Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aktywnyji Anoimovic

Bardzo dziwna wada wzroku

Polecane posty

Gość Aktywnyji Anoimovic

Siema, Tak od dłuższego czasu wiem o tej wadzie, tak dzisiaj dopiero zacząłem czytać. Mam dość dziwną wadę wzroku (ponoć w Polsce niediagnozowaną...), mianowicie lewe -11, prawe +7 ((sic!))). Pomimo to widzę całkiem dobrze z odległości jak i z bliska (nawet lepiej niż znajomi bez wad teoretycznie) - przy założeniu, że patrze na jedno oko.-patrząc na lewe. Prawym samotnie ciężko odczytać mi numer bloku (średnica ~60 cm), choć widzę zarysy kształtów). Nie jest też jednak tak jak paru lekarzy się spodziewało, że prawe nie pracuje. Patrząc na oba i zamykając lewe widzę wyraźne zawężenie pola widoku. Podejrzewam więc, że moje prawe oko przejęło część funkcji lewego. Swoja wadę odkryłem za dzieciaka oglądając obrazki w "3d" z pisma 'Dinozaury' . Zauważyłem wówczas rozswarstwienie tych barw, które nachodząc na siebie, powinny tworzyć obraz 3d-zielony i czerowny oddzielnie. Podobny efekt mam w kinie na seansach (nadal) '3d'. Za dzieciaka "pani okulistka/'okoterapeutka'/optyk" brała gruby hajs, po tym jak się sam zorientowałem - wcześniej nikt nie wykrył, od mojego ojca za rzekome postępy lecząc mnie poprzez ćwiczenia oczu. Obecnie lekarze badając latarką zauważają zezowanie na lewym oku. Czy proszę mógłby mi ktoś doradzić chociażby tyle czy jest sens jechać na badania do Niemiec? Jestem artysta plastykiem/grafikiem komputerowym (choć to ma najmniejsze znaczenie w tej sytuacji chyba...)- wzrok jest dla mnie bardzo ważny, a niemożność otrzymania diagnozy męczy. Wolałbym już wiedzieć, że nic nie da się zrobić. Dziękuję z góry, za dotrwanie do końca i każda sensowną odpowiedź, wybaczcie ale nie mam już gdzie się zwrócić.

Gość Anonimovicz Bywalcjusz
Wyabczcie, neico pomieszałem ;/ Lewe jest tym słabszym, prawe silniejszym. Lewe -11 Prawe +6 Jakoś tak, choć te testy są dla mnie niewiarygodne - był bym kompletnie niewidomy!

Koniecznie udaj się na wizytę do okulisty. Zrobią ci odpowiednie badanie wzroku i będziesz wiedział co Ci dolega. Ja chodzę do poradni okulistycznej w Centrum Medycznym Tysiąclecia. Na wizytę nie czeka się długo i co najważniejsze  stawiają dobre diagnozy lekarskie.