Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

usuwanie 1 mlecznych, 6 lat

Polecane posty

Gość gość

Syn byl w szkolnym gabinecie na przegladzie i dostalam kartke ze ma do usuniecia 2 gorne jedynki - z tylu mu juz rosna drugie stale a mleczne jeszcze sie nie ruszaja. Czy jest tu mama ktora miala podobny problem u swojego dziecka? Jak dziecko znioslo zabieg? Boje sie strasznie. Pojde chyba do jeszcze innego dentysty moze bedzie mozna jeszcze miesiac lub dwa poczekac...

Gość gość
Ja tak miałam. Zabieg jest szybki i praktycznie bezbolesny, bo jedynki mleczne nie mają korzeni. A wyrwać trzeba, bo te nowe urosna krzywe. Nie martw się, wszystko będzie ok

Gość gość
jestem higienistką stomatologiczną, niestety jesli stałe ząbki wyrosły za mlecznymi to jest bardzo prawdopodobne ze korzenie sa ,poniewaz nie miały jak sie zresorbować skoro stałe nie rosły z góry i nie naciskały na korzenie. Dziecko dostanie znieczulenie i nic nie bedzie czuło :) nie ma na co czekac bo one juz same nie wypadną a lepiej nie ryzykować wad ortodontycznych ;) Mamy dużo takich dzieci i znoszą takie usuwanie mleczaczków bardzo dobrze, tylko znajdz stomatologa typowo dzieciecego

Gość gość
a i dodam że każdy ząb mleczny ma korzeń lub korzenie :)

Gość gość
Mojej córce która miala 4latka zaczęła ruszać sie jedynka. Myslalam ze gdzies sie uderzyła i dlatego. Wyleciała i za nim był juz widoczny stały ząb ktory sie przebijał. Po jakiejś chwili za drugą jedynka wyrosła stała. Ta pierwsza nie wypadała dobry mc ale ja czekałam. Pewnego dnia sama wypadła a stały ząb sie naprostował sam. Ja bym poczekała chwile

Gość gość
Mojemu synowi ma 6,5 roku ,wypadł jakieś 2 tyg pierwszy ząb mleczny z tyłu za nim rósł drugi i wypchnął mleczaka ,dentystka powiedziała że nie usuwamy bo rośnie tak że nie trzeba. .Wyobrażałam sobie że ten ząb stały bedzie z tyłu i krzywy ,ale nie on jest z przodu i w szeregu z innymi zębami .Teraz drugi rosnie z tyłu a mleczak już się rusza.

Gość gość
Dziekuje za odp. Jeszcze nie usunelismy.... i nadal sie nmleczaki nie ruszaja. Kurka boje sie strasznie ze bedzie panika przy tym usuwaniu i lek przed dentysta do konca zycie mu zostanie. Umowie go na wizyte tak pod koniec listopada chyba

Gość gość
te pani higienistka... widziałaś korzeń w jedynce mlecznej??? serio???

Ja ze swoim dzieckiem byłam w klinice Linea Medica u dr Kochman, rewelacyjna kobieta, ma bardzo dobre podejście do dzieci przez co dzieci są spokojniejsze. Lekarzem też jest bardzo dobrym.

mamo 6 latka , jak nie przekażesz synowi swoich lęków dot. dentysty to po wyrwaniu mleczaków nie powinien zrazić się do stomatologa, bo korzenie mleczaków( są są ;-) są zdecydowanie bardziej cieńkie i delikatniejsze niż stałych wiec szybko się je wyrywa, nawet nie zauważy jak ich już nie będzie;-)a wyrwać trzeba bo stałe mogą źle -krzywo wyrosnąć

Gość gość
Wizyta dosłownie 5min, jeden ****** po sprawie.

Gość gość
Mojemu synowi wyrastała dolna 2, jak jeszcze był mleczak, tyle że mleczak się już lekko ruszał. Poszłam z nim do dentysty, posmarowała mu żelikiem znieczulającym, chwila i po. Dodam że stały ząb rósł obok mleczaka, krzywo wyrósł.

Gość gość
A Wam nie wydaje się to dziwne ,że te dzieci są jakieś zmutantowane teraz ,kurczę cały czas słyszę, zresztą u mojego mlodszego syna to samo jeden nie wypadł a tylnie wychodzą ,u moich starszych dzieci było jak trzeba ,najpierw wypadły mleczaki potem rosły stałe zęby .