Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

na wsi jest tak ze ksieza nie pozwalaja byc chrzestnym osobom w konkubinacie

Polecane posty

Gość gość

A w mieście na to nie patrzą i nawet rozwodnik może być chrzestnym Ciekawe skad taka roznica

Gość gość
na wsi wszystko o tobie wiedzą w mieście wiedza tylko tyle ile im powiesz

Gość gość
Gadasz jak jesz czyli marnie w mieście też tak bywa

Gość gość
A dlaczego bierzecie na chrzestnych ludzi niewierzacych i niepraktykujacych??? Dla prezentow i imprezy?

Gość gość
No bo chrzestnym/chrzestną nie powinna być osoba będąca w niesakramentalnym związku czyli niepraktykujaca.

Gość gość
Nie każdy,kto jest po rozwodzie jest niewierzący ciemny ludu!! Niejednokrotnie pomogła mi Waszym zdaniem osoba według Was niewierząca(bo według mnie,Boga i siebie samej wierząca) niż taka co plackiem leży co niedziela w.kościele.

Gość gość
Po rozwodzie może być ale jeśli ma nowego partnera/ partnerkę to jest w niesakramentalnym zwiazku.

Gość gość
Dokładnie. Po rozwodzie może osoba być chrzestny lub chrzestny, ale nie może żyć w związku bez sakramentu. To jest według kościoła cudzolostwo, no dalej 2spolmqlzonka się ma. Rozwód cywilny się nie liczy, chyba że ma się rozwód kościelny. I nieprawda, że tylko na wsi tak księża robią. W miastach również. Jak wyżej napisane, na wsi ksiądz zna prawie każdego, więc wie kto się rozwiodl. W dużych miastach, jak sklamiesz i podasz nieprawdziwe dane, nie wspominasz o rozwodzie wtedy ksiądz nie ma możliwości sprawdzenia tego.

Gość gość
ja ostatnio nie mogłam być chrzestną bo nie mam kościelnego ślubu... w średnio dużym mieście

Gość gość
Osoba, która ma zostać chrzestnym powinna mieć możliwość iść do komunii. A rozwodnicy i osoby żyjące bez ślubu nie mogą. Na wsi ksiądz zna parafian i wie, kto nie może. W mieście łatwo księdza oszukać, bo parafie są większe, a i ludzie nie mówią o swoich sąsiadach, znajomych księdzu.

Gość Cleo1976
Bycie chrzestnym powinno oznaczać, że się jest DOBRYM chrześcijaninem.Bo ma się dziecku dawać dobry przykład. A życie bez ślubu jest grzechem-i to nie tylko w Kościele katolickim.Z tego samego względu chrzestnymi raczej nie powinny być osoby, które wprawdzie ślub mają, ale gryzą się jak psy-albo np.nadużywają alkoholu.

Gość gość
A ja się cieszę, że nie mogę być chrzestną. Żyję w konkubinacie od 16 lat, dobrze nam się wiedzie i wg. rodziny jesteśmy dobrymi kandydatami na chrzestnych [mamy kasę]. Z konkubinem mamy 2 dzieci - 13 i 11 lat, ale ślubu nie planujemy, chociaż obydwoje wolni.

Gość gość
i bardzo dobrze, ze nie pozwalają. Chrzestny to ma być przykład dla dziecka a jak taki ktoś będzie przykładem jeśli almie przykazanie "nie cudzoloz"?

Gość gość
U mnie w rodzinie, która mieszka na wsi, chrzestnym został ten, co nawet nie mial bierzmowania. I ksiezulo o tym wiedział doskonale:) Jak również o tym, że pracuje za granicą i w zamian posmarowal nieźle.

Gość gość
Z konkubinem mamy 2 dzieci - 13 i 11 lat, ale ślubu nie planujemy, chociaż obydwoje wolni. xxx Z KONKUBENTEM wiesniaro!!!

Gość gość
a na wuj chrzestni, tylko później rodzice liczą, ze ich bachorom ktoś będzie dawał za darmo, pieprzę takie coś

Gość gość
Jak dobrze, że po bierzmowaniu do którego zostałam zmuszona podobnie jak do pozostałych tych zabobonów, odcięłam sie zupełnie od tej sekty katolickiej. Obrządki, gadżety, gdakanie, powierzchowność oto co zapamiętałam z katolicyzmu. Nikt się nie zastanawia po co i na co to wszystko tylko zawsze najważniejsze są pieniądze, prezenty, stylóweczki i ceregiele, bo trzeba, bo co powie babcia, mama i sąsiedzi.

Gość gość
Ta a boże narodzenie pewnie obchodzisz hipokrytko

Gość gość
Przecież te wszystkie bożonarodzeniowe szopki są zapożyczone z innych kultur i religii.

Gość gość
gość dziś tak obchodzę.... szerokim łukiem hahahaha, skąd ten pomysł w ogóle? zrobiliscie sobie z tego kolorową komercyjną szopkę z żarciem na umór i plastikowymi dekoracjami i myslicie, ze każdego to jara. Otóż wiedz, że nie kato - pajacu!