinna mieć poduszkę finansową w wysokości równej co najmniej półrocznych wydatków.

Gość gość
Macie jakieś zaburzenia skali w kwestii rzeczywistości. Szczególnie ta, która udowadnia, że ciuła grosz do grosza bo zamiast Tajlandii w zimie lata tylko na Kanary :D

Gość gość
gość dziś Oszczędności trzeba mieć zawsze, niezależnie od tego czy planuje się ciążę czy nie. Normalna rodzina powinna mieć poduszkę finansową w wysokości równej co najmniej półrocznych wydatków. xxx ja słyszałam o półrocznych dochodach

Gość gość
gość dziś Każdy ma swoją rzeczywistość :-)

Gość gość
ile czasu oszedzacie te 50tys?

Gość gość
gość dziś ile czasu oszedzacie te 50tys? xxx z mężem zajęło nam to rok

Gość gość
ponad 4 tys co msc to ile zarabiacie kazdy min 6 tys netto?

Gość gość
dokladnie

Gość gość
Ja wydałam ponad 210 tys w 2 lata a wy mówicie o 50 tys na 3 lata?! To chyba jak jakies zwierzeta zyjecie

Gość gość
14:03 Tanie jedzenie z Biedronki, ciuchy dla dziecka z lumpexu i 50 tys wystarczy :)

Gość gość
A co z tymi kobietami na przyklad ktore na studiach zaszly w ciaze? Mialy oszczednosci? Watpie? I co - urodzily, wychowaly, skonczyly lub nie studia ale przeciez nie usunely albo nie oddaly dziecka bo nie mialy oszczednosci!!!!! Wiekszej glupoty nie slyszalam jak zyje! Oszczednosci sa wyznacznikiem - miec czy nie miec potomstwo! Chore chore i jeszcze raz chore! Autorko jesli masz prace i stabilizacje w zyciu to oszczednosci nie sa potrzebne do planowania dziecka!