Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Szmery nad serduszkiem

Polecane posty

Gość gość

Witam. Wczoraj byliśmy z synkiem na pierwszym szczepieniu i dr przy osluchiwaniu powiedziała że słyszy szmery nad serduszkiem. Synek był osluchiwany juz duzo razy przez te dwa miesiące i nic wcześniej nie było słychać. Czy któraś z Was miała podobny przypadek?niby dr uspokaja że 90%to niewinne szmary ale wiadomo jak to matka....oczywiście w poniedziałek umawiamy się do kardiologa ale do tego czasu oszaleje.

Gość gość
Nie zamknelo sie po urodzeniu powinno sie zamknac chyba do 2 lub 3 roku zycia nie pamietam juz. Bedziesz jezdzic na echo serca na sprawdzenie. Jesli sie nie zamknie to trzeba operowac

Gość gość
Tez nie kazdy lekarz to wychwytuje. Nie martw sie zazwyczaj samo sie zamyka. To system pracy serca z zycia plodowego. Rodzilas wczesniej lub CC ?

Gość gość
Spokojnie. My mielismy to samo. To nic takiego. Tez szmer wykryty przy okazji szczepienia jak corka miala niecale 2 lata. Bylam z nia na echo serca- jest ok. Pani kardiolog mowila ze duzo dzieci tak ma.

Gość gość
Rodzilam naturalnie w terminie i wszystko ok. Wczoraj bylam u jeszcze jednego pediatry prywatnie ktory jest bardzo dobry i powiedział ze szmer jak jest jest bardzo slabo sluszalny i nie ma czym się martwić sle jak tu się nie martwić...

Gość gość
Moje dzieci tez maja. Co roku jest kontrola. Teraz maja 5 i 7 lat i u jednego jyz ok, za dwa lata dopiero idziemy a drugie ma jakas strune czy cos takiego dodatkowa i juz tak bedzie mial te szmery chyba zawsze, nie jest to wskazanie do operacji. Nie przejmuj sie :-)

Gość gość
Dziękuję za pocieszenie. Mój synek jest dla mas calym swiatem tyle lat na niego czekalismy

Gość gość
Spokojnie, nawet nie czytaj w internecie o nieprawidłowościach i operacjach. Oczywiście umów się do kardiologa, może zrobi nawet echo serca, uspokoisz się. Moje dzieci też miały i mają szmery. W związku z tym, że ja mam dość poważną wadę serca były objęte opieką kardiologiczną jeszcze na etapie ciąży. No i po szeregu badań okazuje się, że mają taką budowę serca i to prawdopodobnie jest częste. Jesteśmy pod opieką na prawdę znakomitej kardiolog, więc nie ma mowy o pomyłkach. Nie powiem ci fachowo, ale jak dobrze pamiętam struny rzekome to się nazywa /?/, po prostu naczynia biegną również nad sercem i dlatego osłuchowo słychać szmer. Osłuchowo nie znaczy, że każdy słyszy, u nas słyszy jedna lekarka, która jak sama mówi ma muzyczne ucho, więc nie dziw się, że ktoś inny nie usłyszał, bo to może być minimalny szmer. Może oczywiście być niezarośnięty otwór owalny, który też wcale operacji nie wymaga... A może być jeszcze co innego, co wcale nie znaczy, że to groźne czy wymagające działania. Autorko, nie martw się niczym, sprawdź to i tyle. Na pewno wszystko z Twoim synkiem jest dobrze.

Gość gość
Gość z 11:33 dziękuję bardzo za Twoją wypowiedź. Oczywiście skonsultujemy to z kardiolog ale moje przerazenie z tad ze nikt u nas w rodzinie nie ma problemów z sercem i nie wiedzialam ze sa tez nie groźne szmery .

Gość gość
Moj synek tez ma szmery. Pierwszawizyte u kardiologa mamy za soba i okazalo sie ze to wlasnie te niewinne. Kolejna wizyta kontrolna po uplywie 4 miesiecy. Wiec pewnie w przypadku Twojej dzidzi jest podobnie. Nie martw sie, to sie czesto zdarza.

Gość gość
Przede wszystkim nie możesz się tak martwić, bo do 18stki synka oszalejesz, a pisze ci to mama wcześniaka z 31 tc. U nas też syn był osłuchowo ok. Był porządnie przebadany jak to wcześniak. Poźniej na kontroli u neonatolog pojawiły się szmery. Czekaliśmy ponad 1,5 miesiąca na wizytę u kardiologa, okazało się, że to szmery niewinne, bo syn ma jakieś dodatkowe struny na serduszku. Podejrzewam, że u was będzie to samo:)

Gość gość
Moja corka tez to miala.Szmer wysluchany w 2 dobie zycia.Na nastepny dzien wizyta u kardiologa dzieciecego.Wykluczono wade wrodzona.Kolejna wizyta w 5 miesiacu zycia dalej byly szmery.Dopiero ok 11 miesiaca szmery zanikly.Obecnie ma 1.5 roku jest zdrowa i nawet kontroli nie wymaga tak twuerdzi kardiolog.Razem ze mna jeszcze 2 dziewczyny urodzily ze szmerem i tez wszystko jest ok.takze nie martw sie na pewno bedzie dobrze.Aha moja corka tez wyczekana 11lat staran.

Gość gość
moja miała była wcześniakiem okazało się że to zwężona tętnica opłucna U mnie obyło sie bez skalpela itd. Mała ma 10 lat jest pod opieką kardiologa cały czas .

Gość gość
Nie martw się. U nas niby szmery były i słyszała je lekarka która nas skierowała do kardiologa a kardiolog zrobił echo serca i nic nie widział także byliśmy miesiąc później jeszcze raz i ten było ok i już nie chodzimy wcale do kardiologa:) także będzie dobrze głową do góry!:)