Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Potrzebuje rad doświadczonych mam

Polecane posty

Gość gość

Mam corke, ktora za tydzień skończy 3 lata, a nie moge jej nauczyć korzystania z nocnika. Nie pomagaja nagrody, kary, system naklejkowy, tłumaczenia, jak grochem o ściane. Byłam nawet u lekarza czy nie ma jakiejs infekcji i nie ma. We wakacje juz wołała potem przestała. Jak miala samą spodniczke bez mjtek to sama nawet siadala, ale jak poczula ze ma majtki to juz lała w majtki. Nie chce tez sie przebierac, ani zdjąć samemu majtek i spodenek ani ich załozyc. Kaze mi to zrobic, jak mowie nie, to placze i nie zaklada chyba ze troche postrasze ja ze pajaczek przyjdzie to wtedy z placzem zalozy, ale to nie tedy droga. Wysadzanie jej nic nie daje, wtedy ona mysli ze przeciez nie musi wolc bo mama przypilnuje i ja wysadzi to wtedy ewentualnie zrobi. Tak jest ze zbieraniem zabawek, jak jej kaze zbierac to sie buntuje i mowi mama zbieraj, ostatecznie sama zbiera, tu idzie latwiej niz z sikaniem. Jest leniwa i oczekuje, ze wszystko sie za nia bedzie robic. Macie jakies pomysly, bo juz mi rece opadaja.

Gość gość
To jeszcze male dziecko. Kiedys zaskoczy i odkryje radosc suchych majtek. Musisz byc cierpliwa, na ogol wtedy, kiedy rodzice mysla, ze juz nie ma nadziei zdarza sie ten maly cud. ;)

Gość gość
Wiesz mialam podobny problem ale nie doradze Ci nic bo u nas pomogla ospa. Mala dostala ospy jak miala trzy lataka i bardzo ja bolaly krostki przy pieluszce wiec w jeden dzien nauczyla sie sikac do nocnika. Miieszkam w UK i tutaj to jeszcze norma ze trzylatki leja w pieluszki. Mamy po prostu daja im czas. U mojej kolezanki okazalo sie ze problemem byl nocnik a dzieciak chetnie sika do toalety. Daj zupelnie na luz na tydzien lub dwa zapomnijcie o problemie niech sika w pieluszke. Odstresuj temat a pozniej do niego wroc

Gość gość
gość dziś To jeszcze male dziecko.. X 3 lata to małe dziecko, żeby chodzić bez pieluchy ? Jak nie było pampersów, to dzieci 1,5 r. załatwiały się do nocnika.

Gość gość
U mnie zadziałał SuperMiś. I to u trójki dzieci. Kupujesz najpiękniejszego misia, jakiego udaje Ci się znaleźć. Takiego, żeby wzbudzić zachwyt swojego dziecka. Kupujesz czarny wór na śmieci. Kupujesz nocnik/ nakładkę sedesową. Kupujesz komplet ślicznych majtek. Przedstawiasz SuperMisia dziecku, tłumacząc, że to miś dla dużych dzieci, które załatwiają swe potrzeby jak dorośli. Że zostanie z Twoim dzieckiem, jeśli odtąd będzie sikać do nocnika. Pokazujesz prezenty od Misia - pięknie opakowany nicnik i majtki. Wspólnie wyrzucacie do wora na śmiec***ampersy. Nadajecie Misiowi imię. Dziecko siada na nocniku i załatwia się z Misiem. Potem wystarczy przypominać dziecku, podając mu maskotkę, że miś zostaje tylko z Dużymi dziećmi i czy nie powinna skorzystać z nocnika. U mnie zadziałało.

Gość gość
Pomysl z Misiem jest super tylko jesli dziecko jest zrazone juz do nocnika to moze nie pomoc nawet superman. Daj dzieciakowi przerwe. Zero wspominania o nocniku przez jakies dwa tygodnie a pozniej wroc do tematu na przyklad z super misiem. Zobaczysz ze czasem przerwa wlasnie pomaga. Powidzenia

Gość gość
poczekać i już- miałam podobnie dopóki próbowałam- to wszystko na nic. Jak odpusciłam odrazu załapała.

Gość gość
Mój w ogóle nie tolerował nocnika, a spodobała mu się nakładka na muszlę- po prostu okazało się że chce korzystać z toalety tak jak dorosli, na nocniku źle się czuł. A w toalecie dodatkowo spodobała mu się historia o tym jak siuśki lecą wodną zjeżdżalnią do oczysczalni. Może nakładka pomoże? I konsekwentnie nie przebieraj (chyba że to wypadek)- ma się przebrać sama, chodzić z gołą pupą po domu też nie wolno. Przypominaj bez przerwy o siusianiu, albo po prostu mów przed wyjściem, zabawą czy posiłkiem żeby skoczyła robić siusiu. Nie stresuj jej tym tematem choćbyś za ścianą rwała włosy z głowy, przy odpieluchowaniu zdecydowanie bardziej sprawdza się metoda marchewki niż kija.