Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy przekarmiam niemowlę, co myślicie?

Polecane posty

Gość gość

7.30 Pierś 9.00. Owoce ok. 100g z łyżką stołową kaszki owsianej Holle. 10.30. Pierś Drzemka. 12.00 Pierś. 13.30 Obiad - warzywa z mięsem ok. 160g, pół żółtka co 3 dzień. 15.30 Pierś 17.00 kaszka kukurydziana Holle (3 łyżki stołowe z łyżką stołową owoców ze słoiczka). 20.00 Pierś Pierś w ciągu nocy 2-3 razy. Oprócz tego chrupki kukurydziane do ręki w niewielkich ilościach. Do picia woda. Źle czy dobrze? Za dużo, za mało? Wiem, że dużo tej piersi, ale jest ona ssana max 2-3min i nie wiem ile córka jest w stanie wyssać w tym czasie, chyba niewiele.

Gość gość
zapomniałam dodać - dziecko ma 9 miesięcy.

Gość gość
Moj syn zaraz ma 8m. 7- 150 ml mm 10- 150 ml kaszki owsianki albo manny 12.30- obiadek, zupa z miesem 250ml 15- 150ml mm 18- 150 ml kaszki albo budyn co jakis czas 20.30-150ml mm. Czasem jakis chrupek, troche gruszki ( innych owocow nie lubi). Noce przesypia odkad skonczyl 2mce i w nocy nie je. Wazy teraz ok. 8500- 8700.

Gość gość
Wiec Twoja chyba za czesto je. I jeszcze w nocy.

Gość gość
Twoje dziecko je 10-11 razy w ciągu doby. Daj mu szansę odpocząć. Piersi dluzej nie chce, bo jest najedxone. Moim zdaniem za często. Mój 6m syn je co 3-4 h, ma jedną przerwę od 20 do 2 w nocy.

Gość gość
10 czy 11 posilkow na dobe i to jeszcze w nocy? To stanowczo za duzo. Za czesto tez. Podawaj moze wieksze porcje i rzadziej. Poza tym posilki stale sa zamiast mleka. Czyli jak obiad to juz nie mleko. Dziecko w tym wieku powinno jesc 5 maks 6 razy.

Gość gość
A ile waży image wzrostu? Jak wygląda na siatce centylowe?

Gość gość
Nie ma co porównywać karmienia piersią i mm, pierś podaje się na żądanie między innymi dlatego, że nie wiadomo ile dziecko wyssie. Nie sądzę żeby dzieciak w ciągu 2 minut wyssał dużo. Najważniejsze pytanie ile dziecko waży? I czy podajesz posiłek kiedy jest głodne, czy po prostu wpychasz na siłę?

Gość gość
Na zadanie to mozna na poczatku karmic. I teraz sa zalecenia ze i mm i kp na zadanie. Autorki dziecko co 1.5 godziny albo je albo ssie puers do tego 2 razy w nocy. To stanowczo za czeste karmienie. 9 mies dziecko je pokarmy stale, to nie noworodek czy malutkie niemowle by tyle razy karmic.

Gość gość
Takie duze niemowle juz nie potrzebyje piersi na zadanie. Za duzo i za czesto karmisz.

Gość gość
Kaszki napewno za dużo, w nocy aż 3razy 9miesięczne niemowlę?powinno normalnie całą noc przespać. Tylko mu coś do buzi wpychasz. Daj mu odpocząć.

Gość gość
9 mcy to nie jest niemowle

Gość gość
Dzięki za rady. Postaram się wydłużyć przerwy między karmieniami, ale co mam robić kiedy dziecko ewidentnie płacze z głodu? Mam nie podać piersi, bo dziecka 9 miesięcznego nie karmi się na żądanie? A może jej się chce pić, bo wody pije mało i spija rzadkie mleko początkowe. Nie wpycham jedzenia na siłę, karmię bo widzę, że jest głodna. W nocy próbuję podawać smoczek, ale nie zaśnie dopóki nie dostanie piersi. Gdyby była faktycznie przejedzona w dzień, to czy budziłaby się w nocy na karmienie? Nie sądzę, żeby każde 9 miesięczne dziecko przesypiało noce, ile jest tu wątków o budzących i jedzących w nocy niemowlakach? Tak, niemowlakach, bo z tego co wiem okres niemowlęcy trwa do 12 miesiąca, więc kim jest według Ciebie 9 miesięczniak gościu z 12.58?

Gość gość
Skoro jestes madrzejsza i przekonana ze dobrze robisz, to po co pytasz? Skoro kazdy wpis swiadczy o przekarmianiu dziecka, to kto ma racje? Umiesz myslec? I tak, karmisz za czesto. Trzeba bylo wczesniej zaczac wydluzac przerwy miedzy karmieniami. Teraz dziecko przyzwyczajone do karmienia co poltorej godziny. To jest zdecydowanie za czesto. Ale rob co chcesz, nie moje dziecko i nie moj problem. Ps moja 7m corka jada co ok 3 godziny maksymalnie 6 razy. W nocy spi. Radzilabym przed spaniem dac dziecku cos bardziej konkretnego.

Gość gość
Podajesz niemowleciu piers z kurczaka co dwie godziny ?

Gość gość
13:42 haha dobre dobre

Gość gość
Nie da się ocenić czy przekarmiasz czy nie jeśli nie podasz wzrostu i wagi dziecka. Bo nie wiadomo ile to dziecko z piersi zjada. Może ssie bardzo mało, a może nic sobie nie wysysa, tylko przez te dwie minuty mamle cycka jak smoczek, żeby się uspokoić.

Gość gość
U nas jest podobnie- tylko mniej kaszki, ale pierś dziecko ma rano, na noc i nieraz w nocy, plus po posiłkach- ale to bardziej na zasadzie popijania, bo wlasnie krótko ssie i za dużo wtedy nie zjada. Sama widzisz jak rośnie i przybiera, jak mocno przybrała odkąd wprowadzasz dietę to trzeba uważać. Ale waga przeciętna jak na ten wiek.

Gość gość
Mam wrażenie, że wypowiadają się głównie matki, które dają dzieciom mm, które nie ukrywajmy wystarcza dziecku na dłużej niż pierś oraz kaszki na mleku typu nestle, bobovita, które są niezłym zapychaczem, bo są z cukrem. Autorka podaje ekologiczną kaszkę, która jest bez cukru i zakładam, że karmiąc piersią pewnie robi ją na wodzie. Ja też tak robiłam i z 3 płaskich łyżek stołowych tej kaszki wcale nie wychodzi dużo. Większość matek karmiących piersią wprowadza kaszki na mm i cieszą się, że dziecko zaczyna przesypiać noce. Dorosły by się zapchał na kilka godzin taką słodką kaszką, a co dopiero dziecko. Podejrzewam, że dziecko autorki w ciągu doby może nie wypijać więcej mleka i spożywać więcej kalorii niż dziecko niejednej tu mądralińskiej. Ja też podawałam lekkostrawne posiłki, dlatego dziecko ssało pierś częściej. Zresztą każde dziecko jest inne. Autorko ile waży Twoje dziecko, bo bez tego nikt Ci rzetelnie nie odpowie czy przekarmiasz?

Gość gość
na tym etapie powinno byc 5 posilkow dziennie wraz z mlekiem, poczytaj sobie na opakowaniu mm ile powinno sie podawac mleka nastepnego, ja uzywam nan optipro 2 i tam pisze ze 3-4 porcje 210 ml mm i 2-3 inne posilki, co daje maksymalnie 7 posilkow na dobe!

Gość gość
Autorka karmi piersią a na opakowaniu jest napisane.

Gość gość
Jak dla mnie to dobrze. Tylko ja nie jestem zwolennikiem kaszek zamiast niej wolałabym podać dziecku piers tak żeby się najadlo a nie 2-3 min ogólnie to dobrze bo zanim podajesz posiłek to sobie possie gdyby nie to mogłoby dziecko szybko się odstawić od mleka w tej formie.