Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Córka do kiedy tata może wykonywać wszystkie czynnosci przy dziewczynce

Polecane posty

Gość gość

Czy Wy też uważacie,że tata może zajmować się córka tylko do pewnego etapu?Po rozmowie z sąsiadką dowiedziałam się,że jej zdaniem ojciec może "oglądać" dziecko do 2-3 lat.Była bardzo zdziwiona,że mój mąż myje włosy naszej 8 letniej córki,że pozwalam mu ją ogladać nagą. No dla mnie to normalne,a dla Was?Tak samo byla zdziwiona,że mąż był z nią u lekarza,ja z kolei jestem zdziwiona jej podejściem.

Gość gość
U nas bylo tak, ze z lekarzem nie bylo problemu ale wspolne kapiele w wannie od ca 4 lat odbywaly sie juz w majtkach. Nocujace u nas kolezanki corki tez ja dogladalam przy kapieli.

Gość gość
Z tym,że mąż nie kąpał się z córeczką,tylko mył jej włosy,bo ma długie i gęste,akurat wspólnych kąpieli z dziećmi nigdy nie bralismy,ani ja, ani mąż.

Gość gość
No wydaje mi się ze przy narmalnych zdrowych rodzinach to samo wychodzi ze np chłopiec mając 6 czy 8 lat mówi do mamy żeby niewchpdza bo on jest już duży niema tu znaczenia czy to tata i córka czy mamą i syn potem jest przecież etap ze i córka powie mamie ze chce być sama.

Gość gość
moja corka w marcu skoczyla 8 lat. w wieku 7 lat zaczela sie wstydzic. i nie chce abym wchodzila do pokoju jak sie przebiera- zakrywa wstydzi sie. a jak sie kapie i myje jej glowie to jest w majtkach pod prysznicem. i co mam o tym myslec?

Gość gość
Do momentu kiedy córce to nie przeszkadza, właściwie. Dzieci same w pewnym wieku zauważają że nie powinno się chodzić nago, wstydzą się, chcą być same w toalecie, pod prysznicem.

Gość gość
No nasza się póki co nie wstydzi,nie mówi,że mamy nie wchodzić,czy że maż ma nie wchodzić.Ostatnio na sorze dostawała zastrzyk w pupę i też mąż ją przez kolano przełożył do ukłucia.

Gość gość
Dziwna ta wasza córka, 8 lat i nie wstydzi się taty? Nasza wstydziła się jak miała już 3 lata.

Gość gość
Nie,nie wstydzi się,zresztą mnie też się nie wstydzi.No 3 latka to chyba w ogóle nie zna pojęcia wstydu.

Gość gość
Maz sam zdecydowal ze nie powinien corki ogladac nago, ale to chyba bardziej wymowka, by nie musiec nic jej pomagac niz fakryczne przekonanie. W zasadzie od zawsze nie wchodzil do lazienki gdy cira sie kapala. Ma dlugie geste wlosy i mialaby problem porzadnie je sama splokac, ma prawie 12 lat i sie nie wstydzi, chociaz ja jej tez sie nie wstydze i bez oporu sciagne czy ubiore przy niej stanik. Teraz ma sie urodzic dzidzia i oczywiscie karmic piersia chce do 2 roku , no chyba nie bede sie chowac przed corka by nakarmic dzieciaka. Moze inaczej byloby gdyby corka byla chlopcem, no ale nie jest. Za kolejne 12 lat napisze , bo teraz ma byc chlopak :D

Gość gość
Moja ma prawie 9 i tez jest dla niej normalne ze ja lub tata ją kąpie. Ja tez sie przy niej ubieram i nie ma tematu tabu, oczywiscie mąż nie rozbiera sie przy niej

Gość gość
Gosc z 20.04 9 lat i musicie ja kapac? Preciez to juz duza dziewczynka.

Gość gość
Czasami idzie sie sama myc ale często wkładam do wanny dwie 9 i 4 l i sie pluskają a potem z przyzwyczajenia myje. Hmmmm moze rzeczywiście czas by sama... ale jak myje to obie szybko i juz.

Gość gość
Moja ma teraz 7 i maz wszystko przy niej robi.Ostatnio miała stan zapalny dróg moczowych to mąż tak samo ją smarował czy robił jej nasiadówki,podawał leki.Corka nie miała oporów,gdzie juz u lekarza nie chciała się rozebrać i był opór,jednak badanie było konieczne wiec jej niechęć niewielkie miała znaczenie.

Gość gość
Dziecko to dziecko wiec nie wiem ... jak sama powie ze sie wstydzi to trzeba uszanować

Gość gość
Moja ma 9 i maz jak jest potrzeba to tez robi wszystko :).Chociaz rzadko jest potrzeba,bo kapie sie sama,ewentualnie włosy jej spłukać,do lekarza oczywiście chodzi.Corka raczej ubiera sie w łazience sama (jak my wszyscy )

Gość gość
wczoraj 3 lata i się wstydzi? to może jako niemowlak już się wstydziła?:D, nieźle namąciliście jej w głowie.

Gość gość
3 lata to wiek gdzie dziecko jest juz świadome swoich potrzeb,czy wstydu.wy macie jakieś corki ladacznicę skoro 9 latka nie wstydzi sie pokazywać tylka ojcu

Gość gość
Tyłek jak tyłek każdy taki sam,poza tym co to ojciec dziecka pupy nie widział?

Gość gość
To moze zachwiane raleacje ma ta 3 L skoro taty sie wstydzi.

Gość gość
a 7-9 latka pokazująca d**e ojcu nie jest zachwiana?

Gość gość
do 18tki

Gość gość
Myśle ze tak do 10 lat,pózniej zaczyna sie juz dojrzewanie

Gość gość
Nie, 7-9 L wychowana w normalnej rodzinie nie wstydzi sie ojca bo jej nagość nie ma żadnego podłoża seksualnego a zwyczajne rozebranie sie do umycia. Natomiast ok 10 lat jak zaczyna dojrzewać to zwyczajnie zaczyna ukrywać swoje ciało. Dlatego 3letnie dziecko ukrywające nagość nie jest normalne i pisze tu poważnie będąc psychologiem dziecięcym.

Gość gość
Te, które piszą o 9-letnich lafiryndach itp.- wy macie poważne zaburzenia psychiczne i radzę zacząć się leczyć

Gość gość
Któraś tu pisała o tym ze ojciec smarował 7-8 latke bo miała jakaś tam infekcje.Serio nie możecie tego same robić?

Gość gość
To ja Pani psycholog odpowiem, że się z Pani wypowiedzią nie zgadzam. Dziecko niezależnie od kontekstu seksualnego może się wstydzić dużo wcześniej niż w wieku 10 lat. Moja córka np. będąc w zerówce wstydziła się na basenie przebierać przy chłopcach albo zamykała się w toalecie w obawie, że ktoś zajrzy /ktoś to chłopiec, bo koledzy w przedszkolu lubili otwierać drzwi/. W domu podobnie ubierać zaczęła się w swoim pokoju, bez biegania z gołą pupą jak to bywało wcześniej. Obecnie ma niespełna 7 lat, nie wstydzi się taty jeżeli chodzi o przebieranie, ale już w kąpieli nie lubi być widziana. Ostatnio powiedziała, że na basenie czuje się niepewnie, bo ciągle ktoś otwiera drzwi do szatni... Wstyd obserwuję u dzieci w różnym wieku, często nawet 4-5 latki przebierają się za kotarą na plaży, często w przedszkolu widziałam maluchy, które przebierały się na gimnastykę chowając się od innych. To są bardzo indywidualne kwestie. Powiem też, że nienormalnym jest dla mnie brak wstydu, a bywa i tak, mam taką dziewczynkę w rodzinie znajomych, która na basenie po zdjęciu stroju potrafi kilka razy przemaszerować przez szatnię nago, jeszcze wrócić pod prysznic, gdzie zostawiła mydło a dziecko ma już 12 lat. Myślę autorko, że najlepiej obserwować córkę i zaniechać kąpania przez tatę kiedy ona albo on poczują się niekomfortowo.

Gość gulugula1
do 18.25 twoja sie wstydzi, bo pewnie od maleńkiego wpajałaś jej, że nagosc to cos wstydliwego i złego.

Gość gość
Ale nie ma chyba porównania w przebieraniu z chłopcami w szatni czy na basenie a domem rodzinnym. I zgadzam sie z opinia powyżej- moze nieświadomie mówiłaś jej gdy była mała ze nie wypada nago chodzić albo cos podobnego i stad tego typu zachowanie.