Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

BARTOSZ vs BARTŁOMIEJ a zdrobnienie

Polecane posty

Gość gość

do małego Bartłomieja czesto mówi sie Bartek. Dlaczego rodzice Bartosza tak sie rzucają jak do ich dziecka powie sie Bartek???imiona są podobne wiec w czym problem...Jakos mowienie do 2 latka BARTOSZU mnie smieszy. ...

Gość gość
Moja kuzynka ma Bartosza mówi na niego Bartek albo Bartuś zresztą wszyscy tak mówimy nikt nie ma pretensji.

Gość gość
Bartuś, Bartek dla obu imion

Gość gość
a ja znam i Bartosza i Bartlomieja i obu wolano Bartek :-)

Gość gość
ja podobnie jak gosc z 9.54- znam chlopcow Bartkow, jeden Bartosz drugi Bartlomiej

Gość gość
Warto poznać etymologię imion Bartosz i Bartłomiej. To jedno i to samo imię kiedyś było. Bartosz był skrótem od Bartłomieja. Obecnie imiona funkcjonują osobno. Dla obu zdrobnieniem jest Bartek, Bartuś itd.

Gość gość
ufffff czyli ja jestem normalna. 2 razy sie spotkalam z sytuacja ze do Bartosza powiedzialam Bartek i matki prawie mnie zjadły, z nacikiem akcentujac ze jej Bartosz to BARTOSZ! a nie jakis Bartek...zdębiałam.... nawet moja dobra znajoma i jej powalony mąż zwrocili mi uwage ze do ich nowonarodzonego dziecka powiedzialam BARTUŚ..ten pajac do mnie wyskoczył, że to jest BAR-TOSZ!!!! A moja 2 kolezanka ma Bartosza i mowi Bartek, Bartuś, Bartoszek i nie robi problemu. dzięki !

Gość gość
Do niedawna było to jedno imię. Kilka lat temu zliberalizowano przepisy i można nazwać dziecko np. "Jaś" a nie "Jan" Wymyślanie.

Gość gość
Dziwni ludzie. Ja mialam kolezanke w pracy do której trzeba było mówić Magdalena jak ktos powiedział Magda to się burzyła.

Gość gość
Magdalena...buahahahah idiotka z niej! :P

Gość gość
Bartek jest zdrobnieniem obu tych imion tylko niektórzy rodzice nie chcą by zwracano się zdrobnieniem bo być może podoba im się tylko Bartosz, tak samo może być z innymi imionami jak Jakub czy Tomasz, znam też Joannę, która jest tylko i wyłącznie nazywana Joanną a nie Asią

Gość gość
to samo z Michaliną, niby zdrobnienie Michasia ale ona była "tylko Michaliną"

Gość gość
ale co innego w doroslym zyciu a co innego jak slysze kiedys w piaskownicy jak maDka gada do dziecka (ok 1,5 roku) "Janie nie wolno zabierac tej zabawki ona nie jest twoja" ...a druga sie odzywa:"Stanislaw podzielisz sie prawda?" hahahaha Stanislaw lat ok 3... :P :P

Gość gość
Mój syn ma na imię Bartosz. Ma 5 lat mówimy na niego Bartek Bartuś lub 2 letnia siostra wola na niego Bajuś