Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xdddddddddd

menu dla karmiącej

Polecane posty

Gość xdddddddddd

Witam. Mam takie małe pytanko. Przygotowuje skromne przyjęcie, jednym z gości będzie młoda mama. Co przygotować, aby mogła coś zjeść i nie zaszkodziła dziecku? Jakieś pomysły? Z góry dziękuję.

Gość gość
Wszystko. Nie ma czegoś takiego, jak dieta karmiącej.

Gość xdddddddd
Hej, nie dajcie się prosić... Potrzebuję fajnych pomysłów.

Gość gość
Chociaż zaraz pewnie pojawi się 10 kobiet, które stwierdzą, że "jak to dieta matki karmiącej nie istnieje? Ja tylko raz zjadłam pierogi z kapusta i moje dziecko miało kolkę całą noc" to taka jest prawda, z naukowego punktu widzenia nie ma możliwości by to co zje matka wywołało kolke czy gazy u maliszka. Pokarm tworzy się z krwi a nie z treści żołądka. Substancje zawarte w fasoli czy kapuście, które u nas powodują gazy nie przechodzą do krwi matki a co za tym idzie do mleka. Mama karmiąca nie może jedynie pić alkoholu, palić i brać określonych leków (jest specjalny spis które są dozwolone a które nie) bo alko, nikotyna, niektóre substancje aktywne przenikają do krwi a co za tym idzie do pokarmu. Ważne jednak jest by mama KP odżywiała się racjonalnie i zdrowo więc dobre będą wszelkiego rodzaju zdrowe sałatki, przekąski typu "koreczki" albo tartinki z razowego chleba z dodatkiem zdrowych past i warzyw itd itd