Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mojej 6 letniej córce rośnie krzywo ząb pomocy

Polecane posty

Gość gość

Córka ma 6l i 3 msc. Wypadła jej dolna jedynka i w tym miejscu rośnie drugi ząbek ale krzywo!! Druga jedynka się rusza ale delikatnie. Widać że ten stały ząbek nie ma miejsca. Jutro dzwonie do stomatolog. Martwię się :(

Gość gość
Tak jak by ten ząbek rósł w bok :( Strasznie się martwię

Gość gość
Założysz jej aparat i tyle. Co tu panikować. Ja mlecznych gornych 3 nie miałam wcale, więc jak mi rosły stałe to nie miały miejsca i rosły jakby nad resztą zębów. Ponosiłam aparat i mam równe zęby.

Gość gość
Idź do ortodonty, im wcześniej zacznie się korekcja tym większe szanse, że potem będzie wszystko ok. A jak olejesz to potem są większe koszta by to wszystko prostować, więcej ingerencji trzeba.

Gość gość
Czemu się martwisz? W najgorszym razie czeka ją aparat. A to nawet modne teraz.

Gość gość
a wiakim wieku isc z dzieckiem do ortodonty?moja corka za 5 miesiacy konczy 9 lat i ma krzywe gorne jedynki.tez bedzie potrzebny aparat.

Gość gość
Moja siostra miała krzywe górne jedynki, ale same się naprostowały i naszły na miejsce jak urosły inne stałe zęby. Ale nie ma co lekcewazyć, lepiej iść do ortodonty.

Gość gość
Bardzo się martwię bo tak jak mówiłam ten ząbek rośnie tak jak by w bok. Jutro nas umowie do naszej stomatolog i mam nadzieje ze nas pokieruje do ortodonty.

Gość gość
Niema po co dzwonic do dentysty. Do ortodonty po ruchomy aparat, gdy ząb już wyjdzie. Jest refundowany do ukończenia przez dziecko 13 r.ż. Nosi się taki nawet i 3 lata, tylko podkręca co 1-2 m-ce.

Gość gość
a roobi sie jeszcze odlew zeba czy tylko teraz stosuja zdjecie. pantomograf czy cos takiego.?

Gość gość
A gdzie najlepiej iść do ortodonty? Polecacie iść na nfz czy zdecydowanie prywatnie? W moim mieście w Lublinie nie mogę znajsc ortodonty na nfz

Gość gość
Ortodonta Ci wszystko powie - żadna z nas nim nie jest. A krzywdy na pewno dziecku nie zrobi, teraz te masy do wycisku nawet są chyba w 10 zapachach. A czekanie na stały aparat i patrzenie jak dziecku wyrastają zęby bez ładu i skłądu jest totalnym idiotyzmem - bo zakładając ruchomy jest się w stanie uniknąć zakładania stałego (który jest wątpliwą przyjemnością - dodatkowo część ortodontów kiepsko kieruje leczeniem potem i chodzi się z odchylonymi/pochylonymi zebami)

Gość gość
gość dziś Na pewno są, to może byc przecież prywatny gabinet co ma umowę z NFZ (za dzieci oni dostają kasę z NFZ, więc raczej takim czymś nie pogardzą). Zresztą, jak u jednego zapytasz o kogoś na nfz to na bank Ci kogoś polecą.

Gość gość
Nie martw się, bardzo często zęby rosną krzywo, a potem się naprostowują same pod naciskiem języka. Broń boże nie daj się namówić na usuwanie zębów, żeby zrobić miejsce - to kompletnie niepotrzebne, bo czas zrobi swoje, a dodatkowo można narobić kłopotu - mojej córce idiotka dentystka za wcześnie wyrwała dwójkę i potem baaaardzo długo nowy ząb nie wyrastał. Do ortodonty się idzie jak się wyrżnie większość zębów stałych, a nie jak rośnie jedynka! Aparat ruchomy spełnia inne funkcje i moim zdaniem jest mega słaby, dzieci nie chcą ich nosić, więc efekty są mizerne. Moja nosiła ruchomy a i tak skończyło się na stałym - który dał efekty.

Gość gość
pierwsza wizyta u ortodonty powinna sie odbyc w okolicach 6 urodzin dziecka. Ortodonta oceni zgryz i powie co dalej. Tak mowila stomatolog corki.

Gość gość
Spokojnie poczekaj, większość zębów rośnie pod kątem a później się same prostuja. Zanim nie wyrosną na dobre nie ma i tak mowy o korekcie.

Gość gość
Wiem co znaczy aparat ruchomy bo sama go miałam jak byłam dzieckiem. To była tragedia... miałam usuwany 1 ząb żeby reszta się mieściła. Ten ból jak te żeby się nastawiały... pamiętam do dziś. I moja córka będzie musiała przechodzić to samo :(

Gość gość 14
jeśli to przeczytałeś, to w ciągu 12h twoi rodzice umrą ! Aby tego uniknąć prześlij to jeszcze do 20 komen. Masz na to 10 minut . Nie wierzysz ? 12 stycznia 2009 r zginęli z niewiadomych powodów Adam i Agnie

Gość gość
Iść do ortodonty, im szybciej tym lepiej, ortodonta sprawdzi czy trzeba aparat czy nie, bo nie we wszystkich przypadkach potrzebny jest aparat. A nawet jeśli będzie potrzebny aparat to ponosi jakiś czas i zęby się naprostują. Mój syn nosi aparat ruchomy od marca tego roku, na początku było tylko przyzwyczajanie do aparatu, potem był podkręcany, teraz ma ustawiony tak jak ma być, jest ciaśniejszy, ale po tych kilku miesiącach widać jak ładnie zęby się już zrobiły, bo miał problem z kilkoma. Więc warto się wybrać do ortodonty na konsultację i się dowiedzieć wszystkiego na miejscu.

Gość gość
00.19 Ile twój synek ma lat? Chodzisz prywatnie czy na nfz ? Od którego roku życia ma aparat? Bardzo dziękuję za odpowiedzi

Gość gość
Mamy taki sam problem. Syn w wieku 6 lat. Pani stomatolog powiedziała że wielu rodziców się tym martwi, ale niepotrzebnie bo wszystko się jeszcze unormuje, więc będzie dobrze :)

Gość gość
Milo wiedzieć że nie tylko my mamy taki problem. Dzwoniłam do naszej stomatolog i nie odbierała. Dzwoniłam tez do ortodonty ale wszystkie odpłatnie nie rozumiem. Na stronie pisało czarno na białym "od lat mamy podpisana umowę z nfz." Albo coś w tym stylu.

Gość gość
Myślałam że dzisiaj nasza stomatolog nas przyjmie ale niestety nie odbierała ani nie Oddzwonila. Pewnie miała wolne. Ona ma pewno polecilaby jakiegoś dobrego ortodonte i na nfz.