Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość raise

Czy w wieku 17 lat ginekolog może mi odmówić przepisania tabletek anty?

Polecane posty

Gość raise

Mam 17 lat (z początkiem nowego roku skończę 18), od ponad roku mam chłopaka, a od jakichś 3 miesięcy współżyjemy zabezpieczając się prezerwatywą. Chciałabym zacząć brać tabletki antykoncepcyjne dla większego komfortu, jednak tu pojawia się problem. Moja mama nigdy ze mną nie rozmawiała na temat seksu, antykoncepcji, nigdy nie wspomniała o tym, żeby iść do ginekologa, a wiele razy skarżyłam się jej, że mam bardzo obfite miesiączki. Pierwszy okres dostałam w wieku 12 lat, a mimo tego upływu czasu nadal jest nieregularny - spóźnia się raz tydzień, raz miesiąc. Zapisałam się prywatnie pod koniec października do ginekologa na pierwszą wizytę, chciałabym mu powiedzieć o tych nieregularnych miesiączkach, zrobić wszystkie potrzebne badania i jeśli będzie wszystko w porządku to zapytać się o tabletki. Myślicie, że może mi odmówić tylko dlatego, że nie mam skończonych 18 lat? Naprawdę mi przykro, że mam takie relacje z mamą, że nie mogę się jej o nic poradzić, dlatego proszę Was o pomoc :(

Gość gość
Ja powiem tak moja 16 letnia corka zarejestrowała się do ginekologa bo tabletki jej się kończą antykoncepcyjne , poszła na wizytę po czym dostałam telefon że p. doktor córki nie przyjmie bez rodzica , wkurzyłam się strasznie mogli chociaż przy rejestracji poinformować że z corka mam przyjść do lekarza z rodzicem bo inaczej jej nie przyjmą , musiała się przerejestrowac bym mogła z nią iść w inny dzień , w ogóle to jakaś żenada jest moim zdaniem i takie sytuacje nie powinny mieć miejsca , nie wyobrażam sobie bym musiała do 18 roku życia chodzić z corka za rękę po tabletki antykoncepcyjne

Gość gość
Autorko jestem mama i tez mi przykro ze masz takie relacje z mama jak widzisz w wypowiedzi wcześniej wystarczy że moja córka mi powie że kończą się jej tabletki to tylko mówię żeby się zarejestrowała i wzięła kartę czy co kolwiek innego też nie ma problemu zawsze może do mnie przyjść i normalnie mi o wszystkim powiedzieć bez skrępowania z tym że my normalnie rozmawiamy o wszystkim jak koleżanki od serca i naprawdę cieszy mnie to niż sytuacja w której musiałaby się tak przede mną ukrywać i kombinować , może twojej mamie jest ciężko o tych sprawach rozmawiać i że świadomością że jej mała córeczka nie jest już taka mała , podejdź do mamy powiedz jej otwarcie że potrzebujesz iść do ginekologa że masz dobrego chłopaka i chcecie być odpowiedzalnymi ludźmi i potrzebujesz tabletek i że względu też na obfite i uciążliwe miesiączki że potrzebujesz jej wsparcia

Gość gość
Mama popiera czyszczenie przewodów u córki z okresem grzewczym.

Gość gość
mojej córce ginekolog przepisała pigułki vines, na wyregulowanie okresu oraz żeby zmniejszył jej się pms, pewnie jakby nie miała tych dolegliwości a chciałabym od tak antykoncepcję w tym weku, to ginka by na pewno by jej tego nie przepisała

Gość gość
Takie jest prawo. Dodatkowo jakbyś urodziła dziecko w wieku 17 lat, to nawet w przychodzi krwi by mu nie pobrali bez zgody twojego prawnego opiekuna. Z ciekawości po co 17 latce seks? Jakby antykoncepcja zawiodła będziesz w stanie utrzymać dziecko bez pomocy rodziców?

Gość gość
Jeśli… - nie planowałaś ciąży, a stało się… - chciałbyś/abyś udzielić wsparcia komuś, kto źle znosi ciążę … i przeżywasz w związku z tym trudności, którymi nie masz się z kim podzielić... Zadzwoń lub napisz do nas. Telefon - Chat – Email ZAUFANIA tel.: 586 915 915 email: k o n t a k t @ n e t p o r a d n i a .p l