Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama I klasa

Zadanie I klasa

Polecane posty

Gość gość
Tez pomyślałam o osie, bo ma jedna sylabę. Arbuzy nijak mi nie pasują, bo korale też są w liczbie mnogiej. Myślę, że córka autorki jako jedyna w klasie będzie miała taką głupią odpowiedź.

Gość gość
Niby dlaczego nie da się podzielić osy na sylaby??? O-sa to są dwie sylaby przecież...

Gość gość
gość dziś Słuszne spostrzeżenie. Już miałam o tym pisać, ale mnie uprzedziłaś. Brawo, uważałaś na lekcjach:D

Gość gość
No, korale to liczba pojedyncza"bo nie nosisz jednego", osa nie ma sylab "bo nie ma" :D

Gość gość
o-sa to dwie sylaby, w każdej jest samogłoska

Gość mama I klasa
Witam ciepło, dopiero dziś odpisuję bo nie miałam czasu usiąść do komputera. Otóż arbuzy były właściwym rozwiązaniem. Syn mówił, że większość dzieci nie miała wykonanego tego zadania. Czy w Warszawie tylko nasza szkoła ma takie głupie zadania? Dziękuję za pomoc, wszystkie wpisy i pozdrawiam :)

Gość gość
A jakie było uzasadnienie?

Gość gość
Korale to liczba mnoga, te korale a nie ten korale. Tak samo drzwi, nozyce. Te wyrazy nie mają po prostu liczby pojedynczej. X też mnie ciekawi odpowiedz, bo moim zdaniem powinna być osa-zyjace stworzenie. X Wymyślają te pytania zupełnie nie pasujące do wieku uczniów.