Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy to może być astma?

Polecane posty

Gość gość

Witam! Mam 17 lat w dzieciństwie miałam zapalenie prawego płuca było to jakieś 15 lat temu. W tym roku przechodzę 4 zapalenie oskrzeli. Tak z dnia na dzień poprostu mam kaszel. Zwykły kaszel mokry lub suchy. Idę do lekarza i diagnoza jest zawsze ta sama zmiany oskrzelowe. Kaszel mnie dusi strasznie do tego stopnia że gdy już odkasluje długo wydzielinę mam odruch wymiotny , pieczenie w kaltce piersiowej , nie mogę złapać oddechu. Dostaje zawsze antybiotyk tydzień zwolnienia i koniec. Tym razem doktor się zaniepokoił że tak często mam Zapalenie oskrzeli i kazał przyjść jeszcze na kontrolę po kuracji. Boję się że to astma. Od jakiegoś czasu szybko się męczę. W płucach szmery i przy wdychaniu powietrzna gwizda. Po antybiotyku nigdy nie było problemu zawsze zresztą mam ten sam jednak teraz po lekach czuje się źle. Spowolnienie mam organizmu (czuje że wolniej reaguję) , ręce drżą , boli mnie w boku , bóle głowy. Mam zamiar iść po inny antybiotyk. Jednak czy to astma? I czy z antybiotykiem nie przesadzam?

Gość gość
dziwne, że w wieku 17 lat dalej masz bakteryjne zapalenia oskrzeli i mówię to jako ktoś kto ma astmę i zapalenie oskrzeli przy każdym katarze. Z tego co mówisz to jak jeszcze nie masz to będziesz miała astmę.

Gość GeraldineChaplin
Ja mam astmę i męczę się okropnie . Zwłaszcza jak jest wysokie stężenie smogu . W domu akurat mam oczyszczacz powietrza ,dzięki któremu lepiej mi się oddycha https://goodair.pl/sklep/sharp-kc-d40euw/

Gość BasiaBaś
Dużo informacji o tej chorobie znajdziesz na stronie portalu http://www.totylkoastma.pl/ Astma jest jedną z chorób cywilizacyjnych, na którą choruje ponad 334 miliony osób na świecie i około 4 miliony osób w Polsce, z czego około 10% to przypadki astmy u dzieci. Niestety liczba zachorowań na astmę na świecie wzrasta z roku na rok, co przy niezadowalającej diagnostyce może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Specjaliści alarmują, że 50% chorych nie przyjmuje leków kontrolujących astmę, co przyczynia się do złej kontroli objawów astmy i jej zaostrzeń. Typowe objawy astmy takie jak świszczący oddech, duszność czy uciążliwy kaszel mogą prowadzić do omylnego powiązania objawów z sezonową alergią. Natomiast dzięki odpowiedniej diagnostyce oraz dobrze dobranemu leczeniu z astmą można normalnie żyć i funkcjonować. Dzięki odpowiednio dobranej terapii życie z astmą nie musi być pasmem wyrzeczeń. Jednak jak przy każdej chorobie należy pamiętać, że jednym z niezbędnych elementów skutecznego leczenia astmy jest systematyczne przyjmowanie leków zaleconych przez lekarza.

Gość gość
Antybiotyki pogarszają. Ja tak miałam. Po czwartym zażądałam skierowanie do Pulmonologa. Niestety już mam astmę, leki wziewne i.... Zakaz brania antybiotyków bez potrzeby.

Gość rowniez chorujaca

wiem ze odpowiadam po dwoch latach ale rzeczywiscie dziwne miec w wieku 17 lat zapalenia oskrzeli i nie wrozy to zbyt dobrze chya. chcoaz spotkalam sie tez z teoria na przykladzie moich znajomych ze czasami lekarze nie umieja wyleczyc choroby i od razu mowia ze to astma. isc nie do pulmonologa a alergologa. kolejna kwestia - ja chorowalam non stop w dziecinstwie chodzilam z zapaleniem oskrzeli praktycznie caly czas to cud ze nie mam astmy (odpukac) ale jest teoria ze jak ktos nie ma miec to miec nie bedzie oraz madry lekarz powiedzial ze magiczna granica chorowania jest wiek 12 lat i ma racje bo ostatnie zapalenie oskrzeli mialam kilka miesiecy przed 13 urodzinami (a mam juz duzo lat) i na tym sie skonczylo (odpukac) a wieku 17 lat kaszlec na mokro to rzeczywiscie slabo. bardzo podobne jest jednak to co piszesz (autorka) ze z dnia na dzien dostawalas kaszlu i tez tak mialam zero objawow jakichkolwiek po prostu przyszedl taki dzien gdy dostawalam od razu mokrego kaszlu mialam tylko mokry od razu wczesniej zadnej infekcji i tez w trakce moich zapalen oskrzeli i nawet plus sie zdarzaly czulam sie swietnie tylko mialam mokry kaszel zero problemow z odktrzuszaniem dobrze sie odrywalo i tak sobie mysle wybralismy tyle antybiotykow moze po prostu trzeba chodzic wykaslanym i oklepanym na osluchanie bo czasami lekarz slyszy furczenia od wydzieliny a nie zmiany w oskrzelach i moze mi nigdy nic nie bylo zwykly kaszel a zjadlam tone antybiotykow. odstawic nabial i gluten cukier tez. wiem ze pisze po dwoch latach ale ktos z podonymi problemami znajdzie to

Gość rowniez chorujaca

*płuc tam miało byc nie plus. tak tez mialam zapalenie pluc i to 2 albo 3 razy i tez przy jednym pamietam ze nic nie bylo tylko kaszel natomiast przy innym ale to bylo wirusowe nie dostalam oczywiscie antybiotykow ale czulam sie jakbym miala umrzec rozwinelo sie w ciagu kilku godzin mialam od goraczki omamy i czulam jakby mi zalewalo pluca (sorki za opis) w kilka godzin zrobilo mi sie tyle wydzieliny zalalo mnie i mialam dziwne odglosy w klatce piersiowej, slychac bylo tone zalegajacej flegmy 

Gość rowniez chorujaca

i na koniec dodam jeszcze ze to o niczym nie swiadczy zapalenie pluc zdrowe dzieci tez mogly przebyc zapalenie pluc. ja mialam w obu plucach zmiany i to jak pisalam 2 lub 3 razy i to w pozniejszym wieku 6  i 9 lat okolo reszty nie pamietam i zyje. nie trzeba byc astmatykiem zeby przechodzic zap. pluc