Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość melmel

Niedoczynność tarczycy i Hashimoto a ciąża

Polecane posty

Gość melmel

Hej dziewczyny od kilku lat choruje na niedoczynność tarczycy i Haschimoto. Od jakiegoś czasu staramy się o dziecko, niestety nic z tego nie wychodzi. Od 2 miesięcy mam wyniki tsh w normie. Czy miałyście również problemy z zajściem w ciążę? Może macie jakieś porady.

Gość gość
Nie ma czegoś takiego jak Hashimoto, to kolejny wymysł koncernów farmaceutycznych żeby faszerować pigułkami ciemny i zastraszony chorobami naród. Przy niedoczynności tarczycy normalnie zachodzi się w ciążę bez przeciwwskazań. Odstaw chemię i zajdziesz w ciążę.

Gość melmel
Bez tabletek mam bardzo złe wyniki. Jestem wtedy osłabiona, cały czas zmęczona. Odstawiłam je myśląc, że to naprawdę wymysł. Każdy lekarz mówił, że bez wyrównanego hormonami tsh nie ma możliwości zajścia w ciążę. Staraliśmy się o dziecko jednak nic z tego nie wychodziło. Od 2miesiecy mam w normie wyniki. Dlatego chciałam zasięgnąć opini i porad osób borykajacym się z tą samą chorobą. Chcielibyśmy aby wkoncu był ten pozytywny wynik.

Gość gość
jestem w takiej samej sytuacji jak Ty.. lepiej nie odstawiac lekow bo wtedy zwieksza sie ryzyko uszkodzenia plodu. tez od kilku miesiecy staram sie o dziecko jak na razie nie wychodzi

Gość melmel
Moja endokrynolog mówiła, że jeśli byłabym w ciąży trzeba nawet zwiększyć dawkę, ponieważ jest wtedy ryzyko poronienia i są wtedy wizyty co miesiąc aby pilnować wyników. Niestety mimo starań cały czas brak dobrych wieści. Zastanawiałam się czy są może jakieś specjalne diety lub witaminy dla osób starających się o dziecko w przypadku tych chorób.

Gość gość
podobno dieta bezglutenowa pomaga... przy hashimoto czesto pojawiaja sie nietolerancje, ja zamierzam sprobowac

Gość gość
A jakie macie TSH?

Gość gość
i dodatkowo poczytaj o infolicu mi ginekolog polecil... na rasie pije dwie saszetki dziennie i zobaczymy co bedzie

Gość gość
Jak idę do lekarzy to się dziwią że jeszcze żyję w/g ich wyników powinnam być o ile jeszcze nie trupem to na pewno wrakiem człowieka. Ja ci nic nie sugeruję ale jest jeszcze na szczęście medycyna alternatywna do akademickiej. Mam niedoczynność tarczycy, nowoczesne Hashimoto i paręnaście innych "chorób" na które powinnam przyjmować chyba kilkadziesiąt leków. Ominęłam to wszystko jak zarazę, żadnych problemów z ciążami i 3 zdrowych dzieci.

Gość melmel
Ja natomiast słyszałam, że lepiej nie próbować jeśli nie wykryto nietolerancji glutenu bo skutek może być odwrotny i zamiast pozytywnej zmiany możesz dostać nietolerancji glutenu. Sama chciałam tak zrobić ale lekarz stanowczo zabronił.

Gość gość
przy ostatnich badaniach mialam 2,5 i kazal mi obnizyc do 1,5 a Ty

Gość gość
Dziewczyny dieta, dieta, dieta.. A bedzie dobrze. Zycze Wam powodzenia.

Gość gość
jezeli chodzi o diete to bardzo sie staram :) ale nie jestem zwolenniczka odstawienia tabletek

Gość melmel
Ja miałam pod koniec sierpnia TSH 2,11

Gość gość
no widzisz teoretycznie nie ma przeciwwskazan a jak na razie ciazy nie ma .. jak na razie chyba musimy uzbroic sie w cierpliwosc. to bedzie Twoje pierwsze dziecko?

Gość melmel
Tak pierwsze. Ale coraz bardziej martwi mnie to, że czas mija a nadal nic. Wyrównanej wyniki brałam selen, witaminę D3, witaminę C, kwas foliowy. Bo niestety wcześniej nic też nie wychodziło.

Gość gość
a dlugo sie staracie? ginekologicznie nie masz zadnych problemow? ja sie zastanawiam czy u mnie od tej ginekologicznej strony jest wszystko ok.. tez juz kombinje na wszystkie strony robilam badania i na testosteron i na prolaktyne i wiele innych i niby wszystko jest ok a ciazy nie ma

Moja siostra też miała podobny problem. Jednak oprócz zalecanego leczenia stosowala wlasna suplementacje, ktora rzeczywiscie pomagala jej przejsc przez te leczenie i wzmancnialo organizm. Naturalne srodki moga pomóc. Jak cos to kontakt do niej to adriannasmile@o2.pl. Z checią doradzi i ma jakies znizki na te suple.