Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dajcie jakas rade.. prosze

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny, niektorym moze sie wydac ze to problem z d**y ale dla mnie to istotne. Mam dwie corki 5.5 i 3.5 lata. Dwa razy w tyg na 2-3godz pilnuje ich moja szwagierka, ktora sama ma 4letniego syna i niemowlaka (ale to mniej istotne). Zawsze jak moje dziewczyny tam sa, to trzeba przyznac ze szwagierka wymysla im zabawy- pieka ciasteczka, robia jakies lampiony, mase solna, korale z makaronu itp itd. Trzeba jej przyznac ze jest kreatywna osoba. O ile moja 3latka uwielbia tam chodzic i bawic sie, tak starsza nie bardzo. Ona juz woli swojego tableta, ma tam swoje gry i nimi sie interesuje. No i tu zaczyna sie problem- szwagierka zabrania jej przynosic ze soba tableta. Probowalam z nia rozmawiac, ale ona twierdzi ze tablet bedzie rozwalal im zabawe, rozpraszal mlodsze dzieciaki i absolutnie sie na to nie zgadza. Moja corka sie buntuje, nie chce tam chodzic i konczy sie na tym ze idzie, pol godziny siedzi obrazona, a pozniej sie z nimi jednak bawi. Tylko zeby tam poszla musze ja przekupywac i za kazdym razem cos obiecac. Wiem ze to chore, ale nie mam wyjscia i musze tam zostawiac dzieciaki. Szwagierka pracuje z domu wiec prawie zawsze jest na miejscu, no a teraz jeszcze na macierzynskim. Probowalam rozmawiac z moim bratem, ale on powiedzial ze jest wtedy w pracy, dziecmi glownie zaljmuje sie ona wiec nawet nie chce sie w to mieszac. Podpowiedzcie mi jak to rozwiazac?

Gość zara121
Tak mądra i kreatywna szwagierka to nieoceniony skarb .Masz przeogromne szczęście ,że ją masz a sama musisz popracować nad swoim dzieckiem i zdecydowanie ograniczyć korzystanie z tabletu (nie tableta) .Jeśli nadal będziesz pozwalała córce spędzać czas z tabletem to będą wielkie problemy .Absolutnie odstaw tablet ,bo to nie jest edukacyjne dla dziecka .Boże ,jak ja chciałabym mieć taką szwagierkę i tysiące innych matek też. W czym ty masz problem?Chore jest to,że ty masz z tym problem ,przekupujesz dziecko ,postępujesz nieetycznie ,dajesz już teraz dziecku zły przykład .Sama piszesz,że siedzi pół godziny obrażona a potem jednak się bawi. Odstaw tablet ,,dziecka niczym nie przekupuj ,w końcu to rodzic decyduje co ma robić dziecko,po prostu ubierasz ją i tylko informujesz,że idzie do cioci ,na protesty w ogóle nie należy reagować a szwagierkę powinnaś ozłocić. Sama poszukaj pomocy u psychologa ,bo ewidentnie masz problemy w wychowywaniu dzieci i nie potrafisz docenić tak wspaniałej opiekunki jaką jest szwagierka.Boże ,że jeszcze na tym swiecie są tak wspaniałe osoby jak twoja szwagierka,jestem pod ogromnym wrażeniem

Gość gość
Ja wiem ze z opisu wyglada ze ja jestem ta zla, a szwagierka dobra- staralam opisac sytuacje obiektywnie. Ale!! Gry na tablecie tez sa edukacyjne, nie jakies tam bezsensowne klikanie. Poza tym latwo powiedziec- nie reaguj na protesty... ja sie spiesze do pracy a corka w ryk ze nie idzie nigdzie bez tableta, uciekanie, szarpanina i w koncu wymiekam. Naprawde czasem juz dla swietego spokoju obiecam jej jakas czekolade zeby tylko poszla a ja zebym sie do pracy nie spoznila..

Gość gość
Gry edukacyjne aaaa to spoko!!! hhhhhahha to mimo wszystko tablet! Oby Twoja szwagierka trafiła na ten temat i Ciebie oraz Twoje dzieci olala, bo nie zasługujesz na taką relację! Zazdroszczę szwagierki, ale współczuję głupoty :/

Gość gość
Szwagierka ma rację a ty musisz córkę zdyscyplinować -jeżeli będzie walić fochy zabierz tablet na tydzień -jeżeli to nie pomoże to na miesiąc! Pamiętaj! Posiadanie tabletu przez dziecko to przywilej za dobre zachowanie i nie może poświęcać więcej niż1- 2godz. na gry dziennie! Wywołuje to u dziecka niestabilność emocjonalną(czego masz już przykład)

Gość gość
Jedna rada: KONSEKWENCJA

Gość gość
Do szkoły też zabiera tablet? Powiedz jej że tablet zostaje w domu a jak wróci to może skorzystać. Pozwolisz jej na wszystko teraz i później będzie jeszcze większy problem. Pozatym Ty powinnaś powiedzieć kiedy może tabletem się bawić i to powinno być ograniczone. To jest bardzo szkodliwe dla dzieci.

Gość gość
Szlaban na tablet juz kiedys probowalam zrobic, niestety moj maz ktory zostaje z corkami wieczorem i kladzie je spac (ja pracuje do 22) dawal im swoj telefon wiec szlaban nic nie dal. Wiem ze zaraz powiecie cos o moim zwiazku- sama to powiem- porazka na calej linii, lacza nas tylko dzieci. Tyle razy prosilam meza zebysmy byli konsekwentni, zeby czytal im ksiazeczke przed snem, ale on mowi ok. A pozniej dowiaduje sie od dzieci ze ogladaly bajki na telefonie albo graly w gry.Jesli tylko pojawia sie w domu placz, maz zna jedno rozwiazanie- telefon albo tablet. Dlatego i ja juz czasem wymiekam. Wole dac ten tablet i spokojnie wyjsc do pracy, no ale niestety nie moge...i tak w kolo macieju...

Gość gość
pozwalasz żeby 5,5 letnie dziecko tobą i wszystkimi rządziło? no nie żartuj! dobrze piszą- bądź konsekwentna i nie ustępuj nawet za cenę spóźnienia! masz wybór- albo pokażesz dziecku kto tu rządzi albo przed długie lata będziesz ustępowała i robiła jak ci dzieciak każe.brawa dla szwagierki ,mądra osoba.

Gość gość
Mam dzieci w wieku dzieciaków Twojej szwagierki. Gdyby mi ktoś podrzucał jeszcze dwójkę i stawiał warunki to szybko mógłby zapomnieć o mojej pomocy.

Gość gość
Szwagierka zdecydowanie ma rację. Myślę, że to mądra kobieta, widzi, że Twoje dziecko spędza całe dnie z tabletem (dla 5 - latka nawet i godzina dziennie to za dużo) i chce ją od tego odciągnąć chociaż na te kilka godzin w tygodniu. Zresztą, to co piszesz, jest nielogiczne: chciałabyś, aby mąż nie dawał dzieciom telefonu / tabletu, a sama się złościsz, że dziecko przez 2 - 3h nie będzie mogło pograć u cioci. Prosisz o radę: ogranicz korzystanie z tabletu do weekendu, a na protesty córki nie zwracaj uwagi - to Ty jesteś dorosła i Ty decydujesz. A zamiast tabletu wprowadzaj dziecku więcej kreatywnych zabaw, tak mniej więcej, jak to robi szwagierka. To jest strasznie smutne, że dziecko woli grać w gierki niż robić ciekawe, kreatywne i naprawdę atrakcyjne rzeczy, typu pieczenie, lepienie, itp.

Gość gość
Jak będzie źle się zachowywać to jeszcze bym wzięła jeden dzień z weekendu by nie miała tabletu. Tablet powinien być nagrodą. Tablet też ogranicza myślenie i wyobraźni dzieci więc jak najmniej czadu powinna spedzac z tym. Rozumiem że z mężem nie jest wszystko super ale pogadaj z nim o wychowaniu dzieci bo musicie stworzyć wspólny front.

Gość gość
Moje 6 - letnie dziecko nie ma tabletu ani telefonu. Na komputerze w jakąś grę pogra może poprzez pół godziny raz na miesiąc. I wiesz co? Żyje. W wolnym czasie się bawi, buduje z klocków, rysuje, wycina, lepi, przegląda książeczki i próbuje czytać, tańczy, śpiewa, zajmuje się psem... Ciągle coś sobie wymyśla, kombinuje, jest bardzo kreatywne. Na gry i obsługę komputera jeszcze przyjdzie czas. Po co pięciolatkowi tablet????

Gość gość
masz madrą szwagierkę, zazdroszczę. a jak ci się nie podoba, to zapłać jakiejś niani, która będzie pozwalała na wszystko. Baj de łej - twoje dziecko już jest UZALEŻNIONE od tableta skoro są takie histerie kiedy ma nie mieć kontaktu z tabletem. Nie tłumacz tego grami edukacyjnymi. Nigdy nie zrozumiem po co ludzie pchają dzieciom do rąk tablety. Potem te dzieci idą do szkoły i nożyczek nie potrafią trzymać w ręce, albo długopisu, bo mamusia zamaist pracować nad motoryką ręki, wolała dać tablet, rzekomo edukacyjny. Tylko że od tego też się ślepnie, jeśli używa się tego codziennie od najmłodszych lat.

Gość gość
To prawda, to dziecko jest uzależnione od tabletu! Skoro na samą myśl o tym, że przez 2 - 3 godziny nie będzie mogło z niego korzystać, wpada w histerię. Idź z nią do psychologa, im wcześniej tym lepiej.

Gość gość
gość 12:14 fajnie, że są jeszcze normalni rodzice na tym swiecie! wiara w ludzi mi wraca

Gość gość
kobieto puknij się w głowę jesli widzisz problem w twojej kreatywnej szwagierce. bo problem to jest, ale w tobie. A dzieki tobie juz w dziecku, które histeryzuje bez tableta. fundujesz jej smutne dzieciństwo i buzią wlepioną w tablet

Gość zara121
" ja sie spiesze do pracy a corka w ryk ze nie idzie nigdzie bez tableta (mówi się bez tabletu), uciekanie, szarpanina i w koncu wymiekam. "to tobą rządzi małe dziecko .Wszyscy mają rackę a ty jeszcze z bratem chciałaś rozmawiać żeby co ,"wyprostował do pionu" swoją zonę? Kobieto ,ktoś robi ci dużo dobrej roboty a ty jeszcze masz zakusy aby to zniszczyć .Dla swojego świętego spokoju ulegasz dziecku,ryczy ,niech ryczy,powiedz,to wobec tego masz szlaban na tablet np.3 dni,nie pomaga,to na tydzień a najlepiej ogranicz do 1 godziny tygodniowo w weekendy i tylko jako nagroda za dobre zachowanie. Z mężem porozmawiaj bez obecności córek ,powiedz ,że wy nieważne jak jest między wami,ale wobec dzieci musicie trzymać jeden wspólny front i poproś aby nie dawał im telefonu do łóżka.Potem wspólnie powiedzcie dzieciom jakie teraz będą panowały u was z zasady i oboje ściśle ich przestrzegajcie.