Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak przezyc listopad styczen bez zycia i energii jestem

Polecane posty

Gość gość

To sa dla mnie najgorsze 3 miesiace w roku.Ciagle pada ciemno juz dzis ok 17 sie zrobi.Uwielbiam słonce.Jak w okresie zimowym i czym zastapic brak słonca.Bo sie wykoncze.

Gość gość
Mam identycznie jak ty. W lato czuję, że żyję a jesień i zima to czas wegetacji. Myślę, że lepiej się poczujesz jeśli zadbasz o dom żeby było w nim przytulnie i zainspirujesz się trochę stylem życia hygge

Gość Tomek Ktoś
Mam tak samo: bardzo źle znoszę deficyt światła, a w wymienionych przez Ciebie miesiącach brakuje go najbardziej. Poradzę Tobie- trzymaj się i dotrwaj! Środek zimy tj. przełom stycznia i lutego- nie jest już taki zły :) Zapewne jesteś osobą podobną do mnie, czyli z reakcją na długość dnia i ilość światła słonecznego; być może nie straszna Ci styczniowa lub lutowa mroźna aura, ale ze słońcem i śniegiem. Zaobserwowałem minimalny przypływ energii już na początku stycznia, ale wtedy kiedy dni są pogodne. A tzw. zmęczenie wiosenne nie jest mi znane; właśnie w marcu i kwietniu szybko wydłużający się dzień i zwiększona podaż światła dodaje mi najwięcej energii i sił witalnych. I jeszcze jedna dygresja- czy zdarza Ci się zakochiwać intensywnie i na zabój tylko w wiosennej porze? Jeśli tak, to "witaj w klubie"! :)

Gość gość
Ja też nie lubię tych miesięcy ale w tym roku mam taki plan że wykorzystam te miesiące na powrót do formy po porodzie dziecko ma 5 miesięcy a ja jeszcze 6 kg do wagi z przed ciąży. Zamierzam ćwiczyć codziennie i zdrowo jeść . Tak aby wiosną dobrze się czuć w swoim ciele na spacerach z synkiem.

Gość gość
W tyg. praca.Potem o 15 odbieram dziecko ze szkoły jedziemy do domu , zjemy obiad i córka sie szykuje na zajęcia dodatkowe.Wracamy do domu ok 18.30.Ostatnio córka mamo kiedy pojdziemy na rowery.W tyg. nie ma czasu a w weekendy ciągle pada.Powiedzialam wiosna.Dzis mamy zaplanowane popołudnie idziemy do kina.

Gość gość
Sa lampy do naswietlan przeciw "zimowej depresji". Trzeba jesc wiecej bialka, jakies shake. Ja dekoruje swiatelkami dom juz w listopadzie bo na same swieta jest mi za krotko. ;) Wtedy grudzien to juz przygotowania do swiet a styczen zdejmowanie dekoracji i juz dnia przybywa.

Gość biank4
"Zimowa depresja" albo bardziej profesjonalnie sezonowa choroba afektywna. Wcale nie taka rzadka, a niestety sporo osób to bagatelizuje, bo przecież każdego czasem łapie chandra. I zgodzę się, że fototerapia jest tu dobrym rozwiązaniem. Sama korzystam z lampy Camry, dostępnej na allegro: http://allegro.pl/lampa-antydepresyjna-swiatlo-dzienne-camry-2166-i7020233939.html Koszt wg mnie niewielki, biorąc pod uwagę rezultaty.

Też mam taki problem. Ogólnie źle znosiłam okres jesienny, zmianę czasu. Trudno mi się było przystosować. Ciągle chodziłam zmęczona i niewyspana. Do tego dużo nauki, kolokwia. Zaczęłam jeść więcej owoców i warzyw. Robiłam sobie moje ulubione smoothie. Do tego kupiłam w aptece biovital tonik. Przy regularnym piciu naprawdę czuję poprawę. Mam więcej sił, nie odczuwam już takiego przemęczenia. Oby do wiosny.