Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

akwarystyka, potrzebuje kilka porad

Polecane posty

Gość gość

Witam od niedawna mamy z mężem akwarium (zmarł nam wujek i nie miał kto zająć się akwarium). 150l chciałabym zapytać akwarystów czy na moim litrażu mogę dołożyć coś do obsady. Wiem że jest masa artykułów na podobne tematy ale chciałam poradzić się kogoś kto sam zna się na akwarystyce. Moja obsada to: dno/1 mułojad, 3 kirysy, 2 kosiarki. W toni 5 neonów, 5 brzanek różowych, powierzchni trzymają się gupiki 7 sztuk i danio 6 sztuk. Mimo że to dwa gatunki pływają w jednej ławicy. oprócz tego jest samica bojownika. Czy na tym litrażu 150l mogę coś dołożyć i jeśli tak to czy tylko powiększyć ławice czy mogę dołożyć nowy gatunek bez szkody dla reszty.

Gość gość
Cała obsada jest źle skompletowana. Brzanek nie trzyma się z neonami. Bojowniki wymagają innych parametrów wody niż neony. Glonojady i kiryski na dnie ok. Tak duże akwarium a takie nudne gatunki. Ja bym tam widział jakieś pielęgnice, akarki itp. duże i piękne ryby.

Gość gość
Dołóż neonek , żeby 15 było, wywal brzanki, może dokup gupiki czy danio więcej.

Gość gość
przypominam że akwarium nie zakładałam tylko je pżejełam. Obsada jest jaka jest ja właśnie pytam jak ją rozwinąć. Brzanki i neony żyją w zgodzie nie widać żadnych zatargów między nimi.

Gość gość
Możesz jeszcze np parkę p. ramireza dać, ładne rybki.

Moim zdaniem zdecyduj się na jakieś rybki tak jak poprzednicy napisali. Część oddaj na jakimś forum lub portalu lub zaproponuj zamianę. Te rybki do siebie nie pasują i to, że tak było nie oznacza, że im ze sobą dobrze:( Rybki denne masz ok. Reszta mimo chęci z tego akwarium sama się nie spakuje i nie wyprowadzi.