Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Bielactwo u dziecka. Badania z krwi.

Polecane posty

Gość gość

Czekamy na wizytę u dermatologa. Oczywiście terminy koszmarnie długie. Czy ktoś wie, jakie badania mogłabym zrobić przed wizytą, aby potwierdzić, lub wykluczyć bielactwo? Dziękuję.

Gość gość
To chyba tylko u dermatologa. Bielactwo jest symetryczne to wiem napewno. Musisz iśc najpierw do lekarza. Byc moze są jakueś badanua potwierdzające tą chorobę. Z tego co wiem leku na to nie ma.

Gość gość
Ja też tak słyszłam, ale nie martw się za bardzo - nie u każdego plamy są bardzo widoczne i szpecąca, a jeśli nawet są duże to dziś jest możliwość ukrywania ich przez makijaż czy też poprzez medycynę estetyczną.

Gość gość
Ile ma dziecko? Jakie ma plamy? U synka (4l) w zeszłym roku lekarz rodzinny sugerował bielactwo, dermatolog nie wykluczył, nie potwierdził, kazał obserwować. Od małego obserwowałam u synka jaśniejsze miejsca, ale w zeszłym roku po wakacjach był bardzo opalony i plamy stały się widoczniejsze, były jasne, niektóre gładkie, inne o zmienionej fakturze, miał też 2 "liszaje" (suche, czerwone). W tym roku, syn był mniej opalony i nie widzę plam. Nie wróciłam nawet do dermatologa

Gość gość
w te wakacje dermatolog stwierdził u mojego syna 8lat biedactwo typu konfetti , przepisał maść którą rano i wieczorem mam smarować u syna zmiany na skórze i obserwować za dwa miesiące do kontroli, żadnych innych badań nie mieliśmy więcej, zmiany skórne zauważyłam przed wakacjami na plecach ma najwięcej i na klatce piersiowej , syn zawsze był ,,biały,, mimo iż jest zdrowy i przebywa bardzo dużo na słońcu nie ochronę syna przed słońcem mimo bielactwa , syn ma geny Skandynawii ja jestem ciemnej karnacji włosy też ciemne więc syn musiał odziedziczyć geny po ojcu , lekarz mówi że jeszcze może być tak że dziecku zniknie ale ja wątpię w to gdyż zmiany czuć pod palcami i czasami powodują one swędzenie skóry , ja ktoś pyta syna o zmiany to sam odpowiada zdecydowanym głosem że ma on bieladztwo :) pozdrawiam