Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

moja corka chce isc na SOCJOLOGIE... dobry pomysl?

Polecane posty

Gość gość

W tym roku corka zdaje mature i chce isc na socjologie. Tylko co po tym robic?

Gość gość
Oj ja bym odradzala chociaz wiesz, to jej zycie.

Gość gość
Tylko nie to. Malo konkretny kierunek. Dla mnie jeden worek z pedagogika i innymi kierunkami humanistycznymi. A z czego bedzie zdawac mature ?

Gość gość
Dziwne,bo ja znam az trzy osoby po socjologii i wszystkie maja super stanowiska w korpo i zarobki minimum 10tysi miesiecznie a jedna jest wykladowca na uniwerku.

Gość gość
17:52- zgadzam sie ale tak bylo jak ktos kiedys konczyl studia. U mnie sa osoby nawet po technologii zywienia a pracuje w korpo. Teraz jest wiekszy wyscig szczurow, duzo ludzi konczy studia i bardzo sie liczy jakie studia sie konczy. Owszem sa ludzie ktorzy maja szczescie ( to tez kwestia charakteru, zdolnosci interpersonalnych , umiejetnosc "sprzedania" sie na rozmowie kwalifikacyjnej etc) i pracuja tak jak napisalam po technologii w korpo ale nie wszyscy takie szczescie/ umiejetnosci maja i liczy sie wtedy jakis " konktetny" kierunek. On bardziej gwarantuje jakas sensowna prace w przyszlosci.

Gość gość
pewnie, że dobry pomysł. Tanim kosztem literek do nazwiska się dorobi, bo to naprawdę luzackie studia, z dużymi możliwościami studenckiego życia. A później, jak już trafi na kasę do Biedronki, nikt o specjalność pytał jej się nie będzie. Jest jeszcze inna opcja, wujek załatwi jej pracę i wtedy też nie ważne czy jest po socjologii, czy kulturoznawstwie.

Gość gość
Jak ma się dobre plecy to nawet po socjologii będzie praca. A jak nie ma się pleców to nawet po polibudzie będzie się bezrobotnym.

Gość gość
18:25- ale ile osob ma takie plecy ? Trzeba liczyc na siebie i zadbac o swoje wykształcenie.

Gość gość
Tu autorka. Corka chce zdawac na maturze historie i geografie. Man wrazenie ze ona nie ma pomyslu na siebie. A jest tu ktos po tym kierunku studiow? Moze powue jak to wyglada z praca juz po studiach?

Gość gość
no właśnie zapytaj ją co ona chce robić po tych studiach do jakiej pracy pójść? Może ma plan a może zda sobie sprawę że po tych studiach nie będzie miała co robić

Gość gość
A jak corka stoi z matematyką i jez obcymi ?jest szansa zeby zdawala wersje rozszerzona ?

Gość gość
Angielski chce rozszerzony, ale matematyke nie. Ale co to ma do,rzeczy,,pytanie bylo czy warto isc na te studia, a nie o mature

Gość gość
Pewna praca i za dobre pieniądze to jedynie medycyna

Gość gość
No matura jest wazna bo kiedyś zdawalo sie oddzielnie mature a oddzielnie na studia. Teraz jest wszystko razem wiec przedmioty wybrane na maturze z gory okreslaja na jaki kierunek wogole mozesz startowac. Kupcie moze jakis informator ( kiedys byly, teraz to pewnie w necie jest)- wykaz uczelni w calej PL i jakich przedmiotow wymagaja i popatrzcie gdzie wogole moze isc na studia z takimi przedmiotami jakie sobie wybrala.

Gość gość
Dziekuje, ale nie potrzebuje informatorow, tylko informacji co do kierunku studiow. Studiowal ktos?

Gość gość
Socjologia ma złą sławę, ale jak ze wszystki stereotypami bywa - mało w tym prawdy. Dzisiaj mało kto pracuje w zawodzie wyuczonym przez cały okres aktywności zawodowej i tzw. umiejętności miękkie mają o wiele większe znaczenie niż kierunek ukończonych studiów o których - uwierz mi - nikt nawet nie będzie pamiętał z 10 czy 15 lat po ich ukończeniu. Pytasz co można po tym robić? - W zasadzie to zależy od córki jaki ma pomysł na siebie. Jeśli takiego pomysłu nie ma i studia przebimba - to mu niestety nawet informatyka nie pomoże.

Gość gość
Niech pójdzie, najwyżej zmieni. Nie dziwię się młodej dziewczynie, że jeszcze nie ma na siebie pomysłu. Może coś jeszcze jej się nasunie. Tylko niech zacznie od myślenia "co chcę w życiu robić ", a nie "co chcę studiować".

Gość gość
Jeśli naprawdę tego chce to niech idzie na socjologię. Może po tym pracować na uczelni, w dużych firmach w HR, być doradcą wizerunkowym, pisać książki lub robić wiele innych rzeczy niezwiązanych z kierunkiem studiów. Ja chciałam iść na psychologię lub historię sztuki ale rodzice namówili mnie na prawo. Skończyłam je ale studiów nie lubiłam i nie poszłam na aplikację tylko pracuję w innej branży. Może gdyby nie rodzice i ich namowy byłabym teraz spełniona zawodowo?