Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Nataliia_123

Gruczolakowłókniak, usuwanie

Polecane posty

Witam, mam 19 lat i zdiagnozowano u mnie gruczolakowłókniaka w piersi, jest dość duży więc od pewnego czasu rozważam wycięcie go, jednak wcześniej chciałbym się dowiedzieć od osób które przechodziły taki zabieg jak wygląda wszystko z tym związane czyli ile trwa, czy przy znieczuleniu miejscowym czuć ból podczas zabiegu lub czy cokolwiek czuć, jak długo nosi się szwy i czy potem zostaje duża blizna? lub jakieś zniekształcenie piersi?

Gość gość
Porozmawiaj z lekarzem operujacym. Ja mialam usuwany nowotwor z piersi ale pod pelnym znieczuleniem, tj. narkoza.Pozostala mi niewielka 5 cm blizna w miejscu gdzie pod pacha stanik dotyka piersi. Bylam operowana przez ta "kieszen" Szwy sa zdejmowane w zaleznosci od gojenia rany juz po kilku dniach. Lepiej zostac jak najdluzej w szpitalu ze wzgledu na saczek pod piersia, im wiecej plynu odplynie z piersi, tym mniej komplikacji takich jak cysty z plynem, one dlugo sie wchlaniaja i sa czasem bolesne. Nie czekaj az ten wlokniak bedzie wiekszy, im mniejszy tym beda mniejsze blizny w piersi.

Z tego co wiem to żadnego sączka nie będzie, ma byc to zrobione pod znieczuleniem miejscowym, potem tylko szwy zakladane i w tym samym dniu juz bym wyszla do domu,nic wiecej, bo dopytywalam juz wczesniej ginekologa troche ale chcialam sie dowiedziec jak to dokladniej wyglada, ile sie goi i czy cos czuc przy znieczuleniu miejscowym, bo pod narkozą tego nie bede miala, mam tego guzka tuz za sutkiem i prawdopodobnie cięcie bedzię wzdłuż otoczki zeby blizna byla mniej widoczna, guz ma wymiar ok 2,5 cm, wiec mam nadzieje ze blizna nie bedzie bardzo znaczna, stresuje sie tym zabiegiem i czekam na jakąs odpwoiedz osoby ktora miala robiony zabieg przy znieczuleniu miejscowym

Gość gość
Witaj też miałam usuwanego gruczolakowlokniaka wielkości takiej jak twój w szpitalu spędziłam 5 dni przez to że było dużo ludzi to zabieg miałam wykonany 2 dnia pobytu w szpitalu. Dostałam znieczulenie ale zabieg wykonany był pod narkozą trwał niecałą godzinę. Blizna została niestety bardzo widoczna bo źle się goiło i długo miałam szwy.