Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kamilciaaaaaa

Jakie warzywo najbardziej lubicie i co z niego robicie?

Polecane posty

Gość Kamilciaaaaaa

ja uwielbiam kalafior, narazie jest dosyć drogi ale jak przychodzi sezon to prawie codziennie robię sobie gotowany, a potem obtaczam w jajku i bułce tartej i smażę cos pysznego a wy co robicie najczęściej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Vishnja
Ja uwielbiam bakłażan. Kroje go w plasterki grubości 5 mm, solę i jak wypuszczą trochę soku, obtaczam w mące i smażę na złoty kolor. Podaję ze smietaną z rozdrobnionym czosnkiem. PYCHA!!! Kalafior też świetna sprawa i brukselka - mniammm.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja lubię cukinię
kroje w plasterki posypuje różnymi ziołami i przyprawami i piekę w piekarniku super sprawa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja bardzo lubię brokuły, gotowane, w lasagne, lub jako \"zupa krem\" :) bakłażan też jest super, ja albo smażę go w cieście naleśnikowym, albo zapiekam z innymi warzywami z mozzarellą, mmmm :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość LM
Ja najbardziej lubię świeżutkie zielone ogórki. Są wspaniałym składnikiem surówek i sałatek, świetne na kanapki... Poza tym cudowne (zwłaszcza w lecie) jest tzatziki- w necie full przepisów, więc nie będę podawać :) I taka prościutka potrawka: gęsty jogurt naturalny, sól, pieprz, ogórek, zimne białe mięso z kurczaka (gotowanego lub pieczonego), ewentualnie świeży szczypiorek lub przyprawy albo zioła- wg uznania. Pyszne np. z pieczonymi ziemniakami albo chlebem pełnoziarnistym :) mniam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja najbardziej lubię
OGÓRKA, ALE GO NIE KROJĘ , BO WTEDY STRACIŁBY SWĄ MOC !! :P :P :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kapusta pekińska to jest to
dodajesz do nie byle co i masz pycha sałatkę brukselka też jest suuuuper

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ogór
ogórka! :D wiecie co z nim robię,he he he :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Brokuły uwielbiam
obgotowuję a następnie w naczynie żaroodporne wykładam polewam sosem śmietanowym ścieram żółty ser i przyprawy i zapiekam ,aż roztopi się ser ....pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Do Limonki
możesz powiedzieć jak sie robi bakłażana z warzywami i mozarelą?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hhhhhaaaaahhhhaaaaahhhhaahhhaa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Marchew
uwielbiam marchew, jem prawie codziennie, tarkowaną i z łyżką majonezu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jest to przepis, który gdzieś kiedyś wyszperałam ;) bakłażan, 2 dojrzałe pomidory, mozzarella w zalewie (Santa Lucia), cebula, ząbek czosnku, oliwa z oliwek, oregano suszone, świeża bazylia i oregano, sól pomidory obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki, cebulę również pokroić i zeszklić na oliwie razem z pokrojonymi ząbkami czosnku. Dodać pokrojone pomidory i tak dusić kilka minut. Posypać solą i oregano. Bakłażany pokroić w grube plastry i przysmażyć na oliwie z obu stron, by się zarumieniły i lekko zmiękły. Bakłażany włożyć do naczynia żaroodpornego, na nich pokrojone plastry mozzarelli, warzywa (pomidory+cebula+czosnek) i ponownie na wierzch mozzarella, włożyć do gorącego piekarnika na kilka minut, żeby ser się roztopił. Posypać oregano i bazylią. :) można też zamiast kroić bakłażana w talary, ponacinać go nie przecinając do końca, wtedy powstają takie \"kieszonki\", w które możemy włożyć pomidory, paprykę, cebulę, i to wszystko posypać żółtym serem, bądź tą mozzarellą z zalewy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pomidory pod każdą postacią i w każdej ilości. Fasolka szparagowa, oczywiście z bułką tartą. (zna ktoś inny sposób?) Kalafior, też z bułką tartą. I grzyby lubię strasznie, ale to juz nie warzywa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość POMIDORYYYYYYYYYY

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fasolka szparagowa
z masełkiem i bułką tartą 8 cud świata

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Magdakenazet --> dodaj do fasolki trochę masła, posiekaną natkę pietruszki i posiekany czosnek :) mniaammmmm

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
LIMONKA moglabys podac przepis na lasagen z brokulami? bardzo bardzo prosze :D Ja lubie wiele warzyw ale ostatnio przyprdl mi do gustu pewien sposob przyrzadzania fasolki: Fasole gotowac az bedzie prawie miekka. Odsaczyc w rondelku. Stopic maselko na dosc duzej patelni, dodac przecisniety przez praske czosnek (na 1kg fasolki 2male zabki), posypac spora szczypta czabru. Dodac fasole i delikatnie mieszajac podgrzewac jakies 3minutki (byleby nie zaczela sie smazyc) Zdjac z ognia i posypac startym zoltym serkiem. Dla mnie rewelacja! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
LIMONKA moglabys podac przepis na lasagen z brokulami? bardzo bardzo prosze :D Ja lubie wiele warzyw ale ostatnio przyprdl mi do gustu pewien sposob przyrzadzania fasolki: Fasole gotowac az bedzie prawie miekka. Odsaczyc w rondelku. Stopic maselko na dosc duzej patelni, dodac przecisniety przez praske czosnek (na 1kg fasolki 2male zabki), posypac spora szczypta czabru. Dodac fasole i delikatnie mieszajac podgrzewac jakies 3minutki (byleby nie zaczela sie smazyc) Zdjac z ognia i posypac startym zoltym serkiem. Dla mnie rewelacja! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzidzia -> dla mnie lasagne jest jednym z łatwiejszych przepisów ;) kiedyś wydawało mi się, że jest poza moim \"zasięgiem\" :D ale teraz jest już spoko ;) napiszę tak w skrócie: dusisz mięso mielone, gotujesz brokuły, płaty makaronu, możesz sparzyć pomidory lub wykorzystać takie z puszki, do tego potrzebne jest jeszcze sos pomidorowy, sos beszamelowy, mozzarella, ser biały (dla mnie najlepsza jest Ostrowia jogutrowa), bazylia, gałka muszkatołowa, przyprawy wykładasz naczynie żaroodporne ugotowanymi płatami makaronu Lasagne, na to trochę sosu pomidorowego, warstwa mięsa+pomidory, znowu makaron, kolejne warstwa ugotowanych brokuł, na to serek kremowy z gałką muszkatołową i pieprzem, znowu makaron, i posypać żółytym serem (ja ścieram mozzarellę) :) oczywiście warstw mięsnych może być więcej niż jedna, to już dobiera się indywidualnie, co kto lubi :) jak będziesz miała jakieś pytanko, to postaram się odpowiedzieć :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nastka_21
polecam lazanie ze szpinakiem ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lollitte
Kocham,kocham wszystkie warzywa-poza brukselka ;) I co ciekawe nie przepadam za owocami.. Np.gotowane brokuly polane zwyklym sosem czosnkowym lub opcjonalnie z dodatkiem rowniez pokrojonych pomidorow i pokruszonego sera feta...pychota :) Pieczone pokrojone w paski zwykle ziemniaki,marchewki,pietruszki-polane odrobina oliwy i maselka,posypane ziolami,pieczone na blasze-po upieczeniu sa slodkie..to takie frytki light-rowniez mozna podac z sosem czosnkowyb lub koperkowym Pomidory z bazylia,mozarella i kropla oliwy-ale to kazdy zna ;) Faszerowane pieczarki-papryka,pomidorem,pietruszka i serem zoltym lub feta czy mozarella Cebula pokrojona w ladne krazki,posolona i smazona w panierce (jajko,maka ) dla mnie pycha..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
karczochy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Brukselka po prostu cudo. Ale lubię wszystkie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×