Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Sandra4520

Ubezpieczenie w 3 miesiącu ciąży

Polecane posty

Mam 19 lat i w sierpniu zarejestrowałam się w urzędzie pracy. Chodziłam, podpisywałam i wreszcie mam zacząć staż za 2 tygodnie. Ale wylądowałam w szpitalu i okazało się ze jestem już w 3 miesiącu ciąży. I nie wiem czy mam im to już zgłosić ? Czy będę mieć ubezpieczenie ? I czy przysługuje mi macierzyński ? Nie orientuje się w tym wogóle. Szukam wszędzie ale zdania są podzielone na ten temat. Dziękuję za pomoc

Gość gość
Szczerze nie wiem. Ostatnio czytałam, że zatrudniając się w nowej firmie trzeba pracować conajmniej przez 6 miesięcy żeby móc iść na macierzyńskie ale zawsze możesz wziąć L4 a po porodzie urlop macierzyński. Jednak jeśli chodzi o staż - nie mam pojęcia. Najlepiej popytaj innych, może w urzędzie? Wydaje mi się, że jeśli czujesz się dobrze a staż nie jest zbyt obciążający to możesz praktykować.

Gość gość
W ciazy i 6 tyg po porodzie i tak masz ubezpieczenie nie bedac nigdzie ubezpieczona. Pokrywa to państwo. Co do macierzyńskiego to jak nie zalapiesz sie na staż to i tak dostaniesz tzw kosiniakowe przez rok czyli 1000 zl. A co do stażu to nie wiem jak to jest. Czy mozna go rozpoczac w ciazy, tym bardziej ze to juz 3 miesiac, a badania wstepne musialabys zrobic. Najlepiej zapytaj w Urzedzie Pracy.

Gość gość
po porodzie dostajesz 1000pln macierzynskiego+500pln plus na pierwsze dziecko jeśli twoje dochody (i ewentualnego męża) nie przekraczają jakiegoś tam progu. A ciężarne są ubezpieczone przez cały okres ciąży

Gość gość
Ja znosiłam kartę ciąży, zrobili sobie ksero, nie wyjerestrowali mnie, nie wzywali nawet na podpis. Po porodzie przez rok będziesz dostawała kosiniakowe 1tys zł miesięcznie. Jedz do urzędu i zgłoś to po prostu.