Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wysypka po szczepieniu syn 4 mc

Polecane posty

Gość gość

Witam serdecznie. W środę zaszczepiłam synka na pneumokoki (Prevnar 13) rotawirusa oraz 6w1. Dzisiaj w miejscu wklucia zarówno na jednej jak i drugiej nozce zauwazylam wysypke tak na oko koło 3 cm średnicy. Są to czerwone krosty wypukłe i czuć je pod palcem. Po pierwszej szczepionce nic się nie działo. Czy taka wysypka to normalny objaw czy lepiej żebym się z tym pokazała lekarzowi? Bardzo proszę o odp.

Gość gość
Czy dobrze rozumiem ze szczepilas na JEDNEJ wizycie 6w1, pneumo i rota? Wiecej szczepionek w przychodni nie mieli ? Czy to prowo ??

Gość gość
Tak wszystkie na raz. To nie prowo u nas w przychodni tak wygląda kalendarz szczepień.

Gość gość
Stwórco Wszechrzeczy, widzisz i nie grzmisz, kolejna dusza Lechicka zniszczona przez ludobójców. Tylko w tym kraju, z którego wyjdzie ISKRA niszczy się DNA boskich dzieci, tylko tu szczepionki są obowiązkowe, a owce idą bezrefleksyjnie na rzeź i ciągną za sobą nieświadome dzieci.

Gość gość
u mnie tez tak szczepiom.a orientujesz jak wyglada 3dawka pneumo czy ona zawiera tez meningokoki. my nie mialysmywysypki tylko gulke

Gość gość
autorko jestes totalna ignorantką !! jak mogłas wpakowac w dziecko tyle szczepien na raz ! przeczytałas choc jedna ulotke?? wiesz cokolwiek o szczepieniach??? (pytanie rotaryczne)

Gość gość
Moje dzieci czasem też miały wysypke po szczepionce 5 w1 infanrix w miejscu wkłucia. Pneumokoki wtedy jeszce nie były obowiązkowe. Po kulku dniach przejdzie. Nie zawsze tak się działo. Czasem było zaczerwienienie i bardzo ciepłe to miejsce wkłucia.

Gość gość
Meningokoki to całkiem inna szczepionka niż pneumokoki. Ja na meningokoki nie szczepie. Pneumokoki trzecia dawka dopiero w 13 mc życia dziecka.

Gość szczepie
a mnie powiedziano ze meningo jest razem z pneumo i chca dac odraswinka rozyczka czyli mmr i w druga nozke oneumo i meningo narazw 12 mies kazali a w ksiazeczce jest 13 14

Gość gość
Sporo czytałam na temat szczepień i wiem że kilka szczepień na jednej wizycie to nic strasznego. Jestem zwolenniczką szcZepień ale każda z nas ma swoje zdanie na ten tamet i trzeba się szanować. Zapytałam o wysypke a nie o to czy dobrze zrobiłam szczepiąc

Gość szczepie
ja obronie autorke bo u nas rozdzielac nie chca. dzis zmiwnilam przychodnie na inba wlasnie o szczepienia

Gość gość
A to nie wiem... ja mam wykreslone meningokoki ze swojego kalendarza szczepien ale moze niech wypowie sie ktos kto szczepil tez na meningokoki

Gość gość
Ile szczepionek na raz? Czasem rodzice nie chcą, aby dziecko dostało za dużo szczepionek za jednym razem. – Nie ma „za dużo” – dr Szymczyk-Hałas stanowczo rozwiewa te obawy. – Teoretycznie bez ryzyka za jednym razem można by podać nawet 10 tys. szczepionek pobudzających wytwarzanie przeciwciał.

Gość gość
Mój synek po szczepionce miał wysypkę na jednej połowie ciała. Utrzymywała się kilka tygodni. Kiedy poszłam z tym do lekarza to usłyszałam że dziecko zostało zaszczepione w czasie trwania infekcji wirusowej (chociaż nie miał żadnych objawów chorobowych). Lekarz stwierdził że dobrze, że tylko tak się skończyło.

Gość gość
Doswiadczasz właśnie przerażającego NOPu. Powinnaś pozwac lekarzy, rzad i wszystkich. A serio, obserwuj, jesli stan się nie zaostrza to raczej nie ma co panikowac.

Gość gość
Dla wszystkich zainteresowanych. Wyspka minęła po kilku dniach. Pozdrawiam

Gość gość
Autorko, ta "wysypka" nie minęła, bo wróci. To prawdopodobnie bąble pokrzywkowe i długo będą pojawiać się i znikać. Na tym właśnie polega ta choroba. Właśnie tak zaczął się u nas niepożądany odczyn po szczepieniu. To już trwa 2,5 miesiąca. Najpierw zniknęło po 10 dniach, ale wróciło. Do tego doszły powiększone węzły chłonne. Chodzimy po lekarzach, a ostatnio synek został skierowany na do szpitala na badania (byliśmy tam tydzień). Przeczytaj objawy niepożądane z ulotek do szczepionek, które dostało Twoje dziecko. Zbadajcie węzły chłonne i zróbcie usg brzucha. Odczekajcie z kolejnym szczepieniem! To, że teraz "wysypka" minęła, nie oznacza, że w organizmie Twojego dziecka wszystko jest OK.

Gość gość
To nie jest normalny objaw. Twoje dziecko dostało ogromną ilość szczepień za jednym razem i organizm z trudnością sobie z tym radzi, manifestując to poprzez wysypkę. Zrobiłaś chociaż zdjęcia dla lekarza? Bo wysypka wysypce nierówna. Jeśli to bąble pokrzywkowe to jest to ostra reakcja alergiczna. Moje dziecko też miało wysypkę po szczepieniu i kolejne szczepienia przyjmuje wraz z lekarstwem odczulającym i to po odroczeniu. To jest bardzo ważna informacja przed kolejnymi szczepieniami, które powinny być przesunięte w czasie. Nie lekceważ tego. Wysypka to tylko objaw czegoś, co się dzieje w organizmie. Zrób morfologię z rozmazem, CRP, IgE całkowite i dobrze by jeszcze było usg węzłów chłonnych (tam gdzie są powiększone, jeśli są powiększone) i usg brzucha. IgE całkowite, jeśli wyjdzie powyżej normy oznacza, że Twoje dziecko jest uczulone na jakiś składnik szczepionki. Tylko jak tyle było tych szczepień, to z cudem graniczy dojść, który to składnik, zwłaszcza przy olewackim podejściu naszych lekarzy. Koniecznie przebadaj dziecko przed następnym szczepieniem!

Gość gość
Autorko, poproś o skierowanie do poradni ds szczepień. Zrób badania (wyżej dziewczyny napisały jakie). Być może trzeba diagnozować i odroczyć szczepienia. Trzeba sprawdzić, dlaczego organizm tak zareagował i czy to tylko kwestia wysypki. Z wysypką jak z temperaturą, to tylko objaw świadczący o tym, że w środku coś się dzieje... niedobrego. Trzymam kciuki. PS Moje dziecko przechodzi właśnie nop i wysypka to tylko jeden z zewnętrznych objawów, zrób badania.

Gość gość
Nie słuchaj bzdur tylko skontaktuj się ze swoim lekarzem. Wysypka pewnie jest możliwa po szczepieniu.

Gość gość
Hej, po szczepieniach zdarzają się wysypki. najlepiej skonsultuj się z pediatrą :) Internet to nie lekarz. Polecam przy okazji dobrą stronke o szczepieniach www.zaszczepsiewiedza.pl

Gość Anna Kalasinska
a moje dziecko nie mialo wysypki i nie bylo chore, nie szczepione na nic od urodzenia, nie wiem czy dlatego że nie szczepione czy dlatego że dieta, owoce i warzywa? albo obie te rzeczy na raz