Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Rozstanie rodzicow jak poinformować dziecko

Polecane posty

Gość gość

Postanowiliśmy z mężem, ze przez pewien czas nie będziemy ze sobą mieszkać i zrobimy sobie przerwę w związku. Mamy małe dziecko. Jak je poinformować w taki sposób, żeby jak najmniej je skrzywdzić. Ono już przeczuwa, ze coś się szykuje, ale nie zostało „oficjalnie” poinformowane. Czy ktoś ma doświadczenia w tej sprawie? Pomysły?

Gość gość
słabe prowo. male dziecko to dla mnie do 15 roku zycia ;)

Gość gość
dlaczego prowo? osobiście znam ze swojego otoczenia taką sytuację, również z małym dzieckiem. autorko. mimo wszystko powiedz ile dziecko ma lat?

Gość gość
No właśnie, bo od tego głównie zależy typ konwersacji :-) Jest wiele poradników dla rozwodzących się rodziców, zwykle radzą powiedzieć wspólnie i szczerze.

Gość gość
Male tzn 2lata, 5, 8, 10? dla kazdego male ma inne znaczenia

Gość gość
I powiem tylko co bys nie zrobila to i tak krzywdzicie dziecko i ono to przyzyje. moi rodzice rozwiedli sie kiedy mialam 24lata a i tak to przyzylam i dalej zaluhe ze tak sie wszystko potoczylo ze nasza rodzina sie rozpadla. przymyslcie to jesli nie ma powaznego powodu to moze spobujcien sie jakos porozumiec. Rozstanie rodzicow dla malego dziecka to koniec swiata

Gość gość
Zalezy ile lat ma dziecko. Moze porozmawiaj z psychologiem jak to przekazać bo to gruba sprawa.

Gość gość
Dziecko ma 4 lata. Próbujemy to małżeństwo jakoś sklecić, ale jest bardzo trudno.

Gość gość
Czy któraś z mam ma takie doświadczenie? Jak dziecko przyjęło taka zmianę? Co zrobić, żeby mu pomoc?

Gość gość
Moje dziecko ma 7 miesięcy i zastanawiam się czy nie odejść od męża póki mała jeszcze nie rozumie za dużo

Gość gość
4 latek to maluszek. Dla niego rodzice sa wszystkim, sa bohaterami, wszechmocni. Moga wszystko załatwić, zrobić. Kiedy sie okaże że nie mogą sie dogadać ze soba.. Dziecko straci zaufanie do Was i w Wasze zdolności. Jezeli jeszcze tata dużo pracuje i go często nie ma to tym bardziej poczuje, ze go zostawił. Dzieci w tym wieku to "egoisci", ale nie w złym znaczeniu. Po prostu dla nich wszystko kręci sie wokół nich, wszystko jest "ich winą". Bedzie mu ciężko i nie ma co sie oszukiwać, ze pójdzie jak z płatka. Oby Wasze rozstanie nie wyglądało tak, ze po prostu tata się wyprowadza i Was zostawia, a potem odwiedza raz w miesiącu..

Gość gość
Mam nadzieje, ze tak nie będzie, ze się wyprowadzimy i tyle go widzieli. Ale tez boje się takiego scenariusza. To właśnie on zadecydował o rozstaniu/nie mieszkaniu razem, mimo ze wcześniej, gdy rozważałam taka opcje, to strasznie oponował. On dużo pracuje, głównie dlatego, ze tak chce. Dużo wyjeżdża.