Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KarolinaDotzauer

Dlugi rodzicow przechodza na dzieci. Jak uniknac ?

Polecane posty

Gość KarolinaDotzauer

Witam. Piszę z problemem dotyczacym zadłużenia mieszkania spółdzielczego przez moich rodziców. Bylam tam zameldowana bodajże do 19 r.ż. po czym wymeldowalam się z tego mieszkania. Rodzice mieli już komornika i okazalo sie że odkad skończyłam 18 lat to komornik którego ma moj tata (mama zmarla w 2015r.) uczepil sie mnie i żąda odzyskania zadluzenia które mi przypisano po ukończeniu 18 r.ż. do momentu wymeldowania. Nową prace zaczelam w kwietniu b.r. no i wlasnie niedawno moj pracodawca dostal 3 listy od komornika w sprawie tego zadłużenia na kwote ok. 6tys. (A zapewne jest wiecej) :/ Mieszkanie jest na ojca, ja jestem wymeldowana od ok 3 lat. I tutaj moje pytanie: Czy jest jakiś sposób aby pozbyć się zadłużenia ojca, które mnie obciąża? Nie chcę miec komornika przez to, że rodzice narobili długów a komornik ściga teraz mnie. Prosze o rady.

Gość gość
Niestety z tego co wiem przez ten rok od 18 do wymeldowania jesteś takim samym dłużnikiem jak pozostali domownicy. Możesz dokumentować że w tym czasie np uczyłaś się, nie pracowałaś, nie miałaś dochodów i byłaś jeszcze na utrzymaniu rodziców, ale tego trzeba dochodzić w sądzie. Komornik jest już po sprawie sądowej i z nimi nie ma o czym rozmawiać, oni zajmują się wyłącznie ściąganiem zadłużeń. Jeśli ojciec nie spłaca zadłużenia w żaden sposób, nawet w minimalnych kwotach, to będą szarpać ciebie.

Gość gość
niestety nie da się. oczywiście możesz się sądzić i odwoływać ale to koszty i na nic ci sie to nie zda. 6tys to jeszcze nie taka tragedia. splac i miej spokój. i nie pisze tego na odwal bo mamy podobna sytuacje z matka męża. niestety maz jest tam nadal zameldowany a dlug jest niemały. myśleliśmy ze w razie zejscia teściowej moglibyśmy sie zrzec spadku w tym tez jej dlugow ale w tym przypadku to nie dziala i dlug mieszkanowy moze przejsc takze na twoje dzieci itd... chore ale prawdziwe.

Gość gość
Na mnie przeszły dlugi chociaż nie byłem zameldowany

Gość gość
A dziedziczenie z dobrodziejstwem inwentarza pozwala uchronić się przed długami?

Gość gość
A jesli brat ma mieszka a nie jest zameldowany to tez powinien chyba cos placic a on nic. Jak to jest ?