Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy obchodzicie halloween?

Polecane posty

Gość gość

Ja się nie mogę przekonać do tego święta :o

Gość gość
w latach studenckich obchodziłem, gdybym teraz miał odpowiednie towarzystwo lubiące takie zabawy to też bym obchodził:P niestety większość rówieśników zrobiła się jakaś stara:o

Gość gość
nie cierpię tego "święta" dla mnie nic nie znaczy. Niestety w ubiegłym roku weszły nam na podwórko vholerne bachory licząc na niewiadomo co a jak ich wygoniłam rzucili jajkiem ścianę. Kurwica mnie dopadla totalna bo mamy nowy dom i dopiero co wybudowany a tu syf na ścianie. Dodoam że żadnych halołinowych dekoracji czy dyń nie posiadam ani przed wejściem do domu ani w domu. Nie rozumiem zmuszania kogoś to obchodzenia togo zjawiska.

Gość gość
Dla mnie to żadne święto, nie w Polsce.

Gość gość
Ja lubie zalaczyc horror udekorowac pokoj w pajeczyny itp i przygotowac straszne przekaski podoba mi sie taka atmosfera

Gość gość
Tak. Mimo, że to nie nasze święto. Robię to tylko dlatego, że według mnie absolutnie każda okazja do zabawy, śmiechu i spotkań jest najważniejsza. A o to w tym chodzi, żeby się poprzebierać, powygłupiać, spotkać z ludźmi i cieszyć się życiem. Polacy to taki smutny naród, co to musi mieć zawsze powody do smutku. Ja staram się robić na odwrót. Mało tego. U mnie w rodzince 1 listopada to też święto wesołe. Nie płaczemy nad grobami tylko organizujemy sobie uroczystą kawę z pączkami, ciastem, kolacją itd. Wszyscy wspominamy naszych zmarłych na wesoło i cieszymy się, że ich mieliśmy.

Gość gość
Nie obchodzimy, aczkolwiek syn w przedszkolu sie dowiedzial o tym swięcie i koniecznie chce zrobić stracha z dynii i przebrac sie w jakis kostium wiec tylko to dla niego zrobię

Gość gość
Wlasnie to jest fajne w amerykanskich tzw swietach ze oni praktycznie co miesiac maja okazje zeby sie pobawic posmiac spotkac z rodzina i przyjaciolmi a my sie tylko umartwiamy i smucimy z kazdego dostepnego powodu. Oni sa bardziej szczesliwi

Gość gość
Tak, z tego powodu, co ktoś wyżej napisał, żeby się zabawić porobić coś innego. Lubię różne święta ze względu, że coś się dzieje i że nie jest to zwykły, nudny dzień jak każdy.

Gość gość
Tak, ale to po prostu zabawa. Nie dla jakiejś ideologii tylko po prostu żeby się pobawic

Gość gość
Nie mam wyjscia, mieszkam w kraju z którego wywodzi sie Samhain ;)

Gość gość
HALLOWEEN TO ŚWIĘTOWANIE ŚMIERCI. TO JEST ZŁE.

Gość gość
Śmierć jest czescia zycia lepiej ja swietowac niz zamiatac pod dywan i udawac ze jej nie ma

Gość gość
21.03 jak umiera ci bliski to cieszysz sie i swietujesz czy w ciszy przechodzisz żałobę??????

Gość gość
Pewnie. Mieszkam w kraju gdzie praktycznie cały miesiąc jest dedykowany Halloween :D

Gość gość
Nie, w domu nie obchodzimy- tzn. upiekę z małym jakieś słodycze w tym klimacie bo prosił. W szkole ma bal i oczywiście pomogę mu przygotować strój, a później niech się już bawi w domu skoro go to cieszy. Nie ma żadnego żebrania o cukierki po sąsiadach ani imprezy w domu czy w rodzinie, nie jestem fanką takich zabaw, ale to nie znaczy że mam zabraniać dziecku. Bądźmy szczerzy, dzieci uwielbiają horrory, wampiry, zombie i mumie. Ale opowiadam mu o przesileniu, Zaduszkach i Dziadach, o tych świętach w innych kulturach, idziemy na groby bliskich.

Gość gość
Nie jestem z nizin społecznych, żeby obchodzić takie idiotyczne święta.

Gość gość
jest z głębin, ale próbujesz się maskować niechęcią do nieszkodliwej zabawy :)

Gość gość
Nie obchodzę ale jeśli moje dziecko będzie miało w szkole jakies przebieranki z tej okazji to mu pozwolę. Mieszkałam w Norwegii i tam to jest wydarzenie bo oni wszystko od Amerykanów zgapiaja .Wystawy sklepowe miesiąc przed dekoracja w sztuczne nagrobki trupy i czarownice. W każdym sklepie stroje cukierki koszmarne również. Wiec tam dzieci chodza po domach .Młodszy jako ze ma dobiero 5 lat to do tej pory nie chodził bo wiadomo musiał by z którymś z nas ale starszy chodził z kolegami przez parę lat bo mały był jak się tam przeprowadziliśmy i wrosl w ta tradycję. Natomiast to będzie pierwsze hallowen w Polsce i on raczej nie zamierza nigdzie chodzić i myślę że dobrze.

Gość gość
oczywiscie ze obchodze! uwielbiam Halloween w piatek mam impreze z przyjaciolmi , bedziemi pic krwawa Mary i patroszyc dynki :) a w sobote impreze w szkole maja dzieci zawsze kupuje kilogramy cukierkow i czekam na strachy :) jakie to szczescie ze nie mieszkam w kraju smutasow gdzie nawet takie radosne swieto jak odzyskanie niepodleglosci ma atmosfere cmentarna

Gość gość
myślę że to my mamy szczęście że taka padlina nie mieszka w tym kraju .

Gość gość
W różnych miejscach mieszkałam w Polsce w ostatnim czasie i nigdy się nie spotkałam, żeby dzieciaki chodziły po domach za cukierkami

Gość gość
Ja tak ale tylko przez to że jestem ze Stanów i chce żeby moje dzieci obchodziły I polskie i amerykańskie święta :D i w Polsce w cale nie jest tak smutno jak mówicie! Dłuższe macie np. Boże Narodzenie i Wielkanoc. Więcej wolne od pracy... Jedyne minus dla mnie jest to że każde święto (wraz ze wszystkimi świętami) są bardzo rodzinne. I nie w sensie że mąż żona i dzieci ale jeszcze ciotki, wujkow, rodzice, dziadkowie I sąsiad. Ja przyzwyczajona jestem do tego że najbliższa rodzina jest zawsze. Wigilia z rodzinką a pierwszy dzień z babcią i z dziadkiem itd. Ale cóż