Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alicja374

Hospicjum dla ojca

Polecane posty

Gość Alicja374

Dobry wieczór, Kilka dni temu tata dostał mocnego udaru i teraz leży w szpitalu. Obecnie nie mówi, jest częściowo sparaliżowany i prawdopodobnie będzie wymagał całodobowej opieki. Ja i mój mąż musimy pracować żeby się utrzymać i nie mamy możliwości opiekować się chorym tatą a mama zmarła lata temu, chyba jedyną opcją jest jakieś hospicjum lub coś podobnego. Jak to jest z tymi hospicjami? Trzeba za nie płacić? Czy wystarczy emerytura ojca (coś około 1000zł) czy trzeba jeszcze dopłacać? Jak to wygląda i jakie mam możliwości w sytuacji kiedy ja z mężem ciężko wiążemy koniec z końcem a mamy jeszcze małe dziecko... Proszę o pomoc

Gość gość
Potrzebujesz raczej domu opieki dla przewlekle chorych czy coś w tym rodzaju. Po udarach ludzie wracają do zdrowia jak mają zapewnioną odpowiednią opiekę. Hospicjum jest już dla tych co nie mają szans na wyzdrowienie.

Gość gość
To dlaczego Twój facet Alu gumki nie założył? Wtedy nie byłoby kłopotu z dzieckiem.

Gość ośla łączka
nie przejmuj się idiotycznymi wpisami. Popytaj o opiekunkę z opieki albo dom opieki. Tata potrzebuje rehabilitacji, terapii logopedycznej. Jestem logopedą i nawet szukałam możliwości, aby z kimś takim ćwiczyć, ale ponieważ ciągle szukam pracy to nie mam jak umawiać się i nie mogę nic zaplanować :( Są młodzi logopedzi szukający możliwości zdobycia praktyki a to jest dobra okazja, żeby za symboliczną opłatę komuś pomóc.

Gość Alicja374
ośla łączka wypuść bączka, napisz coś mądrego zamiast fanzolić

Gość ośla łączka
napierw tata musi zacząć ćwiczyć, a potem zaczyna się ćwiczenia z logopedą. Mężczyzni pózniej zaczynają mówić. No i osoby wykształcone podobno mają lepszą motywację do nauki mówienia. Możesz też poszukać pani z Ukrainy do opieki i za dach nad glową...z jakiego miasta jesteś?

Gość Alicja374
Dziękuję za Wasze odpowiedzi. Mieszkam w małej wsi pod Zakopanem na południu Polski. Tata mieszka z rodziną brata w sąsiedniej miejscowości, jesteśmy z nimi skłóceni i wiemy że nie traktują go tam dobrze. Ja z mężem i dzieckiem mieszkamy w małym wynajmowanym mieszkaniu i nie mamy nawet warunków żeby sprowadzić tatę do nas. Dlatego chcielibyśmy załatwić mu jakieś miejsce i rehabilitację w hospicjum/domu opieki w taki sposób, żeby dużo nie płacić bo nie stać nas na opłaty kilka tysięcy miesięcznie. Czytałam teraz w internecie że gmina może coś dopłacić gdy rodziny nie stać na taki wydatek. Wie ktoś może na jakiej zasadzie to wszystko działa. Doradzi ktoś kto miał podobną sytuację?

Gość inaccessible89
Czas oczekiwania na hospicjum to czasem 3 lata. Zgłoś się do lekarza o skierowanie by mogła do taty przyjść raz lub parę razy dziennie pielęgniarka.