Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy lekarze rezydenci powinni dostać podwyżki?

Polecane posty

Gość gość

Jakie jest Wasze zdanie? Straszą, że wyjadą, a przecież: 1. Studiowali za nasze pieniądze 2. NIE zarabiają wcale najmniej, a robią neiporównywalnie mało w porównaniu np. do pielęgniarek, które nierzadko pracują za najniższą krajową. 3. Każdy na początku się uczy i zarabia mało. Później mają swoje prywatne gabinety, a w szpitalach dorabiają. Dlaczego lekarz na start ma dostawać nie wiadomo ile? a co wy na to?

Gość gość
Gadasz tak bo nie uczyłeś się tyle co oni. Muszą godzinami siedzieć w książkach.

Gość gość
Dlaczego zakładasz, że jestem facetem?! Co to za argument? To na innych studiach się nie uczą? Dlaczego młody budowlaniec, geodeta, czy choćby nauczyciel ma zarabiać mniej? To równie odpowiedzialne rzeczy!

Gość gość
Jechać zagranicę powodzenia :D:D:D Myślo że tam czekają na nich z otwartymi rękami i będą dawać tysiące funtów na start. Oddawać kasę za edukację (kilkadziesiąt tysięcy się na epwno uzbierało.

Gość gośćemeryt
Ja mam 60 lat cale zycie uczylam się pracowałam i musiałam być na stazu po 3 latach dostałam swoja pierwsza podwyzke a wy młodzi lekarze zastanowcie się co robicie ja musialamstudiowac za swoje pieniądze a wy studiowaliście za nasze nasze pieniądze i od razu byscie chcieli po tyle kasy brac noddajcie nasze pieniądze bo co z was za lekarze kiedy dla was liczy się tylko kasa jeszcze nic nie umiecie a już byscie brali cala Polska jest przeciw wam jestem z średniego miasteczka ale już widzimy co się dla was najbardziej liczy ,wyjeżdżajcie z Polski przyjdą ukraincy i będą pracowacac bo my was tu takich nie chcemy co z was za lekarze tylko najpierw oddajcie kase która wzieliscie . czy wy chcecie zniszczyć Polske polakow zastanowcie się czy tylko wy jesteście na tym swiecie dostałam 1400 zl emerytury i co mam trz isc strajkować a wy chcecie od razu po tyle kasy dość nie chcemy zadnych rezydentow wynoscie się bo znow nam zniszczycie rząd który pracuje dla nas jest to pir erwszy rząd który cos daje a nie kradnie czemu nie szaleliście jak było PO siedzieliście jak mysz pod miotla dostalilekarze po 500 zl i było przez 8 lat a teraz chcecie spieprzyc to co jest !!!!!!!

Gość gośćzykzyk
ktoś tu pisze ze lekarze się dużo musza uczyc każdy studiujący musi się uczyc ja tez musialem nocami zakuwać a w dzień chodzic na wykłady i do pracy bo mnie nikt nie skladal się na studia a teraz po 23 latach owszem zarabiam ale musialem długo na to pracować a wy,,lekarze"" co dopiero papierek do reki dostaliście i już chcecie kase???? wstydu nie macie

Gość gośćMoni
Moni jestem rok temu wrocilam z Londynu owszem zarabiałam trochę lepiej ale bylam strasznie poniewierana nie zycze nikomu bo za trochę lepsze grosze teraz ja się lecze wole skromniej ale u siebie zresztą jestem Polka i uważam ze teraz jest lepiej w kraju i ten rząd jest super to moje i wiekrzosci zdanie a przecież oni sa 2 lata ludzie poczekajcie nie wszystko na raz nie tylko lekarze sa w POLSCE wiec pomyślcie a tym bardziej wy jeszcze nie jesteście lekarzami ! może za kilka lat a teraz cieszcie się tym ze za darmo studiowaliście i cos nam jesteście winni

Gość gość
NIE! Jak im nie pasuja aktualne stawki to niech sie przebranzowia! Niech ida sobie do innej pracy! Co do drugiego postu w tym temacie - jakie musza? Jakie musza?!! Nikt im nie kazal isc na lekarza, nikt im nie kazal w ksiazkach siedziec! Ja wybralem zawod kucharza, wiem jakie sa stawki w tym zawodzie a mimo to zdecydowalem sie na ta droge. Oni tez doskonale wiedzieli ile zarabia mlody lekarz i poszli na lekarza mimo wszystko wiec niech teraz nie sapia niech nie zadaja wiecej. Bo ja tez moge zrobic ogolnopolski strajk kucharzy i zadac minimum 5000 miesiecznie, ale nie robie tego bo gdyby mi ta robota czy pensja nie odpowiadala jaka mam to bym szukal innej, bym sie przebranzowil a nie darl morde o podwyzke bo nikt mnie nie zmusza do bycia kucharzem za 2000 ich tak samo nikt nie zmuszal do zostania lekarzem! Jak nie pasuja pensje to wypiertalac na kase do biedronki albo niech spiertalaja za granice, znajdzie sie mnostwo innych chetnych na ich miejsce

Gość gość
Zauważ, że muszą zbierać punkty edukacyjne i sie dokształcać, a to kosztuje

Czy w naszym kraju ktokolwiek pracuje uczciwie za godne pieniądze? Po pierwsze sama unikam lekarzy jak ognia,nie mam zaufania,ale kiedyś zdarzy się coś takiego,ze będę musiała skorzystać,np złamanie itp. i jak sobie pomyślę,ze nasi faktycznie wyjadą ,a na ich miejsce przyjadą Ukraińcy i tak się z nimi dogadać jak z tymi ekspedientkami z Ukrainy :o to aż mnie ściska. Cała służba zdrowia jest nie doinwestowana. Czy w jakimś innym kraju w każdym szpitalu stoi sprzęt zakupiony przez fundację? Ja nie mam pretensji do nich,do tych ludzi. Mam pretensje do rządu,obecnego i poprzednich. Kombinują jedni po drugich,a nic nie jest lepiej.

Gość gość
Studiuje nie za twoje, ale za panstwowe pieniadze. To panstwo inwestuje czesc wplywow z podatkow w inwestycje na przyszlosc -ksztalcenie. Spelnilam warunki (oceny, matura), dostalam sie na studia medyczne, robie to co do mnje nalezy (ucze sie, zdaje egzaminy, zaliczam to co nalezy) i nie jestem nikomu nic winna, chce po tych kilku latach ciezkiej pracy (tak, studia to praca, a nie 24 razy 7 - godzinne party) - i chce to widziec na moich zarobkach, gdy pracuje jako lekarz, wykonuje wykwalifikowana prace wymagajaca kilkuletniego ksztalcenia - i uwazam ze mam prawo zarabiac kilkakrotnie wiecej niz niewykwalifikowany robotnik czy kasjerka. W Ameryce na przyklad studia sa platne - os 15 tys. dolarow za rok. Kazdy bank chetnie przyzna studentowi nisko oprocentowana pozyczke na oplaty za studia w odpowiedniej wysokosci - bo wie, ze skok w zarobkach kogos z dyplomem pozwala na spokojne splacenie tej pozyczki w stosunkowo krotkim czasie. Tam jednak rzad kieruje sie zasadami ekonomii.

Gość gość
MUSZA I MUSZA! Skonczcie z tym MUSZA bo oni nic nie musza, nikt ich nie zmuszal do bycia lekarzem kurfa jego mac!!!

Gość gość
A czy wy po przeczytaniu tych wszystkich książek coś umiecie? Leczycie ludzi? Operujecie? Nie, dalej się uczucie i zdobywacie wiedzę praktyczną, dostajecie wynagrodzenia adekwatne do swojej pracy, nie powinno to się nazywać lekarz tylko pomocnik lekarza, tak jak na początku jest pomocnik mechanika czy stolarza, czeladnik. W każdym zawodzie tak jest dlaczego macie być ponad to, uprzywilejowani. Pieniądze dostajecie od państwa? Tylko to jest z moich podatków i wolałbym by to poszło na co innego. No ale was podatki nie interesują, lekarz i kasa fiskalna...

Gość gość
Jak oni dostaną to mi tez sie nalezy,ciezko pracuje w halasie i mam 1700zl a glodowac niemoge bo po pierwsze odrazu by mnie zwolnili a po drugie taz by mnie zwolnili i za lezenie w pracy niezaplacili im sie wydaje ze są swientymi krowami czy jaki huj?

Gość gość
Jak oni dostaną to mi tez sie nalezy,ciezko pracuje w halasie i mam 1700zl a glodowac niemoge bo po pierwsze odrazu by mnie zwolnili a po drugie taz by mnie zwolnili i za lezenie w pracy niezaplacili im sie wydaje ze są swientymi krowami czy jaki ch*j? a wystarczyło się uczyć to byś nie dygał o świcie to roboty

Gość gość
Umnie w pracy sie placi za wykonanom prace a nie za dyplom czy swiadectwo ukonczenia uczelni,wam tez za robote powinni placic a nie za sranie w banie,kazdy polak wie jak wyglada wasza praca ,leczyc nieumiecie tylko pieniądze liczyć gupku cza bylo ekonomie studiowac a nie medycyne i do banku sie przyjąć do roboty ty gupi ciulu:-D

Gość gość
5.38 tobie płacą za wykonana pracę, bo tak się płaci fizolom bez wykształcenia, jak ci maja płacić za dyplom , jak ty nawet czegoś takiego nie widziałeś- co widać po błędach i sposobie pisania. Nikt ci nie zapłaci za myślenie, bo niczego nie wymyślisz.

Gość gość
Lekarz tuż po studiach (bez specjalizacji) zarabia w Szwecji od 50.00kr wzwyż z grubsza licząc od 25.000 zł/mc). I to nie jest jakaś wysoka pensja.

Gość gość
I tak właśnie powinno być w PL. Zawód lekarza ma najwyższy status i mizerne, polski zarobki. To się musi zmienić!

Gość gość
Tam nie ma lekarzy tylko POgrzebana opozycja totalna

Gość gość
To jedź do Szwecji.

Gość gość
Ledwo zaczeli prace a juz narzekaja i co to za lekarze ktorzy mowia ze jak nie dostana tego co chca to ludzie beda umierac? To lewacy a nie lekarze!

Gość gość
oni walczą o swoje nie słyszeliście ,ze lekarz zmarł w pracy z przemęczenia? wiele lat nauki,praca b.odpowiedzialna i nędzne zarobki zal mi ich

Gość gość
A wiecie co ja bym wam dała kasę ale jesteście w szpitalu całe 8czy 12godzin,nie śpicie na dyżurach. A nie że w szpitalu po godz 12 znajdziesz tylko dyżurnego lekarza oczywiście z wielką łaską. I odpowiedzialność za błędy Państwo.Bo sama jestem żywym jeszcze przykładem koszmarnego błędu lekarskiego.

Gość gość
lekarze powinni dostać podwyżki. to ciężki zawód, dużo wymagający i musi być dobrze opłacany. ale nie w taki sposób, skali i formie jakiej się domagają. domaganie się podniesienia o 50 proc w ciągu 3 lat nakładów na służbę zdrowia to żądania szaleńców. budżet państwa nie jest studnią bez dna i mimo że teraz radzi sobie lepiej niż kiedykolwiek wcześniej to nie możemy pozwolić na zagrożenie stabilności finansowej państwa z powodu oczekiwań lekarzy. i co więcej, lekarze podwyżki dostają a mimo to rozpętali aferę największą od lat. dlatego ja uważam że ten protest ma polityczne podłoże i nie chodzi wcale o służbę zdrowia tylko o wysadzenie rządu pisu. ciekawe czy ci lekarze się zastanowili. jak to im się uda i do władzy znowu dojdzie PO+nowoczesna to zobaczą podwyżki jak za ostatnich ich rządów, czyli na święte nigdy.