Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego można jeść surowe otręby a mąki już nie?

Polecane posty

Gość gość

Przecież mąką to zmielone otręby w sumie... :D Zastanawia mnie to. Na otrębach pszennych, owsianych czy ryżowych często jest napisane, że można spożywać na surowo, dodawać do jogurtów, sałatek itd. Chyba że takie otręby są już poddawane jakiejś obróbce termicznej? I dlaczego nie można spożywać surowej mąki? Przez skrobię? Na zagranicznych forach czytam, że ludzie stosujący dietę RAW czasem dodają mąkę sojową do koktajli itd. Ta ciężkostrawna skrobia przecież w wodzie rozkłada się na lekkostrawne cukry.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
tez mnie to kiedys zastanawialo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Sam zastanawiam się , czy można jeść surową mąkę ze zbóż (właśnie usmażyłem bez tłuszczu placki z pełnoziarnistej mąki i chyba są w środku surowe). Nie radzę jednak jeść surową mąkę z soi. Surowe nasiona soi zawierają inhibitory proteaz, lektyny, saponiny itp. Oczywiście wszystko zależy od ilości. Bardzo małe ilości mogą być korzystne lub obojętne dla zdrowia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mąka to jest zawartość ziarna zbóż a otręby to głównie łuski tych nasion, jedno z drugim nie ma nic wspólnego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dokladnie jak wyzej. Maka nie ma nic wspolnego z otrebami. Poza tym kiedys jak bylem wege, czytalem ze maka ma duzo jakiegos kwasu fitynowego (czy jakos tak). To znaczy, ze moze utrudniac przyswajanie skladnikow pozywczych, dlatego nalezy ja poddac obrobce cieplnej zeby zneutralizowac to cus.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×