Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie wytrzymam swaci namawiają mojego syna aby przeszedł na ich nazwisko.

Polecane posty

Gość gość

Mają dużą firmę, w której pracuje mój syn. Ostatnio zaprosili ich na obiad żeby zaproponować swoj plan. Według nich to będzie łatwiejsze itp. Kto to widział żeby mezczyzna przechodził na nazwisko koniety ??

Gość gość
A co to za roznica... Ich nazwisko jest wazniejsze niz twoje.

Gość gość
Jak ważniejsze? Taką różnica że to ich córka powinna przejść na nasze nazwisko.

Gość gość
A czemu kobieta ma zawsze zmieniac nazwisko? Bo tradycja? Kiedys kobieta zmieniajac nazwisko przechodzila z urzymania ojca na meza. Wspolczesnie nie ma to zastosowania.

Gość gość
A dlaczego powinna? Podaj argument poza "bo to tradycja".

Gość gość
Nie znan mężczyzny który przeszedł by na inne nazwisko.

Gość gość
Jak to będzie wyglądało? Jakie to ma zastosowanie w jego przypadku? Żadne. Nazwisko mamy ładne, długie, a przyszłej surowej krótkie trudne.

Gość gość
Zrobi jak będzie uważał. Nie Twoja sprawa i nic Ci do tego.

Gość gość
To twoj syn bardziej wchodzi do ich rodziny, niz ich corka do twojej. Syn pracuje u tescia.

Gość gość
I co z tego ze pracuje u teścia i teściowej? Pracował tam zanim poznał swoją narzeczoną.

Gość gość
No popatrz ja mam ladne nazwisko a narzeczony nie i jego matka tez naciska bym zmienila na jego bo "kto to widzial". Glupie baby.

Gość gość
To z tego, ze Ty nie masz nic do gadania.

Gość gość
Moj kolega przyjal po slubie nazwisko zony, ja np. nie zmienialam nazwiska, zostalam przy swoim "panienskim".

Gość gość
Boze 21 wiek a kobiety jak zwykle musza sie podparzsdkowywac facetom. Moga miec nawet rozne nazwiska albo podwojne. Naciskanie na mlodych nie jest dobre w zadnym przypadku ale wymaganie z gory ze kobieta musi zmienic swoje nazwisko jest glupie.

Gość gość
Ja mam swoje i męża chciałam zachować swoje bo niestety będę ostatnia z całej rodziny z tym nazwiskiem dzieci mają jedno po ojcu .Natomiast nigdy bym nie zaproponowała mężowi aby przyjął moje nazwisko dla mnie to malo męskie może mam starodawne myślenie ale tak myślę.

Gość gość
Mnie tylko dziwią kobiety, które własne normalne nazwisko zmieniają na obciachowe w imię tradycji. Facetom też się dziwię, że nie chcą przy okazji pozbyć się swojego, gdy mają kiepskie. Aczkolwiek znam takich, którzy to zrobili.

Gość gość
I Ty autorko i tesciowie nie powinniscie sie wtracac. Mlodzi zrobia jak uwazaja. Swoja droga tez sa porabani zeby zapraszać chlopaka na obiad i przekonywac zeby zmienil nazwisko na ich.

Gość gość
A co na to młodzi? Czy ktoś zapytał, czego oni chcą?

Gość gość
Ona nie chce przejść na nasze nazwisko on nie chce na jej.

Gość gość
To ona zostaje przy swoim a on przy swoim. Ew ona dwuczlonowe ( w papierach) a i tak bedzie sie przedstawiac panienskim. Do ustalenia jak będą sie nazywac dzieci. Zazwyczaj jest to nazwisko męża.

Gość gość
Ja mam swoje maz swoje i zyjemy. Nie widze powodu by na sile zmieniac nazwisko.

Gość gość
Rowniez mam swoje, a maz swoje. Moje jest ladne, dlugie, zakonczone na -ska, meza krotkie i dosc obraźliwe. Co wiecej, nasze dziecko rowniez nosi moje nazwisko. Na docinki tesciowej, czemu moje dziecko nie nosi nazwiska ojca, zawsze odpowiadam, ze gdyby ona wykazala sie swojego czasu taką przezornoscia i zostala przy swoim panienskim (dosc ladnym zreszta), teraz problem by nie istnial.

Gość gość
20:03- dobrze zrobilas. Jak jest okazja " pozbyc" sie obrazliwego nazwiska to trzeba to zrobic. A tak facet sie unosi honorem ze ale jak to i cale nastepne pokolenie ma przerabane a dzieci wysmiewane w szkole.