Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość jumikkk

jakie ogrzewanie?

Polecane posty

Gość Olek225

Ja grzeję prądem i wychodzi całkiem przystępnie. Jedyne co, to na wypadek awarii mam jeszcze na stanie agregat od kruzera. Jak to mówią lepiej dmuchać na zimne i się zabezpieczyć przed szkodą. 

Przejście na kocioł na pellet to może być bardzo dobra decyzja, szczególnie jeśli zależy Wam na ekologicznym i efektywnym ogrzewaniu. Kotły na pellet są znane z wysokiej efektywności energetycznej i mogą znacznie obniżyć koszty ogrzewania w porównaniu do tradycyjnych pieców. Użytkownicy często chwalą sobie automatyzację, jaką oferują te kotły – automatyczne podawanie pelletu i możliwość programowania temperatury to duży komfort. Ważne jest jednak, aby wybrać model od renomowanego producenta i zwrócić uwagę na dostępność serwisu oraz części zamiennych. Warto również sprawdzić opinie innych użytkowników i porównać różne modele, aby wybrać kocioł, który najlepiej odpowiada Waszym potrzebom i możliwościom finansowym.

Dokładnie, też tak będę robić. Ja dopiero czekam na warunki zabudowy ale też składamy wniosek o gaz, podobno ma być doliczony jakiś podatek dla gazu ale jak widziałam wyliczenia to jakieś groszowe sprawy mają być. Ja jeszcze będę chciała piecyk z płaszczem wodnym na drewno. A partner czytał kiedyś coś o wiatrakach takich chyba małych (tak to zrozumiałam) i on też to chce.

Ogónie jeśli bralibyście pod uwagę firmę do montażu źródla ciepła jak pompa polecam ich  https://wentek.pl/pompy-ciepla.html Powinni dobrać najlepsze urządzenie.    

Dnia 11.10.2017 o 14:00, Gość jumikkk napisał:

Padł nam piec i już nie da się go odratowac, na szybko musimy coś kupić. Namawiam faceta na kocioł na pellet, ma ktoś i podzieli sią wrażeniami? Musimy szybko podjąć decyzję

Raczej na szybko nie powinno podejmować się decyzji, zwłaszcza tak kosztownych jak system grzewczy. Pewnie jakbym był w podobnej sytuacji, kupiłbym rozwiązanie dokładnie takie samo, jak miałbym wcześniej. Zwłaszcza w okresie grzewczym. Natomiast jeśli nie byłaby to decyzja, która musi być tu i teraz podejmowana, to prawdopodobnie rozważyłbym bardziej docelową inwestycję. W tym momencie na tapet byłyby: instalacja gazowa i ogrzewanie podłogowe na podczerwień. Instalacja gazowa jest super, bo jest totalnie bezobsługowa i, zakładam, że masz grzejniki, więc nie wiązałaby się z dużymi kosztami wdrożenia. Natomiast ogrzewanie elektryczne infrared to mistrzostwo świata. Nie masz grzejników, masz komfort termiczny dopasowany do Twoich potrzeb i każdego z pomieszczeń osobno, nie musisz niczego serwisować (gaz trzeba co roku) no i raczej inwestujesz raz na pokolenia (np. Heat Decor daje aż 30 lat gwarancji na swoje produkty: https://heatdecor.com/sklep/warunki-gwarancji/ więc muszą być pewni swoich mat i folii grzewczych). Jeszcze jak miałbyś przestrzeń i środki na instalacje fotowoltaiczną, to wówczas temat jest już całkowicie zero-jedynkowy, bo fotowoltaika może pokrywać nawet w pełni koszty ogrzewania podłogowego. 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować