Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak czyścić zęby z aparatem ortodontycznym?

Polecane posty

Gość gość

Za miesiąc będę miała zakładany aparat ortodontyczny. Jak dbacie o zęby w aparacie ortodontycznym? Czytałam, że powinnam kupić 2 rodzaje szczoteczek do zębów, jedną tradycyjną i jedną do przestrzeni międzyzębowych, ale ortodonta mi mówił, że jeśli mam kasę, to dobrze jest kupić irygator. On działa tak jak te szczoteczki, czyści przestrzenie międzyzębowe?

Gość gość
Ja myłam po każdym posiłku taką specjalną, wąską szczoteczką, one się nazywają wyciorki, nauczyłam się ją nosić w torebce, bo jak mi wchodziły resztki jedzenia, to przy aparacie to było strasznie irytujące. Do normalnego mycia powierzchni zębów kup sobie szczoteczkę z rowkiem. Dentysta mi też kazał często nitkować, ale to strasznie długo trwało :/, więc jak masz kasę, to kup ten irygator, będzie Ci łatwiej.

Gość gość
A nie pytałaś swojego orto? Mnie moja pani dr wszystko wytłumaczyła i pokazała [Borzymowska – Sawicka z Rock Your Smile w Wawie] . Higiena przy aparacie to bardzo ważna sprawa, inaczej można mieć potem problem. Poproś swoją lekarkę czy lekarza o instruktaż :) Przy różnych aparatach może to troszkę inaczej wyglądać.

Gość gość
Orto mnie zarzucił tyloma informacjami, że zapamiętałam z tego może 1/3 :D następnym razem chyba pójdę z notesem. Chyba kupię ten irygator, tylko jaki? Coś takiego https://szczoteczki24.pl/irygatory/76-irygator-braun-oral-b-oxyjet-md20.html czy lepiej taki mniejszy? https://mediamarkt.pl/agd-male/irygator-rio-beauty-water-flosser-and-oral-irrigator

Gość gość
Ja bym wzięła z Oral-B, bo to już sprawdzona firma i ma większy zbiornik na wodę, nie będziesz musiała co 5 sekund uzupełniać.

Gość gość
siemka, mam aparat już 2 lata prawie na zębach, dół mam już zdjęty i nie ma żadnych przebarwień 1. irygator moim zdaniem nie jest konieczny, identycznie poradzi sobie szczoteczka międzyzębowa, a jest o wiele tańsza nie wiem czy wiesz, ale istnieją małe ręczne irygatory, bez tej całej skrzynki (jest troche wiekszy niz szczoteczka elektryczna). ja właśnie taki mam chyba firmy philips. działa bezawaryjnie 2. nie martw się o przebarwienia, wystarczy zebys myla zeby po kazdym posilku. latwiej nosic szczoteczki (zwykla i miedzyzebowa) do pracy/szkoly niz irygator...a wierz mi ze bez szczoteczki miedzyzebowej/irygatora nie bedziesz czasem w stanie wyciagnac jedzenia z jakiejs szczeliny 3. w zasadzie to nie musisz mieć wielu akcesoriów podstawa to szczoteczka międzyzębowa zamiast irygatora radziłabym ci szczoteczkę elektryczną kupić - będziesz zadowolona i w trakcie noszenia aparatu i po. elektryczna szczoteczka o wiele dokladniej czysci zeby, kamien sie nie osadza

Gość gość
aha i nie licz ze irygator działa jak nić dentystyczna! chyba że ktos ma wyrazne szczeliny miedzy zebami to tak... jak masz zeby blisko siebie, a chyba wiekszosc ludzi tak ma, ze ledwo nitke sie wciska to irygator ci tam niewiele da irygator moze pomoc "wybic" jedzenie spomiedzy zebów a aparatu i tyle

Gość gość
a ortodonta nie dał ci wskazówek na wizycie? Ja dostałam nawet szczoteczkę do zebów :)

Gość Anita45
Drodzy, tylko i wyłącznie irygator. Szczoteczką nie dojdziecie do wszystkich zakamarków między aparatem i zębami. Irygator wypłukuje wszystkie resztki z naprawdę dużą siłą. Mam irygator Nicefeel i ustawiam go na ok. połowę mocy, bo przy większej strumień wody jest tak silny, że skierowany na dziąsło może zaboleć. Woda super usuwa resztki (zobaczycie to w umywalce) a cały proces jest szybki. To nie są drogie zabawki - zerknij na www.dentoo.pl. Zresztą, ostatnio dentyści mocno polecają irygatory do zwykłej higieny zębów (zamiast nitki, która wymaga sporo zabawy i potrafi skaleczyć).