Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość mandy

Pytanie o karmienie piersia

Polecane posty

Gość gość mandy

Czy karmiac piersia przestrzegacie jakiejs diety, unikacie jedzenia czegos? Podobno teraz mozna jesc wszystko. Jednak niektore osoby zwlaszcza z pokolenia wyzej przestrzegaja ze nie mozna jesc surowych owocow i warzyw, kapusty, fasoli, smazonego itp. Jak Wy zapatrujecie sie na to?

Gość gość
Jedz wszystko. Nie ma żadnej magicznej rurki z zoladka do cyckow. Poczytaj na ten temat. Nie sluchaj babek tylko najnowszych badan. Jedyne co to obserwuj dziecko po typowych alergenach gdyż przenikają one do krwi. A to co przenika do krwi, przenika do mleka jak alkohol. Ale z zoladka pokarm się nie bierze w piersiach.

Gość gość
Jak wróciłam ze szpitala, to pierwsze co zjadłam, to ostra pizza pepperoni z jalapeño. Jem ostre potrawy, tajskie i hinduskie, konkretnie przyprawione. Zawsze lubiłam ostre jadłam przez całą ciążę. Tyle ode mnie. Jedz normalnie, dopiero gdy zobaczysz u dziecka negatywną reakcję, to należy szukać alergenu. Dieta eliminacyjna na wszelki wypadek - nie ma sensu. Poczytaj Hafiję.

Gość gość
Jak już dziewczyny pisały, jedz wszystko i obserwuj. Pamiętaj też że u malucha kolki niekoniecznie są wynikiem diety mamy. Więc jeżeli coś zjesz, a Twój maluch urzadzi Ci wieczorną sesję ryku to jeszcze nie znaczy że na 100% że zaszkodziło mu to co zjadłaś.

Gość gość
Dokładnie, ewentualnie do krwi, a więc i do mleka, przenikają alergeny, no i delikatnie zmienia się jego smak, np. po czosnku, co nie znaczy że dziecko tego nie polubi. Jeżeli po porodzie zalecana jest lekkostrawna dieta, to raczej ze względu na mamę, na początku jelita są trochę bardziej leniwe, bywają problemy z wypróżnieniem, i dlatego jest np. kompot z jabłek zalecany. Dostawałam teraz ulotkę dla mamy karmiącej, w szpitalu, i były tam jadłospisy typu owsianka z truskawkami, ryba z fasolką, spaghetti z sosem pomidorowym z czosnkiem i cebulą itd. Położna lubiła też robić pogadanki zwłaszcza przy mamach i teściowych, żeby nie dać sobie wcisnąć że dziecko płacze bo mama zjadła kapustę, albo że ma kolki bo mama zjadła smażonego kotleta.

Gość gość
Mi Położna probowala wmowic że dziecko placze bo ja zjadłam pomodora! Kazała mi jeść chleb z maslem i pic wode przygotowana. A wiecie ja młoda, nie znam się, nie chce dziecku zaszkodzić więc się jej posluchalam.... Do czasu aż po miesiącu zemdlalam w sklepie... Trafiłam wtedy na doradce laktacyjnego któba mi wyjaśniła skąd się bierze pokarm. I że mam jeść zdrowo. była wkurzona na tę Położną

Gość gość
Sory za literówki

Gość gość
Nie ma specjalnej diety dopóki Twoje dziecko nie jest alergikiem.

moja siostra jadła tylko ryz gotowany na wodzie i gotowanego kurczaka wszystko bio...a jej corcia ma alergie ....ja po powrocie ze szpitala na obiad zrobiłam klopsy smażone z cebulka i por w śmietanie i nic mojemu maluszkowi nie było....ale moja szwagierka i teściowa jak to zobaczyły omal nie zeszły na zawał:-) musisz po prostu obserwować dziecko....nie jadłam cytrusów

Gość gość
A czemu nie jadlas cytrusow? Twoje dziecko miało stwierdzona alergie? Bo w innym wypadku nie trzeba z nich rezygnować.

Gość gość
Ja też nie jadłam cytrusów ale tylko dlatego, że mojego małego wysypywało za każdym razem jak zjadłam.

Gość gość
No to pewnie miał alergie na to. Ja się objadałam pomarańczami i było spoko

Gość gość
Pewnie tak, bo jak odstawiłam to już się nie powtórzyło, a poza cytrusami jadłam wszystko.

Gość gość
No i prawidłowo. Trzeba się dobrze odżywiać przy karmieniu piersia, a nie jakieś tam restrykcyjne diety jak to moja babcia uważa :o wkurzalo mnie zawsze to że jak córka tylko zaplakala to babka : "co ty dzisiaj jadlas?" przy którymś z kolei takim pyraniu powiedziałam : "g****o". A tak to odpowiadałam że bigos :) małp jej do zawału nie doprowadziłam. Już myślałam że każe mi po tym bogosie robić płukanie zoladka albo zakończyć kp.

Gość asienka456
Jem wszysto nie trzymam diety, bo nie od dziś wiadomo ze to nieprawda że kolki są z tego co je mama. Na wypadek kolek warto mieć w apteczce krople esputicon. Bardzo dobre i tanie.

Gość gość
Wyperidalaj ściero z tym spamem!!! :O Wyperidalaj ściero z tym spamem!!! :OWyperidalaj ściero z tym spamem!!! :OWyperidalaj ściero z tym spamem!!! :OWyperidalaj ściero z tym spamem!!! :OWyperidalaj ściero z tym spamem!!! :OWyperidalaj ściero z tym spamem!!! :OWyperidalaj ściero z tym spamem!!! :OWyperidalaj ściero z tym spamem!!! :OWyperidalaj ściero z tym spamem!!! :OWyperidalaj ściero z tym spamem!!! :OWyperidalaj ściero z tym spamem!!! :OWyperidalaj ściero z tym spamem!!! :OWyperidalaj ściero z tym spamem!!! :OWyperidalaj ściero z tym spamem!!! :OWyperidalaj ściero z tym spamem!!! :OWyperidalaj ściero z tym spamem!!! :OWyperidalaj ściero z tym spamem!!! :OWyperidalaj ściero z tym spamem!!! :OWyperidalaj ściero z tym spamem!!! :OWyperidalaj ściero z tym spamem!!! :OWyperidalaj ściero z tym spamem!!! :OWyperidalaj ściero z tym spamem!!! :OWyperidalaj ściero z tym spamem!!! :OWyperidalaj ściero z tym spamem!!! :OWyperidalaj ściero z tym spamem!!! :OWyperidalaj ściero z tym spamem!!! :OWyperidalaj ściero z tym spamem!!! :OWyperidalaj ściero z tym spamem!!! :OWyperidalaj ściero z tym spamem!!! :OWyperidalaj ściero z tym spamem!!! :OWyperidalaj ściero z tym spamem!!! :OWyperidalaj ściero z tym spamem!!! :OWyperidalaj ściero z tym spamem!!! :OWyperidalaj ściero z tym spamem!!! :O