Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Tradycyjne lanie w dzisiejszych czasach

Polecane posty

Gość gość

Mamy rok 2017, czy widzieliście, byliście świadkami sytuacji, że w dzisiejszych czasach dziecko dostało lanie pasem od matki, ojca? Ciekawi mnie co uważacie, czy takie praktyki są jeszcze stosowane?

Gość gość
Ja stosuje. Może nie pas ale klapsa. Sama dostałam w tylek nie raz od matki ale przynajmniej wiedziałam jakie są granice.

Gość gość
Nie widziałem ale stosuje. Nie pozwolę żeby mi dzieciak na głowę wlazl albo w wieku 16 lat skakał z łapami do mnie, jak to ma w zwyczaju dzisiejsza młodzież bezstresowo wychowana.

Gość gość
byłem niejednokrotnie świadkiem, jak matka groziła na ulicy dziecku w tym roku. To sądzę, że w domu dostał w dupę

Gość gość
I dobrze. Jak zasłużył to jak najbardziej

Gość gość
Niestety tak. Nie pasem, ale klapa na ulicy owszem. Wyglada to zalosnie jak dorosly czlowiek nie wie jak poradzic sobie z dzieckiem ktore moze doslownke podniesc. Wiec je bije. Oczgwiscie moi rodzice tez stosowali klapy i szarpanie. Jak kazdy chyba w tamtych czasach. Skonczylo sie dopiero jak okazalo sie, ze dziecko jest juz za duze i moze bolesnie oddac :)

Gość gość
09.41 No to gratuluję szacunku do rodziców. W życiu bym ręki na matkę nie podniosła.

Gość gość
To twoj problem :) teraz z rodzicami mam swietne relacje i sami przyznali, ze klapsy nie ucza dziecka szacunku do innych i byl to z ich strony ogromny blad wychowawczy. Skoro uczysz dziecko, ze zachowanie ktore ci sie nie podoba karzesz uderzeniem to czego sie spodziewasz?

Gość gość
Mnie jakoś klaps nauczył szacunku do innych.

Gość gość
Tylko nie do samej siebie

Gość gość
gość dziś 09.41 No to gratuluję szacunku do rodziców. W życiu bym ręki na matkę nie podniosła. HAHAHA ale żeś zaleciała :D a ci rodzice mieli szacunek do swojego małego BEZBRONNEGO! dziecka jak je bili?! puknij się w głowę z szacunkiem

Gość gość
bo ''rodzice''myslą ze biciem nauczą dzieci szacunku do siebie,a jest odwrotnie.uczą ze silniejszy ma władzę,takie bite dziecko potem oddaje rodzicom i bardzo dobrze

Gość gość
Najpierw rodzice biją bezbronne dzieci,potem dzieci biją rodziców za to że ci kiedyś ich lali.I prawidłowo.

Gość gość
Stosuje. No cóż czasem słowa nie wystarcza a cierpliwośc też się kiedyś kończy.

Gość gość
To bądz gotowa ze jak dziecko podrosnie to tez ci przywali:)Nie mówiąc juz o tym jak dotknie cie jakas choroba na starosc i będziesz wydziwiac,oj to dopiero straci cierpliwosc.Chyba ze cie umiesci w jakims zakładzie i tam sie tobą zajmą,a on bedzie miał w d***e co sie z tobą dzieje.Jak kuba bogu tak bóg kubie.Teraz ty bijesz jego bo jestes silniejsza,kiedys role sie odwrócą i on będie ciebie.Znam chłopaków których bił ojciec,teraz jak stary podskakuje to tak dostaje po ryju ze krew mu z pyska leci:)

Gość gość
Wlasnie obserwuje taka sytuacje. Babcia tez uzywala klapsow jak mama byla dzieckiem. Nie bylo to katowanie, po prostu kary i ponizanie (bo przeciez o to w klapsach chodzi). Mnie tez potrafila podszarpnac. Teraz jest stara, ma demencje i chociaz nikt jej nie bije to nie ma co liczyc na cierpliwosc ze strony corki.

Gość gość
P*****l p*****l ja posłucham... Też od matki dostawałam jak zasłużyłam a jakoś nie mam zamiaru jej bić ani oddać do domu starców. Będę wychowywać swoje dziecko tak jak sama byłam wychowana. A to że jesteś genetycznie nieudany i podniosles rękę na rodziców to twój problem.

Gość gość
Pas to PRZESADA. Klaps tylko wtedy kiedy dziecko jest agresywne. Generalnie jestem za karami.

Gość gość
Wlasnie widac twoja stabilnosc emocjonalna. Ja sie z tym gosciem zgadzam. Jak pisalm sama oddalam rodzicom i byl spokoj. Przeprosili za swoje bledy i mamy bardzo udane relacje. Gdyby cos im odbilo i teraz probowalu mnie uderzyc to rowniez bym na to niepozwolila.

Gość gość
No dobra widzę, że są osoby które stosują lanie, ale co ręką czy zdarza Wam się pasa ściągnąć?

Gość gość
O nie pasa nie. Owszem dostanie klapsa ale w ostateczności.

Gość gość
11.13 Mam nadzieję że kiedyś też dostaniesz w*******l od swojego dzieciaka. I nie koniecznie ty musisz bic dziecko żeby było później agresywne...

Gość gość
Dziś to już historia. Za moich czsów to za każde przewinienie majtki w dół i kablem po gołym tyłku.

Gość Marcencjusz
Tradycyjne lanie w dzisiejszych czasach to już historia. Wychowanie bezstresowe zastąpiło lanie. Za moich czasów był specjalny kawałek kabla do lania, który wisiał w przedpokoju. Nie tylko my z rodzeństwem wiedzieliśmy do czego służy ale i ci co nas odwiedzali u większości też taki wisiał przy wejściu. W tamtych czasach kabel bez końcówek miał tylko jedno zastosowanie - okładać tyłek. Trzeba było samemu rozebrać się do golasa i przynieść kabel rodzicom. Podać i poprosić o lanie. Wypiąć tyłek i cierpliwie czekać na k0oniec, chociaż to cierpliwie to dziwnie brzmi bo zawsze już w czasie rozbierania łzy płynęły z oczu a gdy kabel dosięgał gołego tyłka to darliśmy się jakby z nas zdzierano skórę. Po laniu było klęczenie na golasa i jak rodzice oznajmiali, że koniec kary trzeba było ładnie podziękować za wychowanie, kabel odwiesić na miejsce i dopiero można było się ubrać. Takich lań dostawaliśmy średnio raz na miesiąc, czasem częściej ale wszyscy wiedzieliśmy, że wybryki kończą się laniem. Dziś, jak wspomniałem to już historia. Moje dzieci tak nie dostały.

Gość gość
A ja widziałem, w zeszłym roku. Przy wyjściu z plaży, jak mamusia ściągnęła majtki, tak na oko siedmiolatce, i dała jej serię klapsów.

Gość gość
mnie babcia lała pasem i jakoś nic mi się nie stało, a teraz bezstresowe wychowanie i palma odbija bachorom