Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Badanie prenatalne

Polecane posty

Gość gość

Czy robiłyście między 12 a 14 tyg badanie prenatalne? Ja mam dylemat bo to koszt koło 400 zł a to trochę dużo. Co byście zrobiły na moim moejscu? Mam już dwójke dzieci, zdrowe i będąc w ciąży z nimi nie robiłam tego badania a teraz widzę, że większość jednak takie badanie robi. I dodam że mam 29 lat i w rodzinie żadnych wad genetycznych.

Gość gość
przemysl to badanie, czesto konczy sie poronieniem. Widzialam to i w PL i w DE. To nieprawda, ze jestes stara rodzaca. odczekaj lepiej na badania usg.

Gość gość
11.54 Co się ma kończyć poronieniem? Usg prenatalne? Bo na 100% o to badanie chodzi.

Gość gość
Pomyliło ci się chyba z amniopunkcją gdzie ryzyko też jest znikome. Ale ludzie brednie w necie wypisują...

Gość gość
Test pappa to tylko głupia statystyka. Sama się przekonałam o tym dość boleśnie. Jak usg w 12-14tc wychodzi ok to robienie pappa dodatkowo to kasa w błoto.

Gość gość
Ale o jakie badanie prenatalne co chodzi? Moze o usg prenatalne? Jest OBOWIAZKOWE!!!!

Gość gość
Ale głupoty wypisujesz. Badanie prenatalne między 11a 14 tyg nie jest wcale obowiązkowe. Można mieć na nie skierowanie jeśli są podstawy albo iść prywatnie. Koszt samego usg wynosi od 250zl a z testem z krwi czyli pappa koło 450zl. Większość ginekologów ,zwłaszcza prywatnie robi tzw USG genetyczne w 12t ciąży i sprawdza wtedy rozwój płodu. Ja nie miałam genetycznego, miałam skierowanie na badania prenatalne w specjalnej klinice, USG i test z krwi.

Gość gość
Ja bym na twoim miejscu nie robila.

Gość gość
Sama z tydzień temu zakładałam prawie taki dam temat jak ty. 400 zł to w luxmedzie.? Dzwoniłam po innych klinikach i koszt 200 zł. Nie rozumiem dlaczego w luxmedzie tak drogo ale jeszcze do nich przedzwonię przed 13 tyg. Mi gin na ostatniej wizycie nfz chciał mi dać skierowanie na to usg w szpitalu nfz ale nie chciałam bo jak byłam w 7 tyg to mi głupot nagadali ze ciaza się nie rozwija i jest młodsza o 7 dni. Mają beznadziejny sprzęt. I dlatego muszę pójść gdzieś prywatnie tylko jeszcze nie wiem gdzie.

Gość gość
Ja w Poznaniu pytałam i tam ceny od 320 do 450 zł. Za 200 zł to bym poszła.

Gość gość
USG w 12-14 tygodniu nie jest obowiązkowe, tak jak chodzenie do lekarza w ciąży nie jest obowiązkowe (nikt cię na siłę nie zaciągnie jak nie chcesz). Jak masz powyżej 35 lat to te wszystkie dodatkowe testy typu pappa powinnaś mieć za darmo w ramach skierowania, bo późniejszy wiek to większe ryzyko. Jak samo usg pierwszego trymestru wychodzi ok to pappa jest tylko dodatkiem, nie obowiązkiem, Samo usg trymestru drogie być nie powinno, w pakiecie z testami jest już drożej. Ja 3 lata temu płaciłam 550 w Corfamedzie we Wrocławiu, wszystko super hiper i poroniłam. Mogłam się wynikami podetrzeć. W następnej ciąży tylko usg trymestru w 13tc z dokładnymi pomiarami kości nosowej itd, zapłaciłam stówę w Mediconcepcie. Darowałam sobie testy, bo usg wyszło ok. Dziecko zdrowe. Rozrzut cenowy jest duży, warto na spokojnie poszukać i nie przepłacać.