Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

toosensitive

Witaminy w ciązy

Polecane posty

Witam was, mam problem poniewaz jestem w 13 tyg ciązy, powinnam brać witaminy ale nie biore ich regularnie..Powód jest taki, ze ja mam non stop mdłości, czesto wymiotowałam co juz mi na szczescie pomału przechodzi..nigdy nie lubiłam brać tabletek, nawet na ból głowy, bo czułam, ze stoja mi na żoładku. A teraz powinnam brac, ale ja od razu mam chęc wymiotować gdy tylko je przełknę. Popijam dużą iloscia wody ale i tak czuję, jakby mi stała w przełyku. Miałam brać najpierw MAMA DHA i było zalecenie aby przyjmowac 2 tabletki..dla mnie horror brać 2 tabletki. Zdecydowałam, ze zmienię na Vita-min mama plus ( jedna zawsze lepiej niz dwie), jednak i tu czasami sobie odpuszczam, bo na samo wyobrazenie ze bede miała ja przełknać robi mi sie niedobrze...Czy z dzieckiem moze byc cos nie tak, jesli biore witaminy w kratke ?

Jeśli chodzi o ten temat, to rozeznałbym się wśród znajomych i przyjaciół. Często są oni w stanie pomóc w tego typu sytuacjach.

Gość gość
A ja ci powiem że jestem obecnie w 11t i moja ginekolog powiedziała mi zeby odstawić kwas foliowy, ale przyjmować witaminy akurat ja dostałam pregna plus. ALE! jeśli będę miała po nich mdłości to mam ich nie brać, bo generalnie wszystkie takie tabsy zwiększają mdłości i wymioty i jak tak się będzie działo to je po prostu odstawic. I ja się tego będę trzymać. Też od samego początku walczę z ogromnymi mdłościami i wymiotami po kilka razy dziennie więc znam ten ból. Polecam herbatę z dużą ilością imbiru i czopki torecan.

Gość gość
Po tabletkach i witaminach podobno rodzą się duże dzieci, działa to jak odżywki

Gość gość
Hej, mam ten sam problem. Jestem w 21 tygodniu ciąży i wzięłam może z 5 tabletek, dwa razy falvit mama i ze 3 tabletki kwasu foliowego. Strasznie wymiotowałam między 7 a 17 tygodniem, w zasadzie to nie wiem jak przetrwałam hehe bo wszystko zwracałam. Do witamin i kwasu nie wróciłam i wrócić nie zamierzam. Poza tym ja nie jem w ogóle mięsa ani ryb ani jaj więc tym bardziej nie będę łykać kwasu foliowego. Wyniki badań mam idealne. Nie możesz się zmusić, to się nie zmuszaj. Organizm daje ci znaki, że tego nie potrzebuje - słuchaj go.

Ja zawsze uwielbiałam ostre potrawy ( chipsy, frytki, hamburgery ..same niezdrowe) , teraz na mieso również nie mogę patrzec..nawet zupy nie zjem, bo wiem, ze na mięsie gotowana :/ Teraz mam ochotę jedynie na słodkie Tez słyszałam, ze lepiej nie zmuszać się do czegos co nam nie odpowiada

Gość gość
jeszcze koniecznie zacznij uzupełniać poziom żelaza. Najlepszym suplementem jest na rynku jak dla dicofer.

Ja przez cały pierwszy trymestr brałam tylko kwas foliowy, zgodnie z zaleceniami mojego lekarza. Jest on najważniejszy na początku ciąży podobnie jak zdrowa dieta bogata w foliany.