Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mamuska36

Kolejne dziecko ?

Polecane posty

Gość Mamuska36

Część ! Od paru tygodni z mężem zastanawiamy się nad drugim dzieckiem. Mamy już dwuletnią córkę a teraz chcielibyśmy mieć drugie i ostatnie dziecko. Niestety nie jesteśmy najmłodsi i najbogatsi. Ja mam 36 lat a mój mąż ma 43, ja prawie nie zarabiam mam miesięcznie ok. 800 zl a mąż różnie ma podstawy ok. 2000 zł ale dorabia ten 1100zł. Na razie nam wystarcza ale nie wiem jak długo będzie mógł sobie pozwolić na ciężka fizyczna pracę dodatkową. On na co dzień jest dostawcą kabin prysznicowych, wyjeżdża po Polsce na 2-5 dni potem wraca na kolejne 2 do domu i znów jedzie. Jego praca dodatkowa jest właśnie w te dwa dni kiedy ma wolne wtedy chodzi do warsztatu i naprawia auta. Ja siedzę z dzieckiem w domu i czasem dorobię sprzątając ale czasem nie ma zleceń i nie mam żadnych pieniędzy. Wiem że przez ciążę nie zarobię za dużo i to mnie przytrzymuje. Wszyscy w rodzinie chcą żebyśmy dali sobie spokój bo nie mamy warunków i to nie ten wiek. Mamy dwu pokojowe własne mieszkanie i myślę że to wystarczy maleństwo będzie spać na razie z nami a potem z siostrą w pokoju. Byłam już u lekarza powiedział że nie mam przeciwskazan, wiem że to ostatni dzwonek na ciążę ale z drugiej strony mąż nie chce drugiego dziecka, twierdzi że nie damy radę i boi się że wpadniemy w długi. Ja natomiast marze o kolejnej dzidzi i muszę przekonać męża. Czy któraś z was była w takiej sytuacji ? Co o tym myślicie czy powinniśmy starać się o dziecko ?

Gość gość
Nie, nie macie warunków :)

Gość gość
Wiek nie jest problemem jeżeli jesteście zdrowi. Problemem jest jednak brak funduszy i miejsca, dwójką dzieci w jednym pokoju to problem jak dzieci dorosną. Wasz budżet jest dość słaby ,:(

Gość gość
Autorko nie rób sobie nadziej ja pomimo większego mieszkania nie namówiłam męża w tym wieku. Faceci w tym wieku nie chcą najwcześniej się w pieluchy, ciesz się małą córeczką i daj sobie spokój z kolejnym dziekciem.

Gość gość
Sorry że to powiem ale trochę głupio mieszkać w 2 pokojach w 4 osoby. Dzieci nie mają przestrzeni a wy życia erotycznego.

Gość gość
A ja uważam że trzeba spełniać marzenia i rozbudowywać rodzinę. Myślę że to dobry wiek na ostatniego dzieciaczka. Ja z moim mężem zdecydowaliśmy się w wieku 38 lat ja i 36 mąż i wyszły nam bliźniaki;)

Gość gość
a przecież jest 500+ i rożnego rodzaju dodatki

Gość Mamuska36
Więc dostanę 500+, to chyba te nasze 3-4 tysiące wystarcza na 4 osoby. Mamy 2 samochody ale jeden możemy sprzedać tylko nie wiem jak męża przekonać.

Gość gość
Ale to ciągle mało kasy i mały metraż

Gość gość
może przekonałbyś gdybyś pracowała ,miała umowę o pracę o i macierzyński.w takim wypadku mąż jest sam odpowiedzialny za was wszystkich bo twój dochód jest praktycznie żaden ,a może go wcale nie być.chłop może osiwieć przedwcześnie za zmartwienia że jedynie na nim spoczywa obowiązek utrzmania obecnie 3 a potem 4 osób.nie sądzisz że za dużo wymagasz od swojego męża?chcesz dziecko a on ma się potem martwić jak utrzymać 4 osoby za takie małe pieniądze?skoro to takie twoje marzenie to zrób coś w tym kierunku żeby było was na to stać.obecnie bym na miejscu męża protestowała i to ostro.

Gość Mamuska36
Mamy możliwość przeprowadzenia się pod miasto do małego domu. Są tam dwa pokoje + salon z kuchnią + łazienka. Nie ma garażu ale jest duży parking. Mielibyśmy pół godziny do miasta :) Rachunki byłyby mniejsze i okolica ładniejsza. Kawałek podwórka dla dzieci w okolicy dwa domki sąsiadów. Co o tym myślicie ? Zyskalibyśmy jeden pokój więcej i trochę więcej pieniędzy.

Gość gość
na 500 + nie można długofalowo liczyć bo to zostanie cofnięte w ciągu najbliższych 3-4 lat, już budżet nie wyrabia. Zmieni się Pis i zostaniecie z niczym.

Gość gość
Idz do pracy Zeby miec swiadczenia. Co tak die wxbranisz przed praca??tylko chec rozplodu?

Gość Mamuska36
Nie liczę na 500+ ale wiem że na te min. 2 lata będę je mieć. Do pracy pójdę jak nasza córeczka skończy 3 latka. Chyba sprzedamy mieszkanie i wyprowadzimy się do tego domku pod miasto ;) Ja zacznę nas dziś pakować bo mąż się zgodził a jutro przewieziemy rzeczy ;) Jestem szczęśliwa że wreszcie się wyprowadzę z tego osiedla. Boje się jednak że nie przekonam męża do ciąży :(

Gość gość
A jakiego typu to domek ? Bo głupio przeprowadzać się do letniskowego z porządnego mieszkania.

Gość gość
Nie radze się pakować w pieluchy w tym wieku. Skupcie się na tym aby córka była szczęśliwa. Drugie dziecko to wyzwanie w tym wieku.

Gość gość
Idz do pracy Zeby miec swiadczenia. Co tak die wxbranisz przed praca??tylko chec rozplodu?