Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Podatek od spadku to dno i zlodziejstwo!

Polecane posty

Gość gość

Dlaczego mam placic podatek? Umarla mi babcia, zapisala mi mieszkanie, wszystkie oszczędności wydalam na pogrzeb, pochowek, uroczystości... Okazalp sie, ze musze zaplacic duzy podatek, no i co teraz? Chyba przyjme tp mieszkanie i sprzedam, zaplace podatek i kupie jakąś klitke, ale znowu za notariusza zaplace tyle, ze zostane z niczym

Gość gość
Wydaje mi się że najbliższa rodzina nie płaci podatku od spadku, uważam że mam racje ale sprawdz to dla pewności

Gość gość
bo żyjesz w socjalistycznym złodziejskim państwie, polska już dawno nie jest polską tylko państwem teoretycznym, a tak serio- rżną nas jak mogą, ludzie nie reagują, coraz bardziej drakońskie ustawy, zmuszanie rodziców do szczepienia toksyczny mi nieprzebadanumi szczepionkami, ciągle nowe podatki, rżną z kasy bogatych i biednych, pozwalamy na to i jest coraz gorzej - ogłupiają nas pierdołami typu 500 plus żebyśmy nie widzieli prawdziwego złodziejstwa, nie ma znaczenia czy sld, pis, po, wszyscy kradną, to jedna klika

Gość gość
Jak odbierzesz spadek pół roku po śmierci to nic nie płacisz. Gapa jesteś i tyle.

Gość gość
ciesz sie ze ci zapisała mieszkanie, ja musze płacić raty kredytu hipotecznego. To jest dopiero złodziejstwo

Gość gość
Do 19.40 -masz rację!!!

Gość gość
Nic nie płacisz, jeśli to spadek po babci Zwolnienia dla najbliższej rodziny Przy nabyciu rzeczy lub praw majątkowych w drodze spadku przez małżonka, zstępnych (dzieci, wnuków, prawnuków), wstępnych (rodziców, dziadków), pasierba, rodzeństwo, ojczyma i macochę, nabywca może skorzystać z całkowitego zwolnienia od podatku od spadków i darowizn (zwolnienie nie dotyczy spadków, gdy zgon spadkodawcy nastąpił przed dniem 1 stycznia 2007 r.). Warunkiem, który trzeba spełnić, aby skorzystać ze zwolnienia od podatku jest zgłoszenie (na formularzu SD-Z2) nabytych w drodze spadku składników majątkowych właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy od dnia uprawomocnienia się postanowienia sądu stwierdzającego nabycie spadku albo zarejestrowania aktu poświadczenia dziedziczenia przez notariusza. W celu skorzystania ze zwolnienia od podatku każdy z nabywców składa odrębne zgłoszenie.

Gość gość
19:41 no tak, raty kredytu to juz w ogole zdzierstwo i jak tu miec wlasne mieszkanie? Albo kredyt albo dostaniesz spadek i kupe kasy na podatek. Ja nie wiem, mi nikt nie mowil czy mam placic czy nie. Tylko mój ojciec mnie straszyl, ze jak nie zapłacę podatku to pojde do wiezienia i on mnie nie wyciagnie

Gość gość
O dzieki, juz mi to wyjaśniliscie, dziekuje, bo na tych stronach z poradami prawniczymi to tak piszą, że prosty człowiek nie zrozumie

Gość gość
Wypelniasz dodatkowy druczek w us i nie placisz podatku- proste

Gość gość
Dobrze, ze jestescie tacy mądrzy co ja bym bez was zrobila. Na adwokata podatkowego mnie nie stac a z kolei notariusze czasem oszukuja nie ufam im, a wy mi dobrze radzicie. Nie minelo jeszcze pol roku, więc sie zalapie ns ulgę